סגור

זנדברג: "למה לכלות את משאבי הטבע של ישראל בשביל רווחים לכיל?"

ועדת הפנים של הכנסת מתנגדת להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה להעניק אור ירוק לתוכנית להקמת מכרה פוספטים בשדה בריר. השרה להגנת הסביבה: "התעשייה הזו צריכה לחלוף מהעולם"

ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ סעיד אלחרומי (רע"מ), קוראת לממשלה להוציא את התוכנית להקמת מכרה פוספטים בשדה בריר, הסמוך לערד, מתוכנית המתאר הארצית לכרייה וחציבה (תמ"א 14ב). יצוין כי לא לוועדה ולא לממשלה יש סמכות לשנות פרטים בתמ"א, אלא רק למועצה הארצית לתכנון ולבנייה.
הקריאה של ועדת הפנים והגנת הסביבה מגיעה כשבוע לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה הטמעת מתווה מפורט שמשמעותה מתן אור ירוק לתמ"א 14ב, הכוללת בתוכה גם את מכרה שדה בריר.
בדיון השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג אמרה כי לאישור תוכנית המתאר לכרייה וחציבה יש חשיבות אסטרטגית למדינה, ושהיא מברכת על המתווה הבין-משרדי שהתקבל אשר מכניס שיקולי בריאות ואת מעמדו של משרד הבריאות בתוך התסקיר להגנה על הסביבה. זנדברג לא הציגה עמדה חד-משמעית בנוגע לשדה בריר וטענה כי היא תתמוך בחלופה המוסכמת לפי התמ"א והתסקיר הסביבתי, ושקיימת גם אפשרות שמכרה הפוספטים לא יקודם.
עם זאת, בהמשך הדיון אמרה השרה כי לכריית הפוספטים אין תועלת אנרגטית, סביבתית או בריאותית לאף תושב במדינה. "למה צריך לכלות את משאבי הטבע של מדינת ישראל בשביל רווחים לכיל?" אמרה זנדברג, "התעשייה הזו צריכה לחלוף מהעולם".
2 צפייה בגלריה
הפגנה תושבי ערד נגד מכרה פוספטים שדה בריר
הפגנה תושבי ערד נגד מכרה פוספטים שדה בריר
הפגנה תושבי ערד נגד מכרה פוספטים שדה בריר
(צילום: nobarir)
כלל חברי הכנסת החברים בוועדה תמכו בהצגת אלטרנטיבות למיקום מכרה הפוספטים בשדה בריר, ויו"ר הוועדה אלחרומי סיכם כי הוועדה קוראת לממשלה "להקפיא ולגרוע" את תוכנית שדה בריר מתמ"א 14ב עד אשר יהיה תסקיר בריאותי וסביבתי. כמו כן הוא קרא לבחון מה יקרה לתושבי היישוב הבדואי אל-פורעה אם המכרה יקודם.
בדיון השתתפו ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה), שמעורב במאבק נגד הקמת שדה בריר במשך שנים, ראש עיריית ערד ניסן בן חמו, נציגי המשרדים הממשלתיים, נציגים של חברת כיל ופעילים חברתיים מאזור הנגב המתנגדים להקמת המכרה.
2 צפייה בגלריה
תמר זנדברג
תמר זנדברג
תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה
(טל שחר)
הליך מימושה של התוכנית הארצית לכרייה וחציבה, שאושרה במקור באפריל 2018, עוכב בעקבות התנגדותו של סגן שר הבריאות דאז יעקב ליצמן בנימוק שאינה כוללת תסקיר בריאות. הדרישה לתסקיר התבססה על נוהג שקבע ארגון הבריאות העולמי, הדורש תסקיר בריאות כחלק מהליכי תכנון של פרויקטים ותוכניות שעלולים להשפיע על בריאות הציבור כמו מחצבות, מכרות ומפעלים מזהמים.
הדרישה של משרד הבריאות זכתה להתנגדות מצד כל המשרדים, כאשר הטענה העיקרית נגדה, שהובאה על ידי מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר, היתה שבתסקיר הסביבה שנדרש בפרויקטים מסוג זה כבר קיימת התייחסות נרחבת למפגעי רעש וזיהום אוויר.
בסופו של דבר מינהל התכנון וכל המשרדים הגיעו לפשרה הכוללת הטמעה של היבטים בריאותיים שהעלה משרד הבריאות בתוך התסקיר הסביבתי הקיים, במקום ליצור מסמך מקיף חדש נוסף שיכול להוות תקדים רגולטורי. כמו כן הוחלט שהתסקיר הסביבתי יכיל גם את ערכי היעד בכל הקשור לרמות זיהום, דבר שמעולם לא הוכנס בעבר להליך התכנון.
במהלך שנת 2015 אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את קידום התוכנית לכריית פוספטים בשדה בריר. הכרייה אמורה להתבצע על ידי רותם אמפרט, חברה-בת של כיל, הנמצאת בבעלות עידן עופר.