הדוח שיכולת הניבוי שלו טובה יותר מאשר עקום התשואות
הדוח שיכולת הניבוי שלו טובה יותר מאשר עקום התשואות
דוח SLOOS שמפרסם הפד בוחן את תנאי האשראי שמעמידים הבנקים - מתי הם מגבילים את היקפי ההלוואות ומתי הם מחמירים את הבטחונות הנדרשים. הדוח שפורסם בשבוע שעבר חושף דווקא החמרה בתנאי האשראי ומציג תמונה פחות אופטימית על מצב העסקים בארה"ב
במהלך השבוע שעבר פורסם דוח Senior Loan Officer Opinion Survey on Bank Lending Practices או בקיצור - SLOOS.
הדוח הוא למעשה סקר שנעשה בקרב קציני אשראי על נהלי ההלוואות במערכת הבנקאית. הסקר הוא רבעוני ונערך על ידי הפדרל רזרב. הדוח כולל מידע כמותי ואיכותי על השינויים בביקוש וההיצע לאשראי עסקי, אשראי לנדל"ן ואשראי למשקי בית. הנתונים בסקר נאספים מבנקים מקומיים בארה"ב ומסניפים של בנקים זרים בתוך ארה"ב. לקורא למעשה מתאפשרת ההצצה אל תוך מערך החיתום של הבנקים בארצות הברית.
מנתוני הדוח האחרון עולה כי בנקים רבים החמירו את התנאים למתן הלוואות C&I (הלוואות למסחר ותעשיה), הלוואות לנדל"ן ולהלוואות צרכניות. בנוסף, הבנקים מדווחים כי הקשיחו את הרף על היקף הלוואה מקסימלי, את מועד הפדיון בקווי האשראי, את אמות המידה הפיננסיות (covenants), את דרישת הבטוחות, ואת השימוש בריבית מינימום (interest rate floor) לחברות בכל הגדלים.
כשנשאלו על הסיבות להחמרת הסטנדרטים למתן הלוואות, הסיבה שצוינה בשכיחות הגבוהה ביותר הייתה תחזית כלכלית שאינה ודאית ופחות מיטיבה עם עסקים. בנקים רבים דיווחו גם על סיבולת סיכון שהופכת נמוכה יותר, כלומר, הבנקים מצמצמים את קהל הלווים שלהם ללווים איכותיים יותר.
הבנקים מדווחים גם על החמרה במצב הנזילות שלהם, החמרה בבעיות בקרב תעשיות ספציפיות, עליה בחששות מהשפעות של שינוי חקיקה (זה לא בישראל, כן?), פעולות פיקוח או שינויים בתקינה חשבונאית וירידה בנזילות בשוק המשני להלוואות. כלומר, בנקים צופים שיהיה קושי זה במכירת תיקי הלוואות לצד שלישי, דבר שישפיע על נזילות מוסדות פיננסיים ומסוגלותם להגדיל את תיקי האשראי בהמשך.
בנוגע להלוואות צרכניות, לרבות הלוואות בכרטיסי אשראי, רוב הבנקים דיווחו כי הקשיחו את תנאי האשראי בכך שהעלו את דרישת ניקוד האשראי המינימלי (Credit Score) למתן הלוואה והקטינו את היקף ההלוואה המקסימלי שניתן למשוך. בסגמנטי הלוואות הרכב ובהלוואות צרכניות אחרות, דווח כי בנקים הגדילו את מרווח הריבית (Spread) על פני עלות הכסף.
מהנתונים עולה, כי שיעור המשיבים שהעידו שהקטינו את היקף ההלוואה המקסימלי דומה לנתונים ערב משבר ה-דוט קום, ודומה לנתוני סוף 2007.
חשיבותו של הדוח גבוהה ממספר סיבות:
1. הדוח מהווה אינדיקציה לאמות מידה הנוגעות לחיתום ותנאי אשראי. הוא מספק לנו מענה לשאלה האם תנאי האשראי הפכו נוקשים יותר או קלים יותר בקטגוריות השונות.
2. הדוח מספק תובנות בנוגע לתנאי אשראי. אלו חיוניים להבנת הסיכויים לצמיחה כלכלית. תנאי אשראי יכולים להשפיע על המסוגלות של עסקים לצמוח ולשפר את קיבולת הייצור - לבצע השקעות הוניות, השקעות בהון חוזר או להרחיב את מצבת העובדים.
3. הדוח מספק תובנות בנוגע לביקוש להלוואות. שינויים בביקוש להלוואות יכולים לספק תובנה בנוגע לסנטימנט צרכני, ולפיכך, על הפעילות העסקית בעתיד. לדוגמה, קיטון בביקוש להלוואות עסקיות יכול לספק אינדיקציה לקיטון בהשקעות הוניות (CapEx).
4. איכות נכסים ואינדיקטורים לביצועי הלוואות. הדוח כולל שאלות בנוגע לתיק ההלוואות הקיים בבנקים, ומספק תובנות בנוגע לאיכות הנכסים במערכת הבנקאית ובנוגע לגורמים שליליים פוטנציאליים אשר יכולים להשפיע לרעה על תיקי האשראי.
בנוגע ליכולת ניבוי, דוח SLOOS יכול לסייע בחיזוי מגמות כלכליות. הידוק תנאי חיתום יכול לרמז על האטה כלכלית, בעוד שרפיון חיתומי יכול לרמז על התרחבות כלכלית.
אולם חשוב לזכור, כי על אף המידע שניתן לדלות מתוכו, מדובר בסקר שתכליתו לבצע מיפוי של דעות קציני אשראי ולא עובדות, ולכן, התשובות של המשיבים נתונות להטיות ולחוסר דיוק. בשל כך, יש לשלב את התובנות מתוך הסקר יחד עם אינדיקטורים כלכליים נוספים לפני קבלת החלטות השקעה.
הכותב, שחר חן, הוא שותף בחברת הייעוץ וקרן הגידור פלקון קפיטל