נחשף בכלכליסטרשות ני"ע לביהמ"ש: הפסיקו את פעילות חברת הנדל"ן שגייסה מאות מיליונים ולא עומדת בתשלומים
נחשף בכלכליסט
רשות ני"ע לביהמ"ש: הפסיקו את פעילות חברת הנדל"ן שגייסה מאות מיליונים ולא עומדת בתשלומים
הרשות ביקשה מביהמ"ש המחוזי ת"א להוציא צו מניעה שיבלום גיוס משקיעים לחברת ההתחדשות העירונית. לפי הרשות, פרסונל גייסה 400 מיליון שקל מכ־1,200 משקיעים ללא תשקיף, גם אחרי שהתחייבה לחדול. פרסונל: "החברה פועלת כחוק"
פרסום ראשון: המודל של חברת הנדל"ן שגייסה מאות מיליוני שקלים מהציבור באמצעות הלוואות מגיע לבית המשפט. היום (א') הגישה רשות ני"ע למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א תביעה נגד קבוצת הנדל"ן פרסונל, בדרישה שבית המשפט יורה לה להפסיק לגייס כספים ממשקיעים. הצעד החריג מגיע לאחר שהרשות גילתה שהחברה המשיכה בגיוס משקיעים, על אף שבחודש שעבר הצהירה בפניה שתחדול מכך. לפי החשד של הרשות, קבוצת פרסונל עברה על חוקי ני"ע כשגייסה כספים מיותר מ־35 משקיעים לא כשירים בלי לפרסם תשקיף שאושר כנדרש על ידי הרשות.
התביעה של הרשות, בראשות ספי זינגר, מגיעה חודש לאחר שכלכליסט חשף את העובדה שקבוצת פרסונל הפסיקה לשלם למשקיעים חלק מהתשלומים שלהם התחייבה, זאת על רקע קשיים בשל הריבית הגבוהה, מה שמעלה חשש לגורל הכספים שגוייסו מהציבור.
קבוצת פרסונל שהוקמה ב־2018 היא קבוצה שעוסקת בתחום ההתחדשות העירונית, וזאת באמצעות שתי חברות — אחת יזמית ואחת מימונית. המשקיעים של הקבוצה הם למעשה אנשים פרטיים שמלווים לה כסף, שמשמש למימון הפרויקטים שלה. את גיוס הכספים ביצעה החברה, כך לפי כתב התביעה, בעיקר דרך סוכני ביטוח ומתווכים פיננסים, ותוך שהיא מבטיחה תשואה גבוהה של כ־9% בשנה. במקרה הזה, תשואה פירושה הריבית שמשולמת עבור ההלוואה שמעמידים המשקיעים. בכתב התביעה מצטטת הרשות מסר פרסומי שלפיו משווקים הבטיחו למשקיעים בפרסונל "הכנסה פסיבית ממוצעת של 8.7% תשואה בשנה. השקעה סולידית של 300 אלף שקל בהתחדשות עירונית".
מתחילת השנה הנוכחית, רשות ני"ע בודקת את הפעילות של קבוצת פרסונל. החשד של הרשות, כאמור, הוא שהחברה גייסה כספים מיותר מ־35 משקיעים ללא תשקיף, דבר האסור על פי חוקי ני"ע. בפברואר פנתה הרשות לקבוצה, שהבעלים שלה הם אלון מורן ואלישי להב, וביקשה לקבל שורה של מסמכים ומענה לשאלות הנוגעות לפרויקטים שלה ולדרכי הפעולה שלה.
לפי התביעה שהגישה הרשות, החברה לא שיתפה איתה פעולה, ולכן באפריל היא שלחה לה מכתב נוסף עם דרישות דומות. הרשות לא זכתה לשיתוף פעולה, גם לאחר שביקשה מהנאמן המופקד על הכספים לקבל מידע רב אודות כלל הפרויקטים והמשקיעים, ולכן ביוני האחרון ביצעה בדיקה גלויה במשרדי החברה.
