בלעדימחיר המלט צפוי לזנק ב-20% בשל ייקורו בטורקיה
בלעדי
מחיר המלט צפוי לזנק ב-20% בשל ייקורו בטורקיה
מחיר המלט ישלים עלייה של 50% תוך שבעה חודשים. הייקור הנוכחי מיוחס להכפלת מחיר הדלק לתעשייה בשל המלחמה באוקראינה
המלט בישראל צפוי להתייקר ב־15% עד 20% בשבועות הקרובים בשל העלאת מחירים מצד יצרניות מלט בטורקיה, כך נודע ל"כלכליסט". כ־60% מהמלט המשמש את המשק הישראלי מיובא מטורקיה, שבה היצרנים מתמודדים עם עלייה חדה במחירי האנרגיה ובתשומות הייצור בשל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה.
שתי המדינות הן ספקיות מרכזיות של פטקוק, דלק מוצק שמשמש להבערת כבשני המלט בעולם, והסנקציות הכלכליות שהטיל המערב על רוסיה וסגירת נמלי הים באוקראינה, מצמצמת את ההיצע הזמין של החומר שחברות המלט תלויות בו.
בשל המשבר, מחיר הפטקוק התייקר בכל העולם מכ־200 דולר לטון בינואר ליותר מ־400 דולר היום. עליית המחירים צפויה להשפיע גם על יצרנית המלט היחידה בישראל, נשר, שמבססת את הייצור שלה על פטקוק שמיובא מדרום אמריקה. על פי הערכות בשוק, נשר לא תספוג את ההתייקרות במחיר הפטקוק, אלא תגלגל אותה על לקוחותיה בצורה של העלאת מחירים וזאת בדומה לכוונת היבואנים המרכזיים של המלט הטורקי סימנט של מספנות ישראל ומלט הר־טוב.
מאז אוגוסט 2021 מחירי המלט בישראל עודכנו כלפי מעלה פעמיים, העלאות המחירים הוסברו אז בהתייקרות האנרגיה ובעלויות התובלה הימית שהאמירו מאז הקורונה. בתוספת העלייה הצפויה עתה מחירו יתייקר ב־50%. מחיר של 1 טון מלט בתפזורת עומד כיום על כ־340 שקל, כולל עלויות הובלה. על פי הערכות, בעקבות העלאת המחירים הצפויה בקרוב, המחיר יעלה לכ־400 שקל.
השינויים שחלו בשנים האחרונות בשוק המלט הישראלי חשפו אותו יותר ויותר לטורקיה, בשל הרחבת היבוא ממנה על חשבון חלק מהייצור המקומי. את הנהירה למלט הטורקי הובילה סימנט בתקופה של רמת מחירים נמוכה, בשל עודפי ייצור רבים. מצב זה אפשר יבוא מסיבי של מלט טורקי שנמכר בשוק הישראלי במחיר זול יותר ממחירו בשוק המקור שלו — תוך שבירת מונופול ארוך שנים של נשר. בשל היבוא מלט הר־טוב, שניסתה להעמיד ייצור תחרותי מול נשר, נאלצה להפסיק את הפקת המלט בארץ ונהפכה לאחת היבואניות המרכזיות מטורקיה.
השחקניות המרכזיות בשוק טרם עדכנו באופן רשמי, את לקוחותיהן על עליית המחירים הצפויה: "אנחנו עדיין בהלם מהמצב ולומדים אותו. אנחנו הולכים להעלאות אחרי תקופה של שש שנים של רמת מחירים נמוכה מאז תחילת יבוא המלט מטורקיה", אמר ל"כלכליסט" גורם בכיר בשוק. גורם אחר הגדיר את המצב כ"ככוח עליון", שלא מותיר מנוס מעריכת חוזים חדשים בין ספקי המלט ללקוחותיהם.