סגור

איגוד ערים שרון כרמל: לחייב ניטור פליטות על אסדת לוויתן

האיגוד שכולל 19 רשויות מקומיות דורש מהמשרד להגנת הסביבה להכניס להיתר הפליטה חובת ניטור בזמן אמת, כך שלא יהיה מדובר עוד בהסכם וולנטרי בינו לחברת שברון, מפעילת האסדה. בשבוע שעבר החליטה המדינה להחמיר את היתר הפליטה של לווייתן בגלל ריבוי תקלות

פחות משנתיים מאז שנחתם ההסכם הוולנטרי מצד אסדת לוויתן לביצוע ניטור אוויר רציף על גבי האסדה, דורש איגוד ערים שרון כרמל מהמשרד להגנת הסביבה, להכניס את החובה לבצע ניטור על האסדה לתוך היתר הפליטה של לוויתן, כך שלא יהיה עוד מדובר בהסכם וולנטרי בין האיגוד לבין מפעילת האסדה, חברת שברון, אלא בחובה רגולטורית כלפי המשרד להגנת הסביבה.


האיגוד (שמאגד 19 רשויות מקומיות) הגיע להסכמות עצמאיות מול חברת שברון במאי 2020 לפיהן תוצב מערכת לניטור רציף של פליטות בתוך מספר חודשים. בפועל באתר איגוד ערים ניתן למצוא נתוני ניטור מאז יוני 2021. ההסכמות הללו הושגו לאחר שבעבר המשרד להגנת הסביבה התנגד לדרישה לחייב את נובל אנרג'י שהיתה בזמנו מפעילת האסדה להתקין מערכת ניטור על גבי האסדה.
כעת, לאור העובדה שהמשרד להגנת הסביבה פועל להחמיר את הרגולציה על אסדת לוויתן, איגוד ערים מבקש כי ניטור האוויר על גבי האסדה יוכנס לתוך היתר הפליטה, כלומר יהיה חובה רגולטורית.
בנוסף מבקש האיגוד כי תיכלל בהיתר דרישה לפרסום בזמן אמת של כל נתוני הניטור הרציף המתבצע על האסדה, לרבות ארובות ולפידים. כיום הנתונים מתפרסמים באתר האיגוד באיחור של 3 ימים לפחות, לאחר שהאיגוד מקבל אותם מלוויתן.

2 צפייה בגלריה
קידוח גז אסדה אסדת גז לוויתן לווייתן נובל דלק 2
קידוח גז אסדה אסדת גז לוויתן לווייתן נובל דלק 2
אסדת לוויתן
(צילום: אלבטרוס)

מבדיקת כלכליסט מצאנו באתר איגוד ערים שרון כרמל דוחות חודשיים של נתוני הניטור הרציף על האסדה מיוני 2021 ועד סוף דצמבר 2021. יחד עם זאת, לקחנו לדוגמה את דוח דצמבר 2021 שמצוי בשלמותו באתר. מתוך 31 יום בחודש זה, אין נתונים במצטבר 20 יום. ב-7 לדצמבר מעל 7 שעות ללא נתונים. בהמשך בתאריכים 9-13 בדצמבר אין נתונים 3.5 ימים. הם חזרו למספר שעות ב-14 בדצמבר ואז שוב אין נתונים עד ה-19 לדצמבר ומה-20 לדצמבר ועד לסוף החודש.
בדקנו את הרישומים של נובמבר 2021, והתמונה דומה. הנתונים מתחילים רק מ-6 בנובמבר בשעות אחה"צ, מופיעים למשך יומיים ורבע, ואז 15 יום ללא נתונים. בסה"כ 21 יום מתוך 31 יום היו ללא נתונים.
באיגוד הסבירו שלוויתן מסרו מראש שבעקבות עבודות על האסדה תושבת פעילות תחנת הניטור למשך מספר שבועות. לא הוסבר מדוע העבודות מצריכות לכבות את תחנת הניטור. בפועל נראה שהאיגוד עושה כל שביכולתו להנגיש את הנתונים ולהעבירם בהקדם לציבור, אך ברור כי קביעת הוראות בדבר דיווח בתוך היתר הפליטה ישפרו משמעותית את נגישות המידע.

