סגור

דעה
בורסות העולם בחסדי הפד - ישראל תיעלם לחגים

בורסת ת"א נכנסת לחודש שעיקרו חופשות, בעוד בוול סטריט מתייצבים לספטמבר של הכרעות שישפיעו על כל שוקי העולם; התרחיש שלי – דוח התעסוקה מחר לא יהיה מספיק חזק כדי לשכנע את הבנק המרכזי בארה"ב להודיע כבר החודש על עיתוי צמצום רכישות האג"ח

שוקי המניות בארץ ובחו"ל ייקחו היום פסק זמן וימתינו למחר לשעה שלוש וחצי אחר הצהריים (שעון ישראל), לפרסום דוח התעסוקה החודשי (אוגוסט) של ארצות הברית.


עם סיום עונת הדוחות ובהיעדר גורמים חשובים אחרים, זה הדוח שיקבע את הטון לשבוע הבא. אצלנו בבורסה המקומית – בעיקר ינוחו, כי יהיו רק שני ימי מסחר בשל ראש השנה.

2 צפייה בגלריה
ארה"ב תעסוקה אבטלה
ארה"ב תעסוקה אבטלה
דוח התעסוקה החודשי עשוי לשמש כמצפן לבנק המרכזי בארה"ב ולהחלטות בעלות השלכות משמעותיות לשוקי ההון
(איי פי)

הדוח קריטי ומהחשובים של השנים האחרונות. בארה"ב מצפים ל-800,000 מקומות עבודה חדשים ולשיעור אבטלה של 5.2%.
אתמול פורסם הדוח המקדים של המגזר הפרטי (ללא חקלאות, דוח ADP) שאכזב מאוד עם תוספת מקומות עבודה של כ-350,000 בלבד, רק חצי ממה שצפו. במיוחד הפתיעה החולשה של ענפי השירותים, המעסיק הגדול ביותר בארה"ב.
עם השנים התייחסו לדוח הפרטי בתור אינדיקציה לדוח הרשמי, שכולל גם את הסקטור הציבורי, וזה משום שהוא מפורסם תמיד יומיים לפניו.
אמנם, היו גם מספיק פעמים שהדוח הפרטי פספס את המגמות בדוח הממשלתי, ועדיין, מדובר באיתות שלילי לקראת מחר.

