מיכל רוזנבוים רוצה להשפיע גם על מינוי סמנכ"לים בחברות
מיכל רוזנבוים רוצה להשפיע גם על מינוי סמנכ"לים בחברות
רשות החברות הממשלתיות פועלת לקבל סמכויות נוספות אל מול החברות בין היתר בסוגיות של מינויים ושיקולים כלכליים פנימיים. הרשות שיגרה מכתב למזכירות הממשלה התוקף את ההחלטה לקדם את החשמל הכשר
רשות החברות הממשלתיות מבקשת להגדיל את השפעתה על החברות הממשלתיות, גם בנוגע להתנהלות הכלכלית של החברות – וגם בכל הקשור למינויים. תהליך זה מתרחש במקביל לגל עזיבות נוסף ברשות תחת ניהולה של מיכל רוזנבוים. הרשות היא הרגולטור של כ־100 חברות ממשלתיות, שמנהלות נכסים בהיקף של 235 מיליארד שקל ומעסיקות כ־57 אלף עובדים.
בשבוע שעבר נחת על מזכירות הממשלה מכתב, שעליו חתומה סגנית מנהלת רשות החברות הממשלתיות, אך נכתב בידיעתה ובתמיכתה של רוזנבוים.
המכתב מספק את התייחסות רשות החברות בנוגע לתפעול מתקני אגירה שיספקו "חשמל כשר" לאוכלוסייה החרדית, ומטיל ספק בשיקולים הכלכליים שעומדים בבסיס ההחלטה לאפשר לחברת החמל להקים את מתקני האגירה. במכתב מצוין כי חוק רשות החברות הממשלתיות גורס כי "חברה ממשלתית תפעל לפי השיקולים העסקיים שעל פיהם נוהגת לפעול חברה לא ממשלתית" וכי "טרם הוצג המודל הכלכלי של חברת החשמל להקמת הפיילוט ולכן טרם נבחנה הכדאיות הכלכלית של הקמת הפיילוט והפעלתו". בעקבות כל הדברים הללו מבקשים ברשות "להוסיף להצעת המחליטים את הצורך באישור רשות החברות הממשלתיות למודל הכלכלי, ככל שחברת החשמל תבצע את הפיילוט".
על פניו, מדובר במכתב ראוי שמציג את "העמדה הנכונה" בכל הקשור לסוגיה אקטואלית בוערת. בפועל, מדובר במהלך שבו רשות החברות מבקשת לספח סמכויות שנמצאות אצל חברת החשמל, רשות החשמל ומשרד האנרגיה.
ברשות טוענים כי הם דורשים שהמודל הכלכלי יאושר על ידיהם כדי שהם יוכלו לוודא שהחברה לא נכנסת להפסדים. מדובר בשינוי גישה משמעותי מצד מנהלת רשות החברות, שבתחילת דרכה הצהירה כי בכוונתה להתערב כמה שפחות בשיקולים פנימיים של החברות ושהיא סומכת על הדירקטוריונים וההנהלות, אך בסופו של דבר מקדמת מהלכים שנועדו לצמצם את שיקול הדעת של החברות על ידי הגדלת השפעתה של הרשות.
זה אינו המקרה היחיד שבו הרשות מבקשת להדק את אחיזתה בחברות הממשלתיות. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים עובדים ברשות החברות על נוהל חדש שידרוש מהחברות הממשלתיות לאשר מולם כל מינוי של בכירים בדרגים דוגמת סמנכ"לים ויועמ"שים. המהלך הזה נעשה בין היתר בעקבות הליך איתור היועמ"ש בחברת נתיבי ישראל שהוביל לבחירתו של עו"ד אלעד ברדוגו לתפקיד.
גם במקרה הזה, רשות החברות כביכול בוחרת את הצד "הנכון" - אך גם כאן עולות כמה תהיות בנוגע להליך המקודם. אחד החששות הוא שההליך הנוכחי דווקא יוביל לפוליטיזציה מוגברת במינויים וזאת מפני שרשות החברות היא גוף מפקח שנשלט על ידי פוליטיקאי, במקרה הנוכחי השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם. בנוסף, הרשות תתקשה להתמודד עם המשימה מסיבות טכניות – בימים אלו הרשות מתמודדת עם מחסור בכוח אדם, ובמקרים רבים לא מצליחה לעמוד במשימותיה השוטפות.
רשות החברות מסרה בתגובה: "ברשות מתקיימת עבודה מטה מקצועית להגברת הפיקוח מטעמה ביחס לקבלת עובדים בכירים בחברות הממשלתיות. רשות החשמל קבעה כי פיילוט 'חשמל כשר', שיתבצע על ידי חברת החשמל, לא ימומן על ידי תעריף החשמל. מכיוון שטרם הוצג מודל כלכלי לביצוע הפיילוט על ידי חברת החשמל והיות שחברה ממשלתית נדרשת לפעול לפי אמות מידה עסקיות, רשות החברות דרשה שהמודל הכלכלי לביצוע הפיילוט יאושר על ידיה וזאת כדי לוודא כי מדובר בפרויקט רווחי לחברה".