היקף גבוה של תקלות

בשבוע שעבר פורסם בכלכליסט כי בתום שנתיים להפעלתו המסחרית של מאגר הגז השני של ישראל, נספרו בסך הכל למעלה מ-100 אירועי בטיחות, כלומר מצבים בהם הופעל לפיד הבטיחות שמאפשר לשרוף את הגזים באסדה באופן מבוקר. הלפיד מופעל במצבי חירום, עקב תקלות או בשל עבודות תחזוקה שונות שמשביתות את הפעולה הסדירה של האסדה.
לאור ההיקף הגבוה יחסית של התקלות החליט המשרד להגנת הסביבה שיש מקום לתקן את היתר הפליטה של לוויתן כבר אחרי שנתיים בלבד לפעולתה, ולא להשאירו בתוקף במשך 7 שנים כמקובל בדרך כלל.

2 צפייה בגלריה
תמר זנדברג
תמר זנדברג
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג
(טל שחר)

בין השינויים המרכזיים: עדכון התנאים למצבים בהם מתרחשות "פליטות בלתי שגרתיות", הוראות על בדיקות תקופתיות, צמצום נפח הגז שמנותב ללפידי הבטיחות וגם ביטול של הסעיף שאפשר בעת ביצוע עבודות תחזוקה לחרוג מערכי המקסימום בהיתר הפליטה. כלומר גם בעת שהאסדה מושבתת והגז נשרף דרך הלפיד, ישנה חובה לעמוד בערכי הפליטות ולא לחרוג מהם.
רוב השינויים בהיתר מיועדים להחמיר את התנאים על לוויתן, אולם חלקם דווקא הקלו עמה. איגוד ערים ביקש מהמשרד להגנת הסביבה לתקן הקלה כלפי לוויתן מופיעה בסעיף ההגדרות בטיוטה: בהיתר הנוכחי מופיעה הגדרת הלפידים ונכתב כי באסדה יותקנו שני לפידים המיועדים לשריפת פחמימנים "עבור מצבי תחזוקה וחירום בלבד". בנוסח המעודכן חל שינוי בהגדרה ונכתב כי הלפידים מיועדים "עבור מצבי תחזוקה, תקלה וחירום בלבד". כלומר, התווספה הגדרת התקלה.
מדובר כביכול בסמנטיקה בלבד אך יש לה חשיבות רבה: אם קודם הדלקת לפיד שלא במסגרת עבודות תחזוקה נחשבה כמצב חירום, כעת המצב הזה מנורמל להגדרה של "תקלה". איגוד ערים דורש כי תתווסף הגדרה של מהו מצב חירום, וכן הבהרה מה ההבדל בין מצב חירום לבין תקלה, כשבשני המקרים נדרשת הפנייה של הגזים ללפיד.

המשרד להגנת הסביבה מקל את חובות הדיווח

בנוסף גם איגוד ערים וגם עמותת שומרי הבית מפנים את תשומת הלב לכך שבהיתר המתוקן אין חובה אוטומטית על מפעילת האסדה לתחקר כל תקלה, אלא יש להמתין לדרישת רכז איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה בטרם מוגש תחקור האירוע. הארגונים דורשים לבטל את ההקלה ולנסח את הסעיף בצורה ברורה כך שחובה לתחקר כל תקלה.
גם עמותת שומרי הבית הגישה הסתייגויות והיא טוענת כי המשרד להגנת הסביבה מקל במידה מסוימת את חובות הדיווח כשאלו מוגבלות למקרים החוצים רף פליטות בכמות מסוימת. בכך יש רגרסיה ביחס להוראות היתר הפליטה המקורי שלא קבע רף מינימלי על חובת דיווח. הדברים מקבלים משנה תוקף נוכח תדירותם הגבוהה יחסית של אירועי הפעלת הלפיד באסדה החל ממועד הפעלתה וההשפעה הסביבתית האפשרית של אירועים אלה כמו גם תפיסת הציבור אותם המחייבים דיווח ושקיפות מלאה על כל אירוע ואירוע.
משברון לא התקבלה תגובה לידיעה.