סגור

הכלכלנית הראשית באוצר: למשק עדיין חסרות 220 אלף משרות

למרות המספר הגבוה של משרות פנויות, שיעור התעסוקה עדיין נמוך ב-2% מרמתו לפני המשבר. באוצר קובעים שהדבר העיקרי שמעכב את החזרה לשגרה הוא שהמספר הכולל של המשרות המאוישות והפנויות במשק עדיין נמוך ב-7% ממה שהיה צפוי בלי המשבר

למרות מספר המשרות הפנויות ששובר כבר חצי שנה שיא מדי חודש, למשק חסרות עדיין 220 אלף משרות כדי להגיע למצב שהיה צפוי בלי משבר הקורונה. כך עולה מתמונת מצב של שוק העבודה בחודש אוקטובר שמפרסם היום (ה') אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר. לפי האוצר, המחסור של 220 אלף משרות הוא הגורם העיקרי לכך ששיעור התעסוקה עדיין נמוך ב-2% ממה שהיה לפני הקורונה.

מספר המשרות הפנויות שובר בחצי השנה האחרונה שיא חדש מדי חודש, והגיע בחודש אוקטובר ל-143 אלף. הכלכלנית קובעת שלמרות העלייה בתעסוקה ובמספר המשרות מאז תום הסגר השלישי בפברואר השנה, הביקוש המצרפי לעובדים (המספר הכולל של משרות מאוישות ולא מאוישות) נותר נמוך באחוז ממה שהיה בפברואר 2020 לפני משבר הקורונה. הוא עומד היום על 2.826 מיליון משרות לעומת 2.854 משרות בפברואר 2020. אולם, אם מניחים שלולא המשבר מספר המשרות היה צומח בקצב הגידול בעשור האחרון, הרי שבמשק היו צריכות להיות 3.046 מיליון משרות. המשמעות היא שהביקוש המצרפי נמוך עדיין ב-7.2% ובכ-220 אלף משרות ממה שהיה צפוי לולא משבר הקורונה.
הביקוש המצרפי לעובדים נמוך באופן משמעותי בכל הענפים מאשר לפני המשבר. זה בולט במיוחד בענף האומנות והבידור, שבו אבדו 17% מהמשרות ביחס למה שהיה צפוי ללא המשבר; בענף שירותי האוכל והאירוח (14.5%) ובענף הבינוי (12.4%).
1 צפייה בגלריה
פועלי בניין פועל בניין פיגומים באתר בנייה
פועלי בניין פועל בניין פיגומים באתר בנייה
פועלים באתר בנייה
(צילום: שאול גולן)

שיעור התעסוקה בחודש אוקטובר עמד על 58.9%. למרות העלייה המתמדת בתעסוקה מסוף הגל השלישי, שיעור התעסוקה עדיין נמוך ב-2% משיעור התעסוקה בפברואר 2020, אז עמד על 60.9%.
הקבוצה היחידה שסיום דמי האבטלה בסוף יוני 2021 האיץ את חזרתה לעבודה הם צעירים בני 20-24 ששיעור התעסוקה שלהם צמח ב-5%. לעומת זאת, בני 25-44 חזרו לעבודה בקצב דומה לזה של בני 45-64 שדמי האבטלה שלהם נמשכו עד אמצע אוקטובר. הכלכלנית הראשית באוצר מגיעה למסקנה שהגורם העיקרי לשיפור בתעסוקה אינו סיום דמי האבטלה, אלא פתיחת המשק עם מינימום מגבלות על הפעילות העסקית.
הכלכלנית מיפתה את קבוצות האוכלוסייה שבהן שיעורי התעסוקה עדיין נמוכים משמעותית מאשר לפני המשבר ומדובר כצפוי בקבוצות חלשות: שיעור התעסוקה של גברים חרדים נמוך ב-7.5% מאשר בפברואר 2020; של תושבי מחוז הדרום, הכולל את רוב האוכלוסייה הבדואית - ב-8%; של בעלי השכלה נמוכה (תעודת בגרות ומטה) - ב-9.5% ושל בעלי הכנסה נמוכה (שני החמישונים הנמוכים) - שיעור התעסוקה נמוך ב-8.5%.