חשד: קבלנים זכו במכרזים בצפון והעבירו את העבודות לגורמים לא מורשים
חשד: קבלנים זכו במכרזים בצפון והעבירו את העבודות לגורמים לא מורשים
נחקר החשד שמאחורי העברת העבודות בקיבוץ כברי ובאזור מחצבת יחיעם לקבלנים שאינם עומדים בתנאים ובסיווג עומד ארגון פשע גדול בראשות אחת המשפחות המוכרות מהמגזר הערבי; המשטרה פשטה הבוקר על בתי החשודים ועיכבה לחקירה שבעה מהם
תופעה בעייתית ומושחתת שעלולה לעלות בחיי אדם נחשפה בתחום מכרזי קבלנות בנייה, הנדסה ותשתיות בצפון הארץ, כשבפרשה מעורב גם ארגון פשע גדול: המשטרה חושדת כי קבלנים באזור הצפון זכו במכרזים בתחום התשתיות והבנייה, בהיקף מוערך של עשרות מיליוני שקלים - והעבירו בניגוד לחוק את ביצוע העבודות לקבלנים אחרים, שאינם עומדים בתנאים ובסיווג הנדרש תוך סיכון ממשי לביטחון הציבור.
בין הפרויקטים ומכרזי התשתית שעומדים במרכז החקירה, נמצאים שני פרויקטים גדולים: מכרז להרחבת קיבוץ כברי ומכרז לבניית מאגר מים באזור מחצבת יחיעם, שנועד להתמודד עם ההצפות בנחל הגעתון (פרויקט השייך לרשות הניקוז והמועצה האזורית). במשטרה חושדים כי הקבלנים שבפועל מבצעים את עבודות הבנייה וההנדסה של פרויקטים אלה הם לא הקבלנים שזכו במכרזים, אלא קבלנים ללא מיומנות, ידע ורישיונות מתאימים.
עוד חושדים במשטרה כי מאחורי הפרקטיקה הזו של העברת העבודות לקבלנים הלא מורשים, עומד ארגון פשיעה גדול ומרכזי, בראשות אחת המשפחות המוכרות היטב למשטרה מהחברה הערבית. החשד הוא כי הארגון שלשל לכיסו מיליוני שקלים, על ה"תיווך" בין החברות הזוכות במכרזים לחברות שביצעו אותם בפועל.
הבוקר (ג') פשטו עשרות שוטרים מלהב 433 וממחוז צפון על בתיהם של הקבלנים החשודים ומשרדי החברות הקבלניות, וביצעו חיפושים במהלכם נתפסו מסמכים, כלי רכב יוקרתיים ומוצגים נוספים. בתום החיפושים עוכבו שבעה חשודים, ביניהם מנהלי חברות וקבלנים לחקירה באזהרה, בחשד לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, קשירת קשר לביצוע פשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות על פי חוק רשם הקבלנים.
החקירה הפכה לגלויה הבוקר לאחר שבחודשים האחרונים התנהלה חקירה סמויה ביחידה הארצית לאכיפה כלכלית (יאל"כ) בלהב 433, בסיוע אגף רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, יחידת יהלום ומשרד אזורי מע"מ טבריה ברשות המסים והיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה.
במשטרה מסבירים כי מסגרת ניהול תקין של תהליכי מכרזים, חברות קבלניות המחזיקות בסיווג מתאים, מתמודדות במכרז ובמידה והן זוכות הן אמונות על הפרויקט ואינן רשאיות להעביר את ביצוע המכרז לקבלנים אחרים שאינם עומדים בתנאי הסף. אולם, מחומר החקירה שהצטבר עד כה עולה כי חברות קבלניות התמודדו למכרזים ברשויות מקומיות ובגופים ממשלתיים, זכו במכרזים באופן תקין לאחר שעמדו בתנאי הסף, אולם לאחר מכן, פעלו באופן בלתי חוקי כשהעבירו את הזכייה לקבלנים שאינם עומדים בסיווג ובתנאי הסף הנדרשים לביצוע הפרויקטים בפועל. בתווך מי שעמד מאחורי המהלך הוא אותו ארגון פשיעה מהצפון, אשר גרף אחוזים מהמהלך הזה.
לדברי המשטרה, "מדובר בהליך לא תקין ומזוהם אשר מציג מצג שווא של החברה הזוכה אל מול הרשויות. העברת פרויקטים בתחום הבנייה לידיים לא מיומנות, בהיעדר ניסיון, אמצעים ומשאבים, הינה סכנה ממשית לביטחון הציבור בשל פגיעה באיכות הבנייה וההשלכות הדרסטיות העלולות להיגרם כתוצאה מביצוע לקוי עד לכדי סיכון חיי אדם".