סגור

לגייס את אומת הסטארט-אפ לשיקום פצועי צה"ל

מדינת ישראל פותחת את שנת 2025 עם מספר שיא של פצועי צה"ל. לפי נתונים שפורסמו לאחרונה, אגף השיקום במשרד הביטחון קלט מאז אירועי ה-7 באוקטובר יותר מ-12 אלף מטופלים חדשים, ותוך כשנה בלבד זינק מספר הזקוקים לשירותי שיקום ב-20% והגיע לכ-74 אלף.
כמדינה וכחברה אנו מחויבים לתמוך בגיבורים שלנו הממשיכים להילחם על בריאותם ושיקומם הגופני והנפשי. אולם, מדובר באתגר גדול שהמלחמה מציבה בפנינו, בהיבט התקציבי וגם המקצועי.
בפן התקציבי, עלות ממוצעת של מעטפת טיפול ותמיכה בפצוע מלחמה אחד עומדת, לפי אגף השיקום במשהב"ט, על כ-150 אלף ש"ח בשנה שהם כ-11 מיליארד ש"ח במספר המטופלים הנוכחי. אולם, לפי אותן הערכות מספר המטופלים צפוי לזנק עד שנת 2030 ל-100 אלף, מה שיגדיל את עלויות השיקום תוך חמש שנים ב-33%, עד לסדר גודל של 15 מיליארד ש"ח בשנה.
גם בפן המקצועי קיים עומס שחשוב לתת עליו את הדעת. הזינוק המהיר במספר הנפגעים מצריך הרבה מאוד אנשי מקצוע, ומייצר ביקוש חסר תקדים למספר מוגבל של מטפלים מתחומי הרפואה והשיקום - בעיקר עובדים סוציאליים, פיזיותרפיסטים, מטפלים סיעודיים ומומחי בריאות הנפש. אנשי מקצוע אלה עושים עבודת קודש אך נתונים לעומס הולך וגובר, שלא ברור עוד כמה זמן ניתן יהיה לעמוד בו. נחוצה להם עזרה דחופה.
אציין שוב, מדינת ישראל חייבת להשקיע כל שיידרש בריפוי ושיקום מי שנלחמו ונפגעו כדי להגן עלינו. עם זאת, אנו מחוייבים גם לחפש וליישם פתרונות חדשים שיאפשרו לנו לשכלל ולייעל את פרויקט הטיפול והשיקום, על מנת לשפר את השירות לפצועים, להקל מהעומס על המטפלים ואנשי הרפואה, ולהפחית ככול שניתן את העלויות התקציביות של פרויקט השיקום.
1 צפייה בגלריה
שלום דיין מנכ"ל ONE Systems מקבוצת  ONE
שלום דיין מנכ"ל ONE Systems מקבוצת  ONE
שלום דיין
(צילום: חזי רגב)
מדובר ביותר מאשר רק אתגר רפואי או תקציבי, זהו צו גיוס לאומי והזדמנות להפגין את החוזקות המיוחדות של החדשנות הישראלית. תעשיית ההייטק שלנו, הידועה ברחבי העולם בזכות היצירתיות ויכולות פתרון הבעיות שלה, יכולה למלא תפקיד מפתח בכך.
מספר לא מבוטל של סטארטאפים ישראלים פורצי דרך כבר פעילים ומגיעים להישגים בתחום השיקומי. הם יכולים להשלים את מערך הטיפול האנושי ולהוות מכפיל כוח ברמה ארצית.
בתחום בריאות הנפש, חברות כמו GrayMatters מפתחות טכנולוגיות מתקדמות לטיפול ב-PTSD, בעוד שפלטפורמות כמו BetterHelp ו-IFeel מספקות תמיכה פסיכולוגית מקוונת. בתחומי השיקום הפיזי, ישנם פרויקטים חדשניים הממנפים טכנולוגיות מתקדמות כדי לשפר ולתמוך בתהליכי שיקום והחלמה. כך למשל, בימים אלה אנו מבצעים עבור משרד הרווחה פרויקט חדשני, המשלב רובוטים לצד אנשי טיפול באוכלוסיות נתמכות.
הפתרון הטכנולוגי שפותח בישראל - רובוטים חכמים וניידים במקרה זה - מוביל לתוצאות חיוביות וגם מוכיח את הערך הרב של שילוב פתרונות תומכי-טיפול המבוססים על חדשנות טכנולוגית לצד המטפלים האנושיים.
ההשקעה הנדרשת צנועה יחסית, והפוטנציאל ליצירת תרחיש win-win הוא ברור. באמצעות שילוב חדשנות טכנולוגית ישראלית במערכות השיקום נוכל לקצר זמני החלמה, לספק טיפול מותאם אישית ביתר קלות ולשפר את איכות החיים של מי שהקריבו כל כך הרבה למעננו. היעילות המוגברת תוכל תוך שנים אחדות לחסוך למדינה מאות מיליוני שקלים או אפילו יותר, אנשי הטיפול יקבלו סיוע טכנולוגי שיפחית להם מעט מהעומס, וענף הטכנולוגיה הרפואית בישראל יקבל דחיפה אדירה.
זה הרגע שלנו, חברות הטכנולוגיה והחדשנות יחד עם משרד הביטחון וכל הארגונים הרלוונטיים לשיקום הגיבורים שלנו. חיילי צה"ל וכוחות הביטחון נתנו הכול כדי להגן עלינו, עתה עלינו לגייס את כוח החדשנות הישראלית של אומת הסטארט-אפ ולתמוך בשיקומם המלא, בצורה היעילה ביותר האפשרית.
שלום דיין הוא מנכ"ל ONE Systems מקבוצת ONE