סגור
יובל הברמן, מנהל ההשקעות הראשי בוואליו בריבוע
יובל הברמן, מנהל ההשקעות הראשי בוואליו בריבוע (צילום: ענת אורן)

כיצד חגי תשרי משתלבים עם השקעות ESG?

חגי תשרי מזכירים ומסמנים לחברות את הדרך לאחריות תאגידית. כפי שהאדם עושה חשבון נפש, מתחדש ומתחבר לטבע בחגים כך על חברות לבחור להתחדש, להתחבר לטבע ולעשות חשבון נפש עם עצמן ולהתחיל לעבור להשקעות ירוקות שמקדמות ערכים חברתיים ומעניקות תשואה כלכלית

אחד הסיפורים המפורסמים של חגי תשרי הוא 'חלומו של רשב"י בליל ראש השנה'. רבי שמעון בר יוחאי חלם שקרובי משפחתו יידרשו לשלם מס כבד לממשלה בשנה הבאה, בכדי להצילם הוא שלח שליחים שיבקשו מהם לתת צדקה גדולה יותר ממה שהיו רגילים. בסוף השנה, הממשלה אכן הטילה מס כבד על בני אחותו של הרשב"י והם סירבו לשלם והובלו למעצר.
רבי שמעון לקח את הכסף הנוסף שאסף לסגן המפקד וזה שיחרר את בני משפחתו. שהקרובים שאלו את רבי שמעון מדוע לא סיפר להם את האמת, הוא ענה להם שהוא רוצה שהם יתנו את הצדקה מלב טהור ולא כדי להינצל מהגזירה. מלבד מוסר ההשכל היהודי על כך שצדקה תציל ממוות ושהיא יכולה להגן עלינו מפני גזירות קשות, הסיפור מלמד אותנו גם על חשיבות נתינה אמתית מלב טהור ומתוך כוונות טובות.
לעוד כתבות בערוץ TRUST
בהקבלה לזממנו, כולנו רואים כעת את שינוי האקלים וההתחממות הגלובלית, ומי שיבין כבר היום את יתרונות החשיבה וההשקעה לטווח רחוק, בדמות חיסכון, גמל או פנסיה, יודע שלא תמיד נראה את התוצאות וההשפעה החיובית המידית שלהן על המערכת האקולוגית, אך עידוד נורמה עסקית שלוקחת בחשבון גם את הסביבה וגם מגדירה תחומים שיש להימנע מלהשקיע בהם יכולה להציל את כולנו.
חודש תשרי – ראשית הדברים
השם תשרי מקורו בשם הבבלי "תשירו" שמשמעותו ראשית, ואכן תשרי הוא חודש מיוחד בלוח השנה העברי ומתקיימים בו שלושה חגים מרכזיים: ראש השנה, יום הכיפורים וסוכות. החגים הם הזדמנות עבור יהודים ברחבי העולם לחשוב מחדש על השנה שחלפה ולקדם ערכיהם הדתיים בדמות התחלה חדשה, חשבון נפש וקשר עם הטבע לקראת השנה החדשה.
הערכים מזכירים מאוד את ערכי השקעות האימפקט שהתגברו בשנים האחרונות בעולם ובישראל כמו קיימות, אחריות חברתית וממשל תאגידי תקין שזכו לראשי התיבות: ESG - Environmental Social Governance. השקעות אחראיות הינן אסטרטגיית השקעה, המצרפת לשיקולים הפיננסיים המסורתיים גם שיקולי ניהול וביצועי חברות בנושאי סביבה, חברה וממשל תאגידי (ESG). בנוסף, על מנת לוודא שההשקעות בעלות אימפקט נרחב, המשקיעים בוחנים, לצד התנהלות החברות, גם את פעילותן העסקית – האם וכמה מייצרים פתרונות לבעיות עולמיות כפי שעולה מיעדי האו"ם (SDG – Sustainable Development Goals).
הוספת שיקולים איכותיים אלו למערכת השיקולים הכלכליים "המסורתיים" יוצרת כלי השקעה פיננסי הוליסטי, בעל "ראייה רחבה" על החברות אשר מובילה לניהול סיכונים מדויק יותר. מחקרים רבים שנעשו בתחום מוכיחים כי שילוב בין שני מערכי השיקולים הללו, האיכותיים לצד הכמותיים, מאפשרים להשקעות להיות מותאמות יותר לעולם הערכים של המשקיעים וזאת ללא התפשרות על התשואה הפיננסית.
לאור זאת, אין זה מפתיע שהשקעות אחראיות הפכו לאסטרטגיה מובילה בקרב חברות ההשקעה הגדולות בעולם, כאשר למעלה מ-3,000 גופים פיננסים, ביניהם JPMorgan, Calpers, BlackRock, חתומים על עקרונות ההשקעות האחראיות הבינלאומיים (PRI), והכספים שמושקעים בנכסים בני קיימא עומדים היום על כ-100 טריליון דולר.
ראש השנה: הזדמנות להתחלה חדשה
