מנכ"ל המשרד לשירותי דת: הרפורמה מאפשרת כשרות לעסקים הפועלים בשבת
מנכ"ל המשרד לשירותי דת: הרפורמה מאפשרת כשרות לעסקים הפועלים בשבת
מוני מעתוק אמר שוועדות הרבנים שיקבעו תקן כשרות, יוכלו לקבוע שניתן לפקח על עסקים שפועלים בשבת. עם זאת הבהיר שהרפורמה לא מאפשרת כשרות רפורמית וקונסרבטיבית
מנכ"ל המשרד לשירותי דת מוני מעתוק אומר שוועדות הרבנים לכשרות שיוקמו במסגרת הרפורמה בכשרות, יכולות לתת תקן שיאפשר הפעלת עסקים בשבת.
לדברי מעתוק "תקן הכשרות עוסק בכשרות. אם הרבנים יחשבו שפתיחה בשבת בעייתית, כי לא ניתן לבצע השגחה, אז הם יכולים לקבל החלטה שאי אפשר לקבל כשרות. אם יחשבו שניתן לתת כשרות לעסק שפותח בשבת, יכולים לעשות את זה. אנחנו לא מתערבים בשיקולי הכשרות".
עם זאת מעתוק הבהיר לגבי כשרות רפורמית או קונסרבטיבית ש"החוק הזה מטפל בכשרות האורתודוכסית. אין שום פתח לכשרות אחרת. אנחנו לא שם. אנחנו מדברים על כשרות אורתודוכסית כפי שהיה עד היום. לא נגענו בכשרויות אחרות". מעתוק אמר את הדברים במסיבת עיתונאים לרגל אישור רפורמת ביטול מונופול הרבנות בכשרות לקריאה שניה ושלישית הבוקר, בוועדה לשירותי הדת של הכנסת בראשות ח"כ יולי מלינובסקי.
מעתוק הבהיר כי המשרד לשירותי דת לא קובע את הכללים ההלכתיים למתן כשרות כולל לעניין האפשרות למתן הכשר לעסקים הפתוחים בשבת ואלו מסורים אך ורק בידי הרבנים הקובעים את תקני הכשרות.
מדובר ברפורמה שיזמה סיעת ימינה בשיתוף עם ישראל ביתנו ומטרותיה העיקריות לפתוח את שוק הכשרות לרבנים אורתודוכסים מתונים, דגמת ארגון צוהר וכן לשים קץ לשחיתות בכשרות. על פי החוק שוק הכשרות ייפתח לתחרות בעוד כשנה (1.1.23) כך שתאגידים פרטיים יוכלו להעניק כשרות, גם בארץ וגם לייבוא. בתקופת המעבר בשנה הקרובה יפתחו אזורי הכשרות וכל מועצה דתית תוכל להעניק הכשר בכל מקום בארץ.
השר לשירותי דת מתן כהנא אמר ש"אחרי שנים של הזנחה של מערך הכשרות, התוכנית מחזקת מאוד מערך הכשרות ואת הרבנות הראשית בישראל". הוא הזכיר ש"היו דו"חות של המבקר שקבעו שמצב הכשרות נוראי. היתה משחטה שסיפקה בכל הצפון אוכל טרף. 39 מסעדות בחיפה מכרו טרפות ויין נסך וחרקים. הכשרות הגיע למצב נוראי. קודמי לא עשו כלום לתקן".
"סיום העידן שהלקוח שבוי. תחרות מביאה להורדת מחירים"
כהנא ציין ש"עיקר התוכנית זה פתיחת שוק הכשרות לתחרות – סיום העידן שהלקוח שבוי". הוא הסביר ש"הרבנות לא שיתפה אותי פעולה. יש לה התנגדות עקרונית לפתיחת השוק לתחרות".
עם זאת אמר כהנא ש"המוטיבציה שלי לא נבעה מחיסכון כלכלי אלא משיפור הכשרות, שיותר מקומות יהיו כשרים ושכשר יהיה כשר". לדבריו, "תחרות מביאה לירידת מחירים. לפי בדיקות שמרניות של האוצר המשק הישראלי יחסוך 550 מיליון שנה. מי שבטוח יחסוך מי שנאלץ לקחת שתי כשרויות".