סגור
רה"מ בנימין נתניהו ויו"ר ש"ס אריה דרעי
נתניהו ודרעי (צילומים: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר)

פוליטי כלכליסט
ההתקפלות של נתניהו בחוק הרבנים היא הפרומו לתקציב

המסקנה העולה מהתנהלותם של בן גביר ושל הח"כים המורדים בליכוד שהם מזהים שרה"מ חלש - ואולי ישראל צועדת לבחירות. אחרת קשה להניח שהיו מעיזים לצאת נגד החלטותיו

התקפלותו הלילה של רה"מ בנימין נתניהו כשהורה להסיר את "חוק הרבנים", מסדר יומה של ועדת החוקה, יומיים לאחר שהורה להציבו להצבעה בקריאה ראשונה בועדה, מוכיחה שנתניהו כבר לא שולט בקואליציה.
הדבר מקבל משנה חשיבות לא רק לגבי "חוק הרבנים" שהוא חוק סקטוריאלי שקודם בדיל בין יו"ר ש"ס אריה דרעי ליו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ, אלא, בעצם, מאותת שאין לנתניהו רוב בקואליציה להעביר את חוק ההשתמטות.
במצב שכזה ספק אם נתניהו יוכל להעביר בכנסת גם את חוק תקציב המדינה לשנת 2025 שצפוי לכלול העמקה של הגרעון ושורה של גזירות וקיצוצים.
דרעי הציע לנתניהו להעלות להצבעה את "חוק הרבנים" כדי להגביר את שליטת משרד הדתות שבידי ש"ס במינוי הרבנים החדשים, וגם כדי לסייע לבחירת אחיו הרב יהודה דרעי כרב הספרדי הראשי. דרעי אף איים בפירוק הממשלה אם החוק הזה לא יעבור.
ולא בכדי. בתחילת הקדנציה, ישב דרעי מחוץ לממשלה בהוראת בג"ץ, והוא לא רואה שלמפלגתו הישגים גבוהים. הלילה נערכה שיחה קשה בין נתניהו לדרעי שבה הטיח האחרון בראשון שהוא לא שולט בקואליציה.
דרעי דרש מנתניהו להטיל משמעת קואליציונית על כל 64 חברי הקואליציה מגוש הימין אבל רה"מ השיב שהוא לא מצליח בכך בשל המורדים בליכוד ובן גביר. דרעי אמר "אז תבין את המשמעות. שנים אנחנו מתאבדים בשביל הממשלה הזו, אבל מה אתה רוצה שאגיד לציבור ולרבנים? נראה לך סביר שאגיד להם שראש הממשלה איבד שליטה?"
נתניהו השיב "אז מה יהיה?"
דרעי: "תחליט מה שאתה רוצה, אתה ראש הממשלה. אם אתה מודאג שנשחק ברוגז – אנחנו לא כאלה. אבל זה מעציב מאוד".
דרעי צודק. גם החלפתם של 2 ח"כים מהליכוד בועדת החוקה משה סעדה וטלי גוטליב לא גרמה לרוב המיוחל בחוק הרבנים כי יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר הורה ליו"ר סיעתו חבר ועדת החוקה יצחק קרוייזר להתנגד לחוק. בלעדי עוצמה יהודית אין לנתניהו רוב הן בועדת החוקה והן במליאת הכנסת.
יתירה מכך, ח"כים נוספים בליכוד כבר הביעו את התנגדותם ל"חוק הרבנים" - דן אילוז, עמית הלוי ואלי דלל. בליכוד לאט לאט גובר המרד נתניהו התנהלות נתניהו: והח"כים הללו (כולל גוטליב וסעדה) שנמצאים בספסלים האחוריים של הרשימה בכנסת לא מהססים לאיים בהצבעות בניגוד לעמדת ראש הממשלה.
בן גביר כבר פוזל לבחירות לנוכח העובדה שבסקרים הוא נע סביב 10 מנדטים. בן גביר רוצה להוכיח שהוביל קו ניצי במלחמה ולא נענה על ידי נתניהו - בתקווה שהדבר גם יסייע לו אלקטורלית.
בן גביר, תבע מנתניהו להצטרף לפורום ההתייעצויות המצומצם בעניין המלחמה הכולל את נתניהו, רון דרמר, יואב גלנט ודרעי. לאחר שנתניהו סירב - בן גביר הודיע על התנגדותו לחוק הרבנים.
יוצא איפוא שנתניהו לא מצליח לאכוף משמעת קואליציונית לא על חברי סיעתו, ולא על בן גביר.
המסקנה העולה מהתנהלותם של בן גביר ושל הח"כים המורדים בליכוד שהם מזהים שרה"מ חלש - ואולי ישראל צועדת לבחירות. אחרת קשה להניח שהיו מעיזים לצאת נגד החלטותיו.
לאחר שדרעי רוצה את "חוק הרבנים ובן גביר להיות שותף בקבלת החלטות במלחמה – דורש "יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף את חקיקת "חוק ההשתמטות". החוק הזה מהווה עכב אכילס של הקואליציה כש-8-10 ח"כים מהליכוד והמהציונות הדתית מתנגדים לנוסח המוצע על ידי החרדים. הח"כים המורדים הללו ובהם יו"ר ועדת חו"ב יולי אדלשטיין דורשים לקבוע יעדי גיוס ריאליים לצורכי הצבא, והטלת סנקציות על האברכים עצמם. החרדים מתנגדים כעת לדרישות הללו כך שלפי שעה החוק לא צפוי להיות מחוקק בהיעדר רוב.
במצב שכזה, כשהקואליציה מקרטעת ולא מצליחה לקדם את הנושאים החשובים לראשיה - ספק אם הממשלה תוכל להעביר בכנסת את תקציב המדינה לשנת 2025. התקציב צפוי להיות עתיר גזירות בשל הגרעון הגבוה לנוכח הוצאות המלחמה. הפוליטיקאים שרואים את נתניהו בחולשתו לא ישושו להטיל גזירות. מסים וקיצוצים על הציבור, שאת אימונו עשוים לבקש בקלפי- במידה שנתניהו יכשל ביצוב הקואליציה.
אחר הצהריים, זמן קצר לאחר ששר הכלכלה ניר ברקת הודיע על התנגדותו לחוק ההשתמטות, אמר נתניהו: "אני דורש בתוקף מכל השותפים לקואליציה - תתאפסו! תתעלו לגודל השעה! זה לא הזמן לפוליטיקה קטנה ולחקיקה שמסכנת את הקואליציה שנלחמת למען ניצחון על אויבנו".