דעההגשר הכלכלי בין ישראל לארה"ב חזק מאי פעם
דעה
הגשר הכלכלי בין ישראל לארה"ב חזק מאי פעם
ביטול הצורך בוויזה לארה"ב יעודד השקעות ושיתופי פעולה כלכליים - ומלמד כי הקשר בין המדינות יציב ואיתן
הודעתה ההיסטורית של מחלקת המדינה האמריקאית על ביטול הצורך בוויזה עבור אזרחים ישראלים השוהים בארה"ב עד 90 יום היא בשורה משמעותית שתאפשר לישראלים לנסוע למדינה בקלות וביעילות רבה יותר.
קצת רקע: תוכנית הוויזות של ארה"ב, הנקראת ESTA, מאפשרת לאזרחים של 40 מדינות, כעת גם ישראל, להגיש בקשה לוויזה אלקטרונית ללא צורך בפנייה לשגרירות או לקונסוליה. עד כה, ישראלים שרצו להיכנס לארה"ב נדרשו להגיש בקשה מורכבת לוויזה, להגיע לקונסוליה ולעבור ראיון, הליך מסורבל ולא נוח שיכול היה לקחת לפעמים שבועות ואף חודשים ארוכים. כעת, הפטור יהפוך את התהליך לאלקטרוני, פשוט ונוח הרבה יותר.
הזמן והמשאבים שייחסכו בתהליך, הם בדיוק ההזדמנות עבורנו ליצירת גשרים כלכליים חדשים וחזקים יותר בין המדינות.
ארה"ב היא השותפה הכלכלית המשמעותית ביותר שלנו. היא שותפה אסטרטגית במגוון תחומים, בדגש על הנושאים הביטחוניים והטכנולוגיים. הפטור יאפשר לשני הצדדים – כי גם לאמריקאים יש מה להרוויח מהקשר איתנו – גישה נוחה וחופשית יותר למיזמים ושותפויות בתחומי ההייטק (עם דגש מיוחד לתחומי הקוונטום וה-AI הבוערים), האבים ופרויקטים בתחומי הרפואה והבריאות, כלכלת אקלים ועוד. כמובן שאין להתעלם מהיקפי התיירות שצפויים לגדול בצורה משמעותית.
בפן המעשי, תוכנית הפטור תעניק חופש תנועה וגישה נוחה ופשוטה יותר לישראלים בכניסה לארה"ב, מה שיאפשר לחברות ישראליות להרחיב ביתר קלות את החשיפה והקשר שלהן עם השוק האמריקאי, ותעודד השקעות ושיתופי פעולה שונים. במקביל, הפטור יאפשר לחברות הישראליות לקבל גישה לכוח אדם איכותי, ולעובדים ישראלים הפטור צפוי לפתוח אפשרויות תעסוקה רבות יותר בשוק האמריקאי.
אנו בלשכת המסחר ישראל-אמריקה אמונים כבר שנים רבות על העיסוק בנושא חשוב זה, וכמובן נירתם בשמחה לסייע לחברות ישראליות לצמוח בשוק האמריקאי ולשלבן בפרויקטים משותפים רבים שאנו מובילים בתחומי החדשנות, הטק, הרפואה ובתחומים אחרים.
אך הפן הכלכלי-עסקי הוא לא הפן היחיד שנתרם מהמצב החדש. להכללתה של ישראל בתוכנית הפטור יש גם זווית גיאופוליטית חשובה. בראש ובראשונה היא מעידה כי למרות שלעיתים נראה כי ברמה הפוליטית ישנה מתיחות בין המדינות, לאמיתו של דבר הקשר בין ישראל לארה"ב הוא מיוחד, יציב ואיתן.
יחסי ישראל-ארה"ב מבוססים על היכרות, ערכים ואינטרסים משותפים רבי שנים, והמהמורות הפוליטיות הנקודתיות הן כאין וכאפס לעומת עומק הקשר האסטרטגי בין המדינות.
בנוסף, ההודעה על הפטור משקפת אמון של ארה"ב במגזר העסקי של מדינת ישראל ובכלכלה שלה, והיא צפויה להדהד בשוקי העולם. הדבר נכון במיוחד בתקופה בה ישנו משבר כלכלי בינלאומי מחד גיסא, והתחזקות של גורמים גלובליים מתחרים לארה"ב – בדגש על סין - מאידך גיסא.
ההודעה היא גם במידה מסוימת הפרומו להסכם הנרקם בין ישראל לסעודיה בתיווך אמריקאי, שצפוי לכלול רכיב כלכלי ועסקי משמעותי, שישפיע באופן ניכר על חברות ישראליות, אך עוד חזון למועד.
לסיכום, הכללתה של מדינת ישראל ברשימת 40 המדינות הפטורות מוויזה היא בשורה מרגשת ומשמעותית. זו הזדמנות יוצאת דופן לבסס עוד קשרים וגשרים כלכליים ועסקיים בין המדינות. הפטור הוא פתח לחידושים ושיתופי פעולה מרגשים עבור חברות ישראליות ועבור עובדים ישראלים. יתר על כן, הוא יחזק את ישראל ואת מעמדה הכלכלי והגיאופוליטי בעולם סבוך כל כך, והוא ההוכחה הניצחת כי היחסים בין המדינות איתנים וחזקים כפי שהיו מאז ומעולם.
אורן שגיא הוא יו"ר לשכת המסחר ישראל-אמריקה, ומנכ"ל סיסקו ישראל