אז למה לצפות בשווקים?
אם הציפיות תתאמתנה, או שתוספת מקומות העבודה תהייה אפילו גבוהה יותר, זה ייתן את האות לפד להודיע כבר החודש על תחילת הטפרינג (צמצום רכישות אג"ח) בתחילת 2022. זה אמנם לא מבטיח שתהיה הודעה, אך בהחלט מכשיר את הקרקע לכך.
נגיד הפדרל ריזרב ג'רום פאוול יוכל אז לומר שהנתון החזק מקרב את הפד ליעד שלו – תעסוקה מלאה.
הסיבה להתלבטות אם גם נתון חזק מהצפי יספיק בוודאות לטפרינג היא שגם אחריו עדיין יהיו "חסרים" כ-5 מיליון איש כדי להגיע לתעסוקה מלאה (כפי שהיה לפני שפרצה הקורונה), והשאלה היא אם פאוול וחבריו יחשבו שקצב ההתכנסות מהיר מספיק.
דוח חזק עלול להוליך דווקא לירידות בשוקי המניות ולקפיצה של תשואות הפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב (ועלייה של הדולר), משום שבשווקים מעוניינים שהמדיניות המוניטרית המרחיבה הנוכחית תימשך.
השווקים רוצים בכך במיוחד כי עדיין לא ברור איך ישפיע וריאנט הדלתא על הפעילות הכלכלית. ארה"ב נמצאת פאזה אחת אחרינו ורק בספטמבר תתחיל לתת את הבוסטר (החיסון השלישי).
עלייה חזקה מהצפוי במשרות שנוספו בארה"ב - תיתן לפד את האות להקדים את צמצום הרכישות
מצד שני, אם התוספת תהייה, נגיד, חצי מיליון משרות או פחות, הסיפור יהיה הפוך לגמרי. יהיה קשה מאוד לפד להצדיק אחרי נתון כזה התחלה של טפרינג. ועל כן הפד עשוי לבחור צמצום הרבה יותר הדרגתי מכפי שחשב קודם.
השווקים עשויים להגיב לנתון חלש יותר דווקא בעליות ולגבי תשואות הפדיון – הן גם כך נמוכות, יחסית, ולכן לא יהיה להן הרבה לאן לרדת.
יהיה גם חשוב לעקוב אחר נתון האבטלה. אם הנתון יעלה, למשל, זה לא יהיה בהכרח סימן רע, כי ייתכן שהעלייה תיגרם עקב הצטרפות של אנשים לכוח העבודה האזרחי, מה שיעיד על אופטימיות למצוא עבודה. כוח העבוגה האזרחי כולל אנשים שמחפשים עבודה - ולא בהכרח עובדים. אם מצטרפים אנשים לכוח העבודה, הם אופטימיים למצוא עבודה. אבל ייתכן שבצד השני אין עדיין מספיק מעסיקים שיקלטו אותם.
דווקא משום שהדוח חשוב כל כך, המתח בשווקים עצום, כי זה דוח שקשה מאוד לתת לו תחזיות, גם בזמנים רגילים וגם כיום, כשהתחלואה מתעתעת. זה נתון חודשי עם סטיות גדולות ותיקונים פוטנציאליים גדולים לנתוני חודשים קודמים.
ולכך צריך להוסיף את הפד עצמו – הדעות שם חלוקות וקוטביות, ולצד היו"ר פאוול, שמדגיש כל הזמן שהאינפלציה הגבוהה היא זמנית ויעד התעסוקה המלאה עוד רחוק מהשגה, יש גם חברים שרואים סיכון אינפלציוני גדול יותר והיו רוצים טפרינג כבר אתמול.
בשורה התחתונה, בעוד בישראל נכנסים לחודש של חגים, בשוקי ארה"ב נכנסים לחודש של הכרעות, שישפיע על כל שוקי העולם.
התרחיש שלי – דוח התעסוקה לא יהיה מספיק חזק כדי לייצר תמונה ברורה לפיה מודיעים על טפרינג כבר החודש. זה יוליך לתקופה מאוד תנודתית, בטח ובטח עד מועד ישיבת הפד והודעת הריבית, בעוד 20 יום בדיוק (ב-22/9).

2 צפייה בגלריה
וול סטריט
וול סטריט
תקופה מאוד תנודתית צפויה בוול סטריט, לפחות עד מועד ישיבת הפד והודעת הריבית בעוד 3 שבועות; וול סטריט
(AP)

אבל השווקים ימשיכו לעלות, בציפייה כי הפד לא ירצה להודיע כבר כעת על טפרינג, בטח לא על צמצום משמעותי של הרכישות, כל עוד לא ברור מה קורה עם הקורונה בארה"ב ובשאר העולם, כשכל יום מדווחים על חבר חדש למשפחת הווריאנטים (על MU כבר משמעתם?).
השווקים גם יבנו על זה שהפד לא ירצה להוריד רגל מהדוושה דווקא עכשיו, כשהזרוע הפיסקלית של המדיניות המרחיבה הכלכלית, הוצאות הממשל, עומדות כנראה לרדת מדרגה בשבועיים-שלושה הבאים.
אז אנחנו לפני ראש השנה, וזו הזדמנות לאחל לקוראי חג שמח ושנה טובה, בריאה ומאושרת.
לו היינו עכשיו לפני פסח, הייתי אומר שהשנה נוסיף לארבעת הבנים, חכם, רשע, תם ושאינו יודע לשאול, "בן חמישי", ג'רום פאוול, שהרי בינינו, הכי חשוב לדעת מה הוא אומר!
אבל גם כך, מה שיפורