סגור
בני שטיינמץ בבית משפט בז'נבה שוויץ אוגוסט 2022
בני שטיינמץ בבית המשפט בז'נבה. בפרקליטות סבורים כי הרשויות בשווייץ יעשו צדק עם העם בגינאה (צילום: AFP)

פרשנות
פרשת השוחד בגינאה: הכסף הגדול קנה לשטיינמץ את חירותו בישראל

כבר 13 שנה שרשות המסים מנסה לגבות מאיש העסקים בני שטיינמץ שומת עתק של מיליארדי שקלים. פרשת השוחד בה הסתבך שטיינמץ העניקה לה הזדמנות לעשות זאת, והוא מצדו קפץ על המציאה לקנות את חירותו בישראל. בפרקליטות סבורים כי את הצדק עם העם בגינאה כבר יעשו השוויצרים

את העימותים ארוכי השנים בין איש העסקים בני שטיינמץ לרשויות בישראל אפשר לסכם במשפט אחד: הכסף הגדול הכריע.


עבור שטיינמץ, הכסף מסייע לו לחמוק מכתב אישום פלילי, שני במספר, בפרשת שחיתות בינלאומית שהובילה להתעשרותו על חשבון משאבי הטבע של רפובליקה ענייה באפריקה. עבור המדינה, הכסף שהיא תקבל יסייע לה לבלוע צפרדע גדולה, וכך איש העסקים, לראשונה בגיל 66, יהפוך לתושב ישראל לצורכי מס הכנסה.
העימותים בין הניצים נמתחים על פני 13 שנה. הם החלו כשרשות המסים הוציאה לשטיינמץ שומת עתק של מיליארדי שקלים אי שם בשנת 2009 בטענה שמרכז חייו של מי שמתגורר בארסוף הוא בישראל. שטיינמץ דחה טענה זו על הסף, בין היתר בשל מבחן ימי השהות שלו בישראל, שהיה לטענתו נמוך מהנדרש. בנוסף לכך פרצה בחוק, שנסגרה מאז, אפשרה לו, כמי שאחר הקים עבורו נאמנות בחו"ל, לא לשלם מס על הכנסות מעסקיו חובקי העולם.
בסוף 2016 חלה תפנית שלכאורה אינה קשורה. בשיתוף רשויות בארצות הברית, שווייץ וגינאה, פתחה ישראל בחקירה נגד שטיינמץ בחשד כי שיחד פקידי ממשל בגינאה – עבירה על חוק העונשין בישראל, הקובע כי יש לראות במי ששילם שוחד בחו"ל כמי ששילם שוחד בישראל. וכך, במין תנועת מלקחיים, פעם אזרחית פעם פלילית, חתרה המדינה להשיג צדק פלילי ומיסוי מול אחד מעשירי ישראל.
רק שהעסק הלך והסתבך. להתעמת מול מיליארדר עם אמצעים כלכליים בלתי נגמרים וסוללה של עורכי דין ורואי חשבון ברחבי העולם שיודעים למשוך זמן ולהתיש את הרשויות עד שהן יישברו ויסכימו להסדר מקל - זה לא דבר פשוט. רק לאחרונה ראינו את זה קורה בהסדר מול חברת היהלומים של איש העסקים לב לבייב, שנשאר ברוסיה ארבע שנים בעודו דרוש לחקירה בישראל, עד שהפרקליטות התרצתה וסגרה את התיק בהסדר שהסיר את החרב הפלילית מצווארו.
והיו עוד צרות. שני עדים מרכזיים נגד שטיינמץ בפרשת השוחד בגינאה חיים בחו"ל, והמשטרה לא מצאה דרך להביא אותם בכוח לישראל. הרשעתו של שטיינמץ בשווייץ, בכתב אישום שהעובדות בו זהות לחשדות בישראל, גם יצרה בעיה משפטית: בעייתי להעמיד לדין אדם פעמיים על אותם מעשים. כך שהמאבק של המדינה מול שטיינמץ הגיע לדרך ללא מוצא.
בפרקליטות החליטו לחלץ לאחור ולבחור בפתרון הפרקטי. "מה זה משנה באיזה כלא יושב שטיינמץ כל עוד הצדק מול העם בגינאה הושג?" אמר גורם הנוגע להסדר לאחר ששטיינמץ הורשע בשווייץ בגין אותם מעשים שיוחסו לו בישראל. "מה שחשוב עכשיו", הוסיף הגורם, "זה לדאוג לצדק גם מול עם ישראל: שאחד מעשיריה יתחיל לשלם מס משמעותי לקופת המדינה".
שטיינמץ קפץ על המציאה לקנות את חירותו בישראל באמצעות קנס נמוך יחסית, חילוט של 17 מיליון שקל, לצד תשלומי מס לא מבוטלים בהווה ובעתיד - מאות מיליוני שקלים בשלב ראשון, ובעתיד מס על כספים שהוא מושך מהנאמנויות הזרות במקלטי מס שהקימו עבורו ברחבי העולם, ואליהן זורמות הכנסותיו מעסקי הכרייה, הנדל"ן והיהלומים, למשל בליכטנשטיין, שמשם התברר שהוא משך סכום עתק של 186 מיליון דולר, כמעט 700 מיליון שקל, בין השנים 2012-2010.
עם עשיית צדק מול העם בגינאה, סבורים בפרקליטות, גם ככה מתעסקות בהצלחה הרשויות בשווייץ. זאת לאחר שראיות שנאספו על ידי משטרת ישראל סייעו לרשויות בשווייץ להביא להרשעת שטיינמץ בפרשה והטלת עונש מאסר עליו של חמש שנים – בכפוף לערעור שהגיש. להסתפק בכך ששטיינמץ יתחיל לשלם מס בישראל, אם הערעור שהגיש בשווייץ יידחה, יעשה לשיטת הפרקליטות צדק גם עם אזרחי ישראל.