בג"ץ קבע דיון בעתירה נגד אמסלם על אי-מינוי דירקטורים לחברת החשמל
בג"ץ קבע דיון בעתירה נגד אמסלם על אי-מינוי דירקטורים לחברת החשמל
הדיון בעתירה של התנועה לטוהר המידות נגד השר דוד אמסלם יתקיים עד תחילת פברואר, זאת לאחר שמאבקים פוליטיים בין השרים מנעו מינוי של יו"ר קבוע לחברת החשמל. ייתכן כי ההחלטה על המינוי תעבור לאלי כהן, שאמור להיכנס בשבוע הבא לתפקיד שר האנרגיה
בג"צ קבע כי יתקיים דיון בעתירה של התנועה לטוהר המידות כנגד השר לשיתוף פעולה אזורי הממונה על רשות החברות הממשלתיות דוד אמסלם, על אי-מינוי יו"ר דירקטוריון ודירקטורים נוספים לחברת החשמל. הדיון יתקיים עד לתחילת פברואר בהתאם להחלטת השופט גרוסקופף. חברת החשמל פועלת ללא יו"ר קבוע עוד מקיץ 2021. בשנה שעברה נקנסה חברת החשמל על ידי הרשות לניירות ערך בכ-900 אלף שקל, על כך שלא מונה יו"ר. לא מן הנמנע שההחלטה על מינוי יו"ר לחברה תעבור לאלי כהן, שככל הנראה ייכנס לתפקיד שר האנרגיה בשבוע הבא, במקומו של ישראל כ"ץ שיעבור למשרד החוץ.
בין האתגרים שאיתם מתמודדת חברת החשמל למשל, הוא הזינוק בחוב הפיננסי של החברה עם עליות מחירי הדלקים והפחם ב-2022 לאחר תחילת המלחמה באוקראינה. בנוסף, יחד עם הצורך בפיתוח משמעותי של רשת החשמל כדי לאפשר כניסה של אנרגיות מתחדשות – תחום שבו ישראל נמצאת בפיגור משמעותי, וככל הנראה רק השנה הגיעה ליעד של שנת 2020 ועמידה בביקושים הגוברים לחשמל עם כניסת הרכבים החשמליים - אושרה לחברת החשמל תוכנית פיתוח בגובה של כ-17 מיליארד שקל עד שנת 2030.
היו"ר הקבוע האחרון של חברת החשמל, יפתח רון טל, סיים את התפקיד באוגוסט 2021, ומאז המאבקים הפוליטיים בין השרים מנעו מינוי של יו"ר קבוע לחברה, על אף האתגרים שמולם עומד משק החשמל הישראלי והחברה בפרט. בעבר היו כארבע ניסיונות למנות יו"ר לחברת החשמל, אך אלו לא התממשו בסופו של דבר. לפני כחצי שנה הכריז כ"ץ כי המועמדת לתפקיד מטעמו היא אלונה שפר-קארו, שכיהנה כדירקטורית בחברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס ובחברת פז, וכמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה. משיקולים פוליטיים, סירב אמסלם לחתום על המינוי של שפר-קארו. כ"ץ המשיך להודיע במספר הזדמנויות כי שפר-קארו היא המועמדת מטעמו לתפקיד.
בשבוע הבא יעבור כ"ץ ככל הנראה למשרד החוץ ולתפקיד ייכנס אלי כהן, כחלק מהסכם הרוטציה שנקבע עם הרכבת הממשלה. אם לא יהיה שינוי בלתי צפוי ברגע האחרון, מחכים לכהן שני אתגרים מרכזיים: מינוי יו"ר לחברת החשמל והחלטה על היתר הייצוא של מאגר לוויתן.
בסוף אוגוסט האחרון, טרם המלחמה, הוחלט על הקמת צוות בראשות משרד האנרגיה שיבחן את בקשת השותפות במאגר לוויתן (ניו מד אנרג'י שבשליטת יצחק תשובה, ענקית האנרגיה האמריקאית שברון ורציו שבניהולו של יגאל לנדאו) על הגדלת היתר הייצוא ממאגר לוויתן. בצוות היו נציגים ממשרד האוצר, המועצה הלאומית לכלכלה ומשרד האנרגיה, אך פריצת המלחמה הובילה לעיכוב בפעילותו. בין היתר הצוות בחן את האפשרויות דרכן יהיה ייצוא גז: מתקן הנזלה ימי (FLNG), הרחבת תשתיות ייצוא קיימות למצרים או הקמה של צנרת גז חדשה.