סגור
אלי גרוס מייסד ושותף ב בסדנו אליעזר גרוס
יו"ר בסדנו, אליעזר גרוס (צילום: יעקב כהן)

חובות של 45 מיליון שקל: קבוצת ההשקעות בסדנו הגישה בקשה לעיכוב הליכים

קבוצת ההשקעות הפועלת בציבור הדתי והחרדי נמצאת תחת חקירה של רשות ני"ע בחשד שגייסה עשרות מיליוני שקלים שלא כדין. בבקשה שהגישה לביהמ"ש טוענת הקבוצה כי שתי חברות בה נקלעו לקשיים תזרימיים בעקבות החקירה, עליית הריבית והמלחמה. לטענתה, שווי נכסיה עולה על היקף ההתחייבויות שלה

קבוצת ההשקעות בסדנו הגישה אתמול (ג') לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לעיכוב הליכים במעמד צד אחד. זאת, לאחר ששתי חברות בקבוצה צברו חובות של כ-45 מיליון שקל. השופט אילן דפדי סירב להיעתר לבקשה במעמד צד אחד בטענה כי "לא מצאתי כי קיים חשש סביר שהשהיית ההחלטה עד לאחר שמיעת הצדדים תסכל את הסעד או תגרום נזק חמור למבקשות".
בסדנו (ראשי תיבות "בסיעתא דשמיא נעשה ונצליח") היא קבוצת השקעות ישראלית-אמריקאית שהוקמה ב-2011 בבני ברק ומונה עשרות חברות ושותפויות שונות. היא מגייסת זה שנים עשרות מיליוני שקלים מהציבור החרדי והדתי להשקעות בחברות סטארט-אפ ובמיזמי טכנולוגיה ונדל"ן.
ב-2022 פתחה רשות ניירות ערך בחקירה נגד הקבוצה והיו"ר והמנכ"ל שלה ברוך אליעזר גרוס בחשד לביצוע עבירות של הצעה ומכירה של ניירות ערך ללא תשקיף, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות הלבנת הון. החשד הוא שבין השנים 2022-2019 פעל גרוס באמצעות קבוצת בסדנו כדי להציע ולמכור לציבור המשקיעים ניירות ערך תוך שגייס ממאות משקיעים עשרות מיליוני שקלים, וכל זאת שלא על פי תשקיף כמתחייב מהוראות חוק ניירות ערך. לפי רשות ני"ע, "גיוס הכספים האמור נעשה, על פי החשד, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לשימוש בכספים ותוך העברת כספי המשקיעים שלא לטובת ההשקעה המובטחת".
בבקשה לעיכוב הליכים שהגישו ע"וד ורו"ח שלמה נס ועו"ד ענבל רחמים ממשרד פירון, טענה הקבוצה כי יש לה מעל ל-1,500 משקיעים שהשקיעו מאות מיליוני שקלים בלמעלה מ-40 חברות. הבקשה שהגישה החברה נוגעת לחברות "פרנסה ניהול בסד" ו"בסדנו יזמות והשקעות". לטענת הקבוצה, לחברות יש נכסים ש"מימוש חלקם באופן מושכל ובעיתוי הנכון יביאו למצב שבו צפוי להיוותר עודף מהותי של נכסים על התחייבויות".
הקבוצה מפרטת בבקשה את צירוף הנסיבות שהביאו להרעה תזרימית במצבה ולקשיי נזילות, ביניהן חקירת הרשות לני"ע. בבקשה ציינה הקבוצה כי היא מאמינה שהחקירה תסתיים ללא הגשת כתב אישום. "הקבוצה חולקת מכל וכל על החשדות שהועלו, והיא מאמינה כי בשלב הבא של בחינת התיק בפרקליטות, יתבררו חשדות אלו כעורבא פרח. אלא שכך או אחרת, הנזק שנגרם לקבוצה עקב פרסום דבר החקירה שבוצעה, וליכולתה לפעול להרחבת פעילותה ולגיוס השקעות המשך עבור חברות הפורטפוליו והשקעות נוספות, ברור ומובן מאליו".
עוד נטען כי עליית הריבית במשק הביאה לכך שההשקעות שמוזרמות לאפיקי השקעה אלטרנטיביים כדוגמת סטארט-אפים קטנו באופן משמעותי. כמו כן נטען כי לנוכח פריצתה של המלחמה חלה ירידה נוספת בהיקף המשקיעים שעלה בידי הקבוצה לגייס.
בבקשה שהוגשה לבית המשפט נטען כאמור כי שווי נכסי החברה עולה על היקף ההתחייבויות שלה, אך אם יוגשו תביעות רבות כנגד החברה עקב אי עמידה בהחזרי ריבית והלוואות, עלולה החברה לעמוד בפני חדלות פירעון, והבקשה הוגשה כדי למנוע זאת.
יו"ר בסדנו, אליעזר גרוס, מסר בתגובה: "בסדנו מסוגלת להתגבר על הקושי התזרימי שלה. יצרנו תוכנית הנזלה מעשית של חלק מנכסי החברה בליווי אנשי מקצוע, והבקשה שלנו מביהמ"ש נועדה לאפשר לממש אותה על הצד הטוב ביותר. כפי שאמרנו בעבר, בסדנו לוקחת אחריות ועושה את כל המהלכים העסקיים הנדרשים על מנת לעמוד בכל התחייבויותיה. הקושי התזרימי פוקד גם קבלנים, חברות וקרנות נוספות, ונובע משילוב של עליית הריבית, המלחמה המתמשכת בישראל, הקיטון בהיקף ההשקעות בישראל וההאטה בהייטק. אני מקווה שזו תהיה תקופה קצרה שנצלח אותה, ואף נוכל בקרוב לבשר בשורות טובות לכל שותפיה של בסדנו בישראל ובחו"ל".