ראש השנה הוא החג הראשון בלוח השנה העברי והוא זמן של התחדשות. ראש השנה הוא זמן להגדיר באלו נושאים נהיה לראש (ולא לזנב), נרבה פעילויות כרימון ואלו "גזרות" טובות נגזור על ההון האנושי בחברה שלנו. בתקופה זו, יהודים רבים מתמקדים בערך אחריות אישית וחברתית. בהקבלה, יש להתמקד בהשקעות אחראיות, שמטרתן להביא לאיזון בין רווחים כלכליים וחברתיים, גם ערכים של קיימות, אחריות חברתית וממשל תאגידי טוב.
ניתן לראות קשר בין ראש השנה להשקעות אחראיות. ראש שהשנה הוא זמן של התחלות חדשות וגם השקעות אחראיות יכולות להיות דרך עבור משקיעים להתחיל פרק חדש בחייהם, כאשר הם תורמים לעולם טוב יותר. לדוגמא, משקיע שמחליט להשקיע בחברות שתורמות לזכויות עובדים או בחברות שתורמות לקהילה, מבין שגם הוא יכול לעשות את חלקו כדי לקדם צדק חברתי ולתמוך באנשים נזקקים.
יום הכיפורים: הזדמנות לחשבון נפש
יום הכיפורים הוא החג השני בלוח השנה העברי והוא יום הדין היהודי, בו יהודים מתענים ומבקשים מחילה על חטאיהם. החג הוא למעשה יום צום ותענית, והיום הכי קדוש ביהדות. משמעותו חשבון נפש וקבלה על חטאים. ביום זה, האדם מתנתק מחיי היומיום ומתמקד בקשר שלו עם הקב"ה. הוא מתחרט על חטאיו, מקבל עליהם אחריות ומבקש מהקב"ה סליחה ומחילה.
יום הכיפורים הוא גם ההזדמנות לחשבון נפש לחברות עסקיות בכדי לבחון את היעדים משנה שעברה ולראות איך עמדנו במדיניות האקלים למשל, ומה האימפקט שנוצר בשנה האחרונה. זו הזדמנות לעמוד מול עצמנו, להתבונן בכנות והיכן שצריך להכות על חטא - על מנת להגיע נקיים יותר לשנה שבפתח - עבור משקיעים לחשוב מחדש על האופן שבו הם משקיעים את כספם. השקעות אחראיות יכולות להיות דרך לקיחת אחריות על השפעת המשקיעים על העולם, ולתרום לעולם טוב יותר.
הקשר בין כיפור להשקעות אחראיות: כיפור הוא יום של חשבון נפש על מעשי האדם והשקעות אחראיות מעודדות משקיעים לחשבון נפש גם על השפעתם על הסביבה והחברה, אדם שמחליט להשקיע בחברות שתורמות לצמצום שינויי האקלים או באנרגיה מתחדשת שיכולות לסייע בהפחתת התלות שלנו בדלקים מאובנים, מבין שגם הוא יכול לעשות את חלקו כדי להגן על הסביבה ולתרום למאבק בשינויי האקלים.
סוכות: הזדמנות לקשר עם הטבע
סוכות הוא חג החגים, בו היהודים בונים סוכה העשויה מחומרים טבעיים כגון עצים, עלים וענפים, ומבלים בה שבוע שלם. לסוכות יש קשר הדוק לטבע, הסוכה היא סמל לבית האלוהים. סוכות הוא הזדמנות להתחבר לטבע ולחשוב על האופן שבו ניתן לשמור עליו.
ניתן לראות חיבור בין סוכות להשקעות אחראיות ולקיימות כאשר החג הוא הזדמנות להתחבר לטבע וליהנות מיופיו. השקעות אחראיות יכולות לסייע למשקיעים לתמוך בחברות שמקדמות שימור הסביבה. למשל, אדם שמחליט להשקיע בחברות שתורמות לקיימות שיכולות לסייע בהפחתת הפסולת והזיהום, מבין שגם הוא יכול לעשות את חלקו לעתיד בר קיימא.
לסיכום, חגי תשרי הקרבים מזכירים ומסמנים לחברות הציבוריות את הדרך הנכונה לאחריות תאגידית והמוסר השכל שאנחנו מבקשים להעביר לכם הוא שגם השקעות ירוקות, שמקדמות ערכים חברתיים ומעניקות תשואה כלכלית, הן השקעות המבוססות על ההבנה שיש לנו אחריות לשמירה על הסביבה ושיכולת בעתיד לשנות את העולם לטובה.
יובל הברמן הוא שותף מנהל בבית להשקעות אחראיות VALUE². הברמן מנהל השקעות במשך למעלה מ-18 שנים: ניהל השקעות במנורה חברה לביטוח, לאומי גמל ועמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות. הוביל את תחום הממשל התאגידי בעמיתים במשך 10 שנים
* ערוץ TRUST של כלכליסט בשיתוף שופרסל נולד מתוך רצון להוביל חברות לקחת אחריות בתחום האימפקט ולייצר שינוי דרך פרויקטים בעולמות ה-ESG.