פרשנותעם תקציב מוגבל ודילמה מורכבת, הצליחה ועדת הסל לגלות המון חמלה
פרשנות
עם תקציב מוגבל ודילמה מורכבת, הצליחה ועדת הסל לגלות המון חמלה
עבודת הוועדה המכונה "ועדת סל התרופות" היא כמעט בלתי אפשרית, שכן חברי הוועדה נאלצים מדי שנה לדחות יותר מ-80% מהתרופות שמונחות על שולחנם. בתנאים הללו הצליחה הוועדה גם לתת תשומת לב מיוחדת לשלל אוכלוסיות: נשים, הומואים, ילדים וחולי סוכרת
היה שווה להמתין 75 שנה כדי לראות אישה שעומדת בראש הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות (המכונה "ועדת סל התרופות"). מדהים לגלות כל שנה מחדש כמה אמירות ערכיות ניתן לומר באמצעות מכשיר שמכונה "תקציב".
פרופ' דינה בן יהודה, מנהלת אגף המטולוגיה בבית החולים הדסה ודיקאנית בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית, הצליחה להרכיב פסיפס לא פחות ממרגש, מלא חמלה, תוך דגש לקבוצות אוכלוסיה חלשות או מופלות לרעה. הסל של בן יהודה מלמד כי צמצום הפערים עולה כסף ודורש אומץ.
עבודת הוועדה היא כמעט בלתי אפשרית, שכן חברי הוועדה נאלצים מדי שנה "להעיף" יותר מ-80% מכלל התרופות שמונחות על שולחנם. כלומר, על כל 10 מכשירים, תרופות או טכנולוגיות שמוגשות לוועדה, יותר מ-8 נשארות בחוץ. זה אתגר מוסרי אדיר, כי לכל מי שזקוק לאותן 8 טכנולוגיות או תרופות ייגרם סבל.
גולת הכותרת של החלטות הוועדה השנה היתה ללא ספק ההחלטה להכניס לסל הבריאות פונדקאות לגברים הומוסקסואליים. מי שסלל את הדרך להחלטה היה בית המשפט העליון, שקבע בפסק הדין "ארד-פנקס" ב-2021 כי זוגות בני אותו המין יוכלו להביא ילד בפונדקאות בארץ. חברי ועדת הסל הנוכחיים היו יכולים להתעלם בקלות מהפצצה המתקתקת שהוטמנה מתחת לשולחנם - ולהעביר את פירוקה לבאים בתור. אך הם החליטו באחריות לנטרל אותה ובכך לשים קץ לסיפור הזוי של אי שוויון שנמשך כבר יותר מ-12 שנה והממשלה דחתה את טיפולו אין-ספור פעמים.
מעתה, זוגות הומואים יהיו זכאים למימון ממשלתי לפונדקאות כמו כל זוג, ולא יהיה ניתן להפלות אותם. להחלטה יש מטען רב יותר בזמן שאבי מעוז ובצלאל סמוטריץ' מסתמנים כאנשים החזקים בממשלה - יחד עם החרדים.
העובדה שאת הוועדה הובילה לראשונה אישה היתה ניכרת בהמלצותיה, בהן קיבלו נשים תשומת לב רבה - מתוספת לטיפול בסרטן השד, דרך מימון הפסקת הריון ועד תוספות נאות לבדיקות מי שפיר ופאפ. הוועדה אף הקדישה סכום קטן אך סמלי למימון אמבולנסים לבתי החולים לנפגעות תקיפה מינית המצויות בהכרה מעורפלת.
עיקרון הערבות ההדדית בא לידי ביטוי בעוד שתי החלטות נוספות: הראשונה היא ההחלטה לממן "לבלב מלאכותי" ל-4,300 ילדים חולי סוכרת, שלא יצטרכו יותר "למדוד ולהזריק", דבר שיקל משמעותית על חיי היום-יום שלהם. השנייה היא ההחלטה לממן משקפיים ל-55.5 אלף ילדים מתחת לגיל 7 שזקוקים לכך. זו לא מתנה: מתברר כי ישנם בישראל של 2023 לא מעט משפחות שממתינות שהילד יחגוג 7 כדי לקבל סבסוד למשקפיים כי ידם איננה משגת.
כמו כל שרי הבריאות לשעבר, גם השר החדש אריה דרעי קיבל את ההמלצות ואף בירך את חברי הוועדה על המלאכה. אמנם לא היה חשש ממשי שדרעי יפסול את עבודת הוועדה, אך העובדה שהוא גם בירך עליה מהווה סימן חיובי.