סגור

סיבה לאופטימיות: ירידה חדה באבטלה במחצית השנייה של יולי

לפי החישוב המורחב של הלמ"ס, שיעור האבטלה ירד מ-9% במחצית הראשונה של יולי, ל-7.6% במחצית השנייה; ברקע: הפסקת מענקי הקורונה בסוף יוני

סיום דמי האבטלה בסוף יוני הביא לירידה משמעותית באבטלה, אם כי באיחור קל. לאחר שבמחצית הראשונה של יולי נרשמה עלייה קטנה באבטלה, במחצית השנייה נרשמה ירידה ניכרת. שיעור האבטלה לפי החישוב המורחב של הלמ"ס ירד מ-9% (384 אלף איש) במחצית הראשונה של יולי, ל-7.6% (323 אלף) במחצית השנייה של החודש. שיעור האבטלה לפי החישוב המצומצם ירד מ-6.7% ל-5.5% אך נתון זה סובל מהטיה כלפי מטה.

בחישוב חודשי, שיעור האבטלה לפי החישוב המורחב ירד מ-9% (387 אלף איש) ביוני ל-8.4% (359 אלף) ביולי. עם זאת החישוב החצי חודשי משקף יותר את המצב הנוכחי.
מדובר בנתונים מעודדים, בייחוד לאור העובדה שבקיץ יש בדרך כלל עלייה עונתית באבטלה בשל הפיטורים של מורים ומדריכים זמניים.

1 צפייה בגלריה
שירות התעסוקה מובטלים דורשי עבודה שלט
שירות התעסוקה מובטלים דורשי עבודה שלט
שירות התעסוקה
(צילום: באדיבות שירות התעסוקה)

הלמ"ס מפרסמת שלושה נתוני אבטלה עיקריים בתקופת הקורונה:
שיעור הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלסית – אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) ירד מ-5.4% במחצית הראשונה של יולי ל-4.6% במחצית השנייה. הנתון הזה ידע עליות ומורדות רבות בתקופת הקורונה. עד שתופעת החל"ת תחזור לממדים הרגילים, יהיה קשה מאוד ללמוד ממנו על שיעור האנשים ללא מעסיק במשק. עם זאת ככל שיורדת האבטלה, הפער בין מספר המובטלים למספר הבלתי מועסקים הולך ומצטמצם.
שיעור הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע מעבודתם ירד מ-6.7% במחצית הראשונה של יולי, שהם 280 אלף איש, ל-5.5%, שהם 228 אלף, במחצית השנייה. בחישוב החודשי הוא ירד מ-6.6% ביוני ל-6.2% ביולי. ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל השבוע זה הנתון המצמצם באמצעותו מדד משרד האוצר את האבטלה לאורך רוב המשבר.
עם זאת לאחרונה פרסמה הכלכלנית הראשית של האוצר מחקר שקבע שהחל מאפריל האחרון הנתון הזה סובל מהטיה כלפי מטה. זאת בשל כלל בינלאומי שקובע שאי אפשר להכליל אדם כנעדר בשבוע האחרון מעבודתו אם הוא נעדר יותר משנה. הכלל הזה מעביר חלק ניכר מהנמצאים בחל"ת מהחישוב המצומצם למורחב.
הנתון המורחב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. זה הנתון הקרוב יותר למצב בשטח. כאמור, שיעור האבטלה לפי החישוב המורחב ירד מ-9% במחצית הראשונה של יולי ל-7.6% במחצית השנייה ומ-9% ביוני ל-8.4% ביולי.
שר האוצר אביגדור ליברמן מיהר להביע שביעות רצון מהנתונים. לדבריו, "נתוני האבטלה מוכיחים שהמשק הישראלי נמצא במגמת התאוששות מהירה הודות לצעדים שאנו נוקטים ובהם שינוי מתווה החל"ת ומתן סיוע דיפרנציאלי לאלו הזקוקים לו". לדבריו, "ההשקעה שלנו בצעדי מנע לסגר תביא להמשך האצת הצמיחה, הגדלת שיעור התעסוקה ושיפור הפריון במשק".