סאמר חאג' יחיא, המועמד לנגידות מטעם עצמו, משמיע את מה שנתניהו רוצה לשמוע
סאמר חאג' יחיא, המועמד לנגידות מטעם עצמו, משמיע את מה שנתניהו רוצה לשמוע
הכלכלה במצב טוב, זו לא הפיכה אלא משבר חוקתי והריבית גבוהה מדי - היו״ר הפורש של בנק לאומי סאמר חאג׳ יחיא מריץ את עצמו לתפקיד נגיד בנק ישראל עוד לפני ההחלטה אם פרופ׳ ירון ימשיך לקדנציה שנייה. חאג׳ יחיא הוא לא המועמד הנכון, אך מושלם לנתניהו
בשבועות האחרונים מתרחשים שלושה תהליכים מקבילים: האחד, כהונתו של נגיד בנק ישראל אמורה לפקוע בסוף השנה, והוא ציין כי בכוונתו להודיע על המשך דרכו אחרי החגים. השני, כהונתו של יו"ר בנק לאומי סאמר חאג' יחיא פוקעת בסוף החודש ובבנק לאומי מתקיים מירוץ לבחירת היו"ר. השלישי, יחיא החל בקמפיין להרצת עצמו לתפקיד נגיד הבנק המרכזי.
בסביבתו של ראש הממשלה הבהירו קצת את התמונה בתגובה לפנייה של "כלכליסט" בנושא לפני כשבועיים. חאג' יחיא אכן נפגש לאחרונה עם נתניהו, אבל זה היה חאג' יחיא שביקש לפגוש אותו, ולא להיפך. נתניהו, שבימים אלו מבקש להתרפק על כל פיסת אהדה מהקהילה הכלכלית, העסקית והפיננסית, נענה. בסביבתו היו מאוד ברורים: נתניהו לא הציע לחאג' יחיא את תפקיד הנגיד והנושא לא עלה. בד בבד הסבירו שם כי "ברור שאם ראש הממשלה יציע לו את תפקיד הנגיד, הוא יקח אותו עם שתי ידיים בלי להסס".
גורם בכיר במערכת הבנקאות שמקורב לקמפיין אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "זה סיפור לא חדש. הוא מריץ את עצמו ומחפש תפקיד ליום הקרב של אחרי לאומי. הוא רוצה שתכתבו שהוא מועמד כדי להיות בליגה של אמיר ירון. אבל הוא לא. הוא מוכשר אבל הוא לא שם. סיכוייו נראים בין קלושים לאפסיים".
יחיא להוט לפרסם את מפת הדרכים שלו לתפקיד הנגידות מכיוון שהוא יודע שהקריטריון המרכזי לבחירה לתפקיד הנכסף הוא צייתנות. לעומתיות כמו שהציג הנגיד ירון להרכב תקציב המדינה ולמהלכי ההפיכה המשטרית והשלכותיה הכלכליות ההרסניות פחות מועילה. יחיא מבין היטב מה נתניהו רוצה לשמוע והוא מהדהד אותם בכל מקום - בפומבי וגם באוזני העיתונאים עימם הוא משוחח.
יריית הפתיחה של הקמפיין נורתה על הבמה של כנס של מכון אהרון לפני שנה וחצי: "בנק ישראל מגדיל את הסיכון הפיננסי במשק. נגיד בנק ישראל אמיר ירון התייחס לבירוקרטיה ולעיוותים הרגולטוריים. אני מציע שיתחיל בבית"; "האינפלציה היא מעל 4%, וזה לא הזמן והמקום לעסוק בזה"; "הריבית של בנק ישראל היא הרבה יותר גבוהה ממה שרואים בהודעות של בנק ישראל"; "הידוק הרגולציה של הפיקוח על הבנקים וריתוק הון נוסף לעסקאות נדל"ן מסוימות מעלה את מחירי הריבית, את העלויות לנדל"ן, ואת עלויות הדיור".
