סגור

הישג לרואי החשבון: תבוטל הדרישה לדווח על שעות עבודה של מבקר בתאגיד

התקנות נחתמו על ידי שר האוצר, פחות משבוע לפני הבחירות לנשיאות לשכת רואי החשבון. איריס שטרק, הנשיאה היוצאת: "זו אבן דרך מרכזית בפעילות לעצירת השחיקה בשכר הטרחה"

חברות החייבות בדיווח, לא יחויבו לדווח על מספר השעות שעבדו רואי החשבון המבקרים של התאגיד. עם זאת, תישאר החובה לדווח על השכר הכולל של רואי החשבון המבקרים. כך עולה מתקנות שנוסחו על ידי הרשות לניירות ערך, נחתמו על ידי שר האוצר ונשלחו לדיון ואישור בוועדת הכספים.
התקנה שאותה מבקשים כעת לשנות, נכנסה לתוקף בשנת 2006 וקבעה כי על החברה לדווח הן את השכר הכולל שהוענק לרואי החשבון והן את מספר השעות שרואי החשבון עבדו. התפיסה היתה כי אם המשקיעים יראו ששכר הטרחה חריג ושעות העבודה רבות מאוד, הרי שהם יעלו סימני שאלה לגבי אמינות ושקיפות הדו"ח.
1 צפייה בגלריה
שר האוצר אביגדור ליברמן נשיאת לשכת רואי החשבון איריס שטרק כנס לשכת רואי החשבון אילת
שר האוצר אביגדור ליברמן נשיאת לשכת רואי החשבון איריס שטרק כנס לשכת רואי החשבון אילת
שר האוצר אביגדור ליברמן ונשיאת לשכת רואי החשבון איריס שטרק בכנס לשכת רואי החשבון באילת, במהלך הקיץ
(ניב קנטור)
אלא שאחת התוצאות של פרסום השכר והשעות הוא שהיה ניתן לחשב בקלות את השכר השעתי לשעת ביקורת. המצב הזה הביא – כך לדברי רואי החשבון – לשחיקה בשכר הטרחה. הדברים הגיעו לידי כך, שבדברי ההסבר הנוכחיים לתקנות החדשות נכתב כי "יש חשש ששחיקת שכר הטרחה מעידה בעקיפין על שחיקת איכות הביקורת".
התקנות מתפרסמות בשבוע האחרון לכהונתה של נשיאת לשכת רואי החשבון הנוכחית רו"ח איריס שטרק, ובכך היא רושמת לעצמה הישג אחרון בתום שלושת שנות כהונה. שטרק אמרה "זו אבן דרך מרכזית בפעילות לעצירת השחיקה בשכר הטרחה. כעת ישראל מיישרת קו עם המצב הנהוג בארה"ב ואנגליה. זה הישג פורץ דרך ללשכה שמלמד על מעמדה החזק".
עם זאת לא ברור מה תהיה השפעת הצעד הזה על שכר הטרחה באופן מיידי. שכן בשנים האחרונות פורסמו דוחו"ת רבים שניתן ללמוד מהם על השכר השעתי המקובל לרואה חשבון מבקר.

הבחירות לנשיאות לשכת רואי החשבון

ביום שני הקרוב יתקיימו בחירות לנשיאות לשכת רואי החשבון. המועמדים לנשיאות הם רו"ח אלינה פרנקל-רונן ורו"ח חן שרייבר. מועמדותה של פרנקל-רונן נתמכת על ידי שטרק, הנשיאה הנוכחית. ואילו במועמדתו של שרייבר תומכים נשיאים לשעבר של הלשכה דוגמת יזהר קנה, ועופר מינרב.
העובדה כי ליברמן לא חשש לפרסם את התקנות הללו זמן קצר לפני הבחירות, מלמדת על חוסר העניין שיש בבחירות הללו יותר מאשר על תמיכתו במחנה 'רונן-פרנקל'. למעשה, משיחות שכלכליסט קיים עם תומכים של שני המחנות עולה שאף אחד מבין המועמדים אינו מועמד אידיאלי, לשני המועמדים אין משרד רואי חשבון פרטי.
עם זאת, כמו כל בחירות, גם הבחירות הללו גוררות לא מעט אמוציות בקרב המחנות. בסך הכל יש כ-11 וחצי אלף רואי חשבון בעלי זכות הצבעה, ובבחירות הקודמות הצביעו רק כ-40% מהם.
בשבוע האחרון החליטה רו"ח אלינה רונן-פרנקל לפרוש מהמירוץ לוועד המרכזי (לצד הבחירות לנשיאות, מתקיימות גם בחירות לועד המרכזי), החלטה זו עשויה ללמד על בטחונה בנצחון שלה לנשיאות, כך שאיננה רואה צורך להתמודד לוועד המרכזי.
אך מצד שני היו שתקפו את רונן-פרנקל על ההחלטה הזו, כך לדוגמה במכתב שכתב רו"ח עופר מינרב "אלינה, את מודיעה מראש למתמודד מולך כי בכל מקרה לא תשתפי איתו פעולה, וכי אם החברים יבחרו בו לנשיא לא תקבלי את דין הבוחר ולא תסכימי לשבת איתו בועד המרכזי. למעשה את אומרת לחברי הלשכה כי הם לא מעניינים אותם וכי הם לא יותר מאשר כלי שרת בידייך". יש לציין כי מינרב מנהל מאבק מתוקשר מול איריס שטרק שניסתה לשלול ממנו את תואר ה'נשיא כבוד לכל החיים' שהוענק לו במאי 2019 באופן ייחודי. אך לבסוף נכשלה.