בתחילת יולי, דרשה הרשות מקבוצת פרסונל לחדול מגיוס משקיעים, ובמכתב תגובה פרסונל הודיעה שבכוונתה לעשות זאת, הגם שהיא חלוקה עקרונית על דעת הרשות. לאחר שהרשות גילתה שגיוס המשקיעים נמשך, היא פנתה לבית המשפט היום, כדי לבקש צו מניעה קבוע, וזאת בהתאם ללשון החוק שמנתבת את יו"ר הרשות לבית משפט במקרים כאלו. הדבר לא מוציא מכלל אפשרות חקירה פלילית.
מהממצאים של בדיקת הרשות עולה כי מיום הקמתה ועד לתחילת השנה, פרסונל גייסה 400 מיליון שקל מלמעלה מ־1,200 משקיעים. 100 מיליון שקל הושבו למשקיעים, לפי בדיקת הרשות. בבדיקה הגלויה שערכה הרשות במשרדי החברה, התגלה, לפי כתב התביעה, כי "הקבוצה לא ביצעה תיעוד או רישום ביחס לניצעים, ואין מערכת לניהול ניצעים ומשקיעים, וכי עניין זה מנוהל על גבי קובץ מחשב בלבד".
בפרסונל טענו לאורך הדרך כי הם לא הפרו את חוקי ני"ע משום שהגיוס נעשה בדרך של הלוואה, ולא של השקעה, ומשום שלא גויס עבור אף פרויקט כסף מיותר מ־35 משקיעים, שכן הלוואה היא אינה נייר ערך הנמכר למשקיעים.
בכתב התביעה הרשות הודפת את הטענה הזו, ואחרות דומות לה, ומציינת כי ההפרדה המדוברת היא מלאכותית בלבד. לחברה, כך לפי הרשות, היו 18 חברות אשכול — כלומר, חברות שמלוות מספר פרויקטים — וכ־60 חברות־בנות, ומערך ההסכמים ביניהן היה מורכב, כשחברה אחת ערבה לאחרת, ותוך שפרסונל מתחייבת לשלם את תשלומי הריבית מהחברה עצמה ולא מתוך רווחי חברות הפרויקט, מה שהופך את כל החברות האלו למקשה אחת, ולכן את כל המשקיעים שלהם לקבוצה אחת.
בתביעה מובאים הסברים של משווקים למשקיעים לפיהם "החברה למעלה, פרסונל, מתחייבת לשלם. כל הכספים מגיעים מרווחים מפרויקטים אחרים. בסוף זו אותה קבוצה. הכסף לתשלום מגיע מכל הפרויקטים". מהקלטה של שיחה של עובד הרשות שהתחזה למשקיע פוטנציאלי עולה כי נאמר לו על ידי נציג החברה כי "הכספים יכולים לעבור לפרויקטים אחרים שמבצעת החברה". כמו כן, הרשות טוענת שהסכמי הלוואה נחשבים כנייר ערך לפי החוק, שכן נייר ערך הוא מסמך המקנה זכות כלשהי בחברה או בקבלת דבר מה ממנה, ועל כן תשלומי ריבית נכללים גם כן בקטגוריה הזו.
במקביל לתביעת הרשות, מתקיימים שני הליכים משפטיים נוספים נגד קבוצת פרסונל. במסגרת אחד מהם מבקשים משקיעים למנות נאמן מטעמם, ובמסגרת השני מבקשים להכניס לפירוק חברות פרויקט בשל אי עמידה בתשלומים.
מפרסונל נמסר: "החברה פועלת כחוק ומלווה בייעוץ משפטי המאשר את כל פעולותיה. בעקבות המלחמה, חלו עיכובים בכל ענף הבנייה, מה שיצר קושי זמני בתזרים. בימים אלה אנחנו סוגרים את הפערים שנוצרו".
הבהרה: חברת איתנים י.ר. בנייה וחיזוק מבנים בע״מ הפועלת ברמת גן אינה חלק מחברת איתנים 148 וקבוצת פרסונל