גנץ מעכב את מינוי המנכ"ל הנבחר של התעשייה האווירית
גנץ מעכב את מינוי המנכ"ל הנבחר של התעשייה האווירית
כבר בנובמבר 2020 נבחר בועז לוי בידי דירקטוריון החברה הביטחונית וקיבל את אישור רשות החברות. לתע"א אין גם יו"ר קבוע ושר הביטחון מקדם לתפקיד את יו"ר העבודה לשעבר עמיר פרץ. מלשכת גנץ נמסר כי מינויו של לוי נמצא תחת בדיקה
משרד הביטחון ממשיך לעכב את המינוי הרשמי של בועז לוי למנכ"ל התעשייה האווירית.
לוי (59) נבחר בידי דירקטוריון התע"א עוד בנובמבר, אך שר הביטחון בני גנץ טרם חתם על המינוי, ולאחר תשעה חודשים בתפקיד לוי עדיין מוגדר כממלא מקום. מינויו של לוי דורש גם את אישור שר האוצר אביגדור ליברמן, אך בסביבתו הבהירו כי יחתום על המינוי ברגע שגנץ יעשה זאת.
מלשכת שר הביטחון נמסר כי מינויו של לוי נמצא תחת בדיקה, אך סירבו למסור פרטים נוספים.
יו"ר פוליטי ולא עסקי
לוי עובד בתעשייה האווירית כבר 32 שנה והתמחה בהנדסת וניהול פרויקטים בתחום הטילים. בין השאר שימש כראש מינהלת מערכת החץ, ראש מינהלת מערכת ההגנה האווירית ברק־8, וסמנכ"ל התע"א ומנהל חטיבת טילים וחלל.
לוי התמודד על התפקיד מול סמנכ"ל הכספים דאז של החברה, אייל יוניאן. זאת לאחר שהמועמד המועדף על מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל, אלוף (מיל') חגי טופולנסקי, ששימש כסגנו בחיל האוויר, פרש מהמרוץ בטענות לתהליך לא תקין, וטען כי קיבל מסרים ברורים לגבי העדפות גורמים בוועדה.
בהנהלת התע"א הגיבו אז כי "על ועדת האיתור הופעלו לחצים כבדים ופסולים למנות דווקא את טופולנסקי, וזאת בידי גורמים חיצוניים לדירקטוריון ובניגוד לתנאי משטר תאגידי". אשל הכחיש אחר כך כי הביע תמיכה באחד המועמדים, או התערב בבחירה.
מינויו של לוי התקבל בטבעיות, כמי שצמח בחברה והתבלט בה בתפקידיו הניהוליים. גם ועד עובדי החברה המשפיע הביע את תמיכתו במינוי. רשות החברות אישרה אותו לאחר בדיקה משלה ובתחילת יולי הוא עבר לקבלת אישור ממשרד הביטחון.
יצוין כי התעשייה האווירית מתנהלת מאז יוני ללא יושב ראש, לאחר שהראל לוקר עזב את התפקיד בעקבות מינויו ליו"ר חברת פז. גנץ מקדם את מינויו לתפקיד של יו"ר העבודה ושר הביטחון לשעבר עמיר פרץ.
אולם גורמים ממשלתיים הביעו תמיהה לגבי הבחירה לתפקיד היו"ר בדמות פוליטית ולא עסקית, כפי שהיו לוקר ובעבר יאיר שמיר, דווקא בתקופה שבה החברה מבקשת את אמונו של שוק ההון ונערכת להנפקה בבורסה בתל אביב של 25% ממניותיה.
העיכוב בחתימה על מינויו של לוי בידי שר הביטחון מעיד כי למרות אישור המהלך בידי הממשלה הקודמת, שבה היה גנץ חבר, במערכת הביטחון לא ממהרים לקדם אותו, אף שהוא אמור להכניס לקופת המדינה הגירעונית כ־3 מיליארד שקל, לפי הערכות שהעמידו את שווייה של התע"א על כ־12 מיליארד שקל.
מינוי בכירים שצמחו בחוץ
אף שהשרים טרם חתמו על כתב המינוי, לוי מתנהל כמנכ"ל הקבוע של החברה. בשבוע שעבר הכריז על מינוי ארבעה מנהלים בכירים בחברה, באופן נדיר, רובם כאלה שצמחו מחוצה לה ולא מינויים פנימיים. לסמנכ"ל ומנהל חטיבת מערכות, טילים וחלל נבחר גיא בר לב, עד כה סגן מנהל החטיבה, ומי שבעברו כיהן גם כסמנכ"ל תפעול בחברת אלטל, וכקצין חיל האיסוף הקרבי הראשי ומפקד מערך גבולות היבשה.
לסמנכ"ל ומנהל חטיבת תעופה נבחר שמואל קוזי, מי שמילא תפקיד משמעותי בהקמת חטיבה התעופה החדשה של התע"א, אך הגיע אליה רק ב־2018 לאחר ששימש כסמנכ"ל צפון אמריקה וראש חטיבת התחזוקה וההנדסה בחברה, וכמפקד יחידת האחזקה המרכזית של חיל האוויר.
לתפקיד סמנכ"ל CTO מונה איתן אשל, שמגיע לאחר שמילא תפקידים בכירים באלביט ובאלישרא. אבי אלישע מונה למנהל מפעל מבת טילים, לאחר שהגיע לתע"א ב־2013. לפני כן שימש כראש מחלקת מערכות חימוש בחטיבה הטכנולוגית בזרוע היבשה.