סגור

הבחירות בארה"ב: איך תשפיע המדיניות הכלכלית של הזוכה על ישראל



הבחירות בארה"ב השנה מאוד שנויות במחלוקת בקרב הקהילה היהודית והישראלית בארה"ב בעיקר בהתחשב במלחמה המתמשכת בישראל ובעובדה שארה"ב משמשת כצינור חמצן לישראל. קשה להתנתק מהמציאות בישראל אבל חשוב להבין שיש השפעות כלכליות למדיניות של שני המתמודדים העיקריים: דונלד טראמפ וקאמלה האריס.
השאלה המעניינת היא מהן עשויות להיות ההשפעות הכלכליות האפשריות אם טראמפ יבחר לעומת קאמלה. על מנת להבין את ההשפעות הכלכליות, צריך להתמקד בעיקר בגישות השונות של כל אחד ואחת מהם בנושא מסים ומסחר גלובלי.
במהלך כהונתו של טראמפ כנשיא ארה"ב, הוא התמקד במספר דברים עיקריים:
1 . הפחתת מסים לחברות ותאגידים מ 35% ל 21% במטרה לעודד השקעות בארה"ב ותמיכה בצמיחתה של הכלכלה. מצד שני, המהלך גרם לקיצוץ בהכנסות המדינה ממסים, חיזוק האוכלוסייה החזקה ובכך העצמת הפערים הכלכליים-חברתיים.
1 צפייה בגלריה
ד"ר עמית סרוסי מומחה לייעוץ אסטרטגי ומשקיע אנג'ל
ד"ר עמית סרוסי מומחה לייעוץ אסטרטגי ומשקיע אנג'ל
ד"ר עמית סרוסי
2 . במטרה לעודד ייצור מקומי, טראמפ התמקד בהטלת מכסים על ייבוא במיוחד מסין. אך במקביל חברות שעיקר פעילותן התבסס על ייבוא נתקלו בקשיים מאחר והייצור בארה"ב היה מוגבל. ברמה הגלובלית, מדיניות זו יצרה חוסר ודאות בעיקר אצל מדינות שנשענו על ייצוא לארה"ב מה שלא תרם ליחסים הבינלאומיים.
אצל האריס, הסיפור הוא אחר. היא מאמינה בגישה שונה, פחות קפיטליסטית מזו של טראמפ ולכן מדיניותה הכלכלית של קאמלה מתמקדת סביב מספר נקודות עיקריות:
1. העלאת מסים על שכבות האוכלוסייה העשירות, בעלי הכנסה גבוה. כמו כן, העלאת מיסים על חברות ותאגידים. המטרה שלה בשונה מטראמפ היא לצמצמם פערים כלכליים-חברתיים באוכלוסייה. מצד אחד, צמצום הפערים הכלכליים-חברתיים הינו מהלך הגיוני לכאורה אך מצד שני, עליה במיסים של שכבות האוכלוסייה העשירות וחברות עלול להוביל לירידה בהשקעות מקומיות. מה שעלול להוביל להאטה בכלכלה של ארה"ב.
2. בנוסף, בשונה מטראמפ, האריס שואפת לקדם ולפתח כלכלה ירוקה אשר בבסיסה עידוד בהשקעות בתחומי טכנולוגיה ואנרגיה ירוקה. מה שיוביל גם לשיתופי פעולה בינלאומיים וקידום המסחר הגלובלי.
מבחינת ישראל, ברמה הכלכלית, מאחר ומנוע הצמיחה הישראלי העיקרי הינו ענף ההייטק, נראה שמדיניות טראמפ לפחות ברמת המיסוי עשויה לתרום לצמיחת חברות ישראליות עם נוכחות בארה"ב. מצד שני, עם מדיניות קפיטליסטית שמרנית כמו של טראמפ, ארה"ב כחברה עלולה לחזור 30 שנה אחורה. הקצנת הפערים הכלכליים יקשו על חתך האוכלוסייה במעמד הביניים ומטה, מה שיוביל להתדרדרות הכלכלה בטווח הרחוק.
בקהילה היהודית והישראלית הנושא שנוי במחלוקת. בעקרון יהודי ארה"ב לרוב נוטים להצביע עבור הדמוקרטים אך לאחר ה7 באוקטובר הזהות הישראלית התחדדה וההבנה שישראל חייבת תמיכה מלאה מארה"ב עלולה לשנות את המאזן הפוליטי. האם קאמלה תפעל יותר או פחות עבור ישראל? האם תמשיך במדיניות התמיכה של ביידן? האם טראמפ יממש את הבטחותיו הפופוליסטיות? לא באמת ניתן לדעת. מה שכן יודעים זה שלפני בחירות שני הצדדים יגידו מה שהם יכולים על מנת לנצח. בינתיים, מה שנותר לנו לעשות זה להתמקד בבניית ממשלת ישראל יציבה, שיודעת לבנות תכניות כלכליות ובטחוניות, לא מפלגת, כן מאחדת, והכי חשוב שתייצג את העם כולו.
ד"ר עמית סרוסי הוא יועץ אסטרטגי לחברות ומשקיע אנג'ל