אלו הם רק חלק מדברי הביקורת המתוכננת, הפומבית והעוקצנית שהשמיע חאג' יחיא, אבל המסר שחוזר בהם הוא אחד: "אדוני ראש הממשלה - אל תדאג. אני לא אעשה לך צרות כמו אמיר ירון. אצלי לא תשמע ביקורת על בירוקרטיה, ריבית גבוהה מדי והידוק כבד מדי על הנדל"ן למרות שהמספרים מראים אחרת". יופי של חומר לקמפיין בחירות, פחות למבוגר אחראי כלכלי של המשק הישראלי.
גם בהיבטי ההפיכה המשטרית יחיא דואג שמשנתו תערב לאוזניים הנכונות: אין הפיכה משטרית אלא משבר חוקתי, והוא אפילו קטן בעוצמתו לעומת המשבר שנראה בארה"ב ובברזיל. לשיטתו של יחיא יש מחלוקת פוליטית סביב סוגיה, אנשים תרבותיים מגיעים להפגין בקפלן ללא אלימות, והתהליך הזה טבעי.
לפי יחיא, הטבעיות הזו מאפיינת גם את התנהגות המטבע: התסיסה הפוליטית גורמת לפיחות השקל כי העצבנות מורגשת. ואפילו יש לו מסקנה איך ניתן לטפל בפיחות ה"טורדני": על בנק ישראל להתערב בשוק המט"ח באמצעות מכירת דולרים. אין כאן בעיות עומק, הכלכלה הישראלית איתנה וההפיכה המשטרית היא לא מהלך קריטי. פיחות השקל אינו נובע מ"סיבות כלכליות" ולכן היה על ירון "להילחם" בו.
ליחיא יש גם פתרון פלא להקלת נטל הריבית על משקי הבית: הוא סבור כי כלי הריבית שבחרו ירון וחבריו לרסן את האינפלציה הוא בעייתי כי הוא פוגע במשק ויש לו השלכות מרחיקות לכת בטווח הארוך. לדבריו, במאבק נגד האינפלציה הכוונה היא לתת תמריץ שלילי קצר טווח לצריכה הפרטית כך שמשקי הבית לא ייקחו הלוואה כדי לטוס לאיטליה, אך אין טעם לייקר את המשכנתא בעשרים השנה הקרובות. כלומר, הוא רואה בתהליך העלאות הריבית האגרסיביות של בנק ישראל מעין שפיכת התינוק עם המים והוא הציע גם לחשוב על מנגנון של העלאת הריבית ה"קצרה" אך מבלי לגעת ב"ארוכה". כאן הדמיון הוא עם דבריו של יו''ר ועדת הכספים, משה גפני (שגם סבור כי המשק במצב מצוין) כי יש לנקוט בשתי ריביות.
קשה להחליט מאיפה להתחיל להתמודד עם הטענות חסרות הבסיס של יחיא ומפתיע עוד יותר שהן מגיעות ממי שמחזיק בתואר דוקטור לכלכלה, אך גם עו"ד ורו"ח בהצטיינות. הנגיד היוצא פטר את הטענות הללו בכאלו שאינן ראויות בכלל לתגובה, אבל ננסה בכל זאת.
כהונתו של אמיר ירון היא אחת מהתקופות הכלכליות הסוערות שהיו כאן בעשור האחרון. ירון, כמו הנגידים בכל העולם, בחר להעלות את הריבית כדי להילחם באינפלציה מתוך מחשבה ברורה נכונה ומושרשת היטב ביסודות הכלכלה שריבית היא הכלי היחידי שיכול להתמודד עימה. ריבית ריאלית שלילית ממושכת כפי שהיה עד כה היתה טעות פטאלית (זה היה ידוע גם בזמן אמת) ויפה שהמציאות המנוונת הזו תמה ונשלמה - רק חבל שלא מוקדם יותר. אסור היה להתערב בשוק המט"ח.
הסיבה איננה טמונה רק בכך שכל הארגונים הבינלאומיים סבורים שהפרקטיקה הזו פסולה אלא בעיקר כי בנקאי מרכזי, לא משנה כמה חזק יהיה, לא יכול לנצח את שוק המט"ח, שהוא השוק העמוק ביותר בעולם. בנקים מרכזיים יכולים להרוויח "קצת זמן", אבל ברגע שהשווקים מזהים סיכונים ומבצעים שיערוך חדש שלהם, בסוף כוחות השוק הם אלו שיכריעו על ערכו הריאלי של המטבע. יתרה מזו, החלופה של התערבות באמצעות מכירה דווקא (ולא קנייה) היא מסוכנת כפליים, כי מכונת הדפסת השקלים נמצאת ברחוב קפלן ומי שמפעיל אותה הוא נגיד בנק ישראל; מנגד, מכונת הדפסת הדולרים יושבת הרחק מחופי ישראל. כמה נגידים נכנסו לניסוי הזה ולא יצאו בשלום.
האפשרות "לפצל" את הריבית במשק, לייצר שערי חליפין מפוצלים או כל טריק דומה הם רעיונות שנוסו במדינות אחרות ונכשלו כישלון חרוץ - למשל בארגנטינה, ונצואלה וטורקיה. איך בדיוק תפוצל הריבית? האם יחיא מציע בעצם שבנק ישראל יתחיל להנפיק אגרות חוב ארוכות מועד? אזי הוא יתחיל להתחרות עם החשב הכללי. האם הוא מתכוון לכך שבנק ישראל יתחיל לרכוש באגרסיביות אג"ח ממשלתיות כדי להעלות את המחיר ובכך להוריד את התשואה (זו הרי הריבית ארוכת טווח)? נתניהו וחבריו ישמחו על מהלך בכיוןן הזה, אך זו בעצם הרחבה מוניטרית ומחולל אינפלציה בעידן של אינפלציה. זה בדיוק ההפך ממה שכל הבנקים המרכזיים עושים: יוצאים מהשוק הזה ומוכרים אג"ח כדי לנקות מאזנים.
גם יפן הגדולה ניסתה לשלוט בריבית ארוכת הטווח באמצעות שליטה על שוק האג"ח הממשלתיות וגילתה בדרך הקשה שאי אפשר להחזיק את המקל בשני הקצוות: הין פוחת באופן קיצוני (אתה לא יכול לשלוט גם באג"ח וגם במט"ח). ובכלל: ברגע שהקרנות הבינלאומיות והמהנדסים הפיננסים שיושבים בניו יורק ובלונדון מגלים שבנקים מרכזיים מתחילים לעשות מניפולציות –הם פותחים עיניים, תוקפים ובדרך כלל גם טורפים. הם יותר מתוחכמים מכל בנק מרכזי.
חאג' יחיא, שנולד בטייבה, כל כך להוט לתפקיד הנגיד עד שהוא מוכן לבטל אפילו את הגזענות המובנת בתוך הממשלה הנוכחית מצדם של השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר כלפי ערבים. בתגובה להתבטאויות כאלו שהוצגו לו נשמע חאג' יחיא אומר כי גם בעבר נשמעו התבטאויות גזעניות של פוליטיקאים ישראליים אחרים. מבחינת נתניהו, יחיא הוא מועמד מושלם. הוא הוא מגיע מהמגזר הערבי (השמאל לא יוכל להתנגד לו), הוא ינקוט בפעולות הפוכות שנקט ירון ועיצבנו את השותפים החרדים לממשלה והוא לא יעלה ריבית ולא יתבטא נגד ההפיכה. ממש כמו המינוי של אמיר אוחנה ליו''ר הכנסת המהווה עלה תאנה לממשלה הכי הומופובית שידעה ישראל.
בתגובה הבהיר חאג' יחיא שאין לו, לא היה לו ולא יהיה לו עניין בתפקיד נגיד בנק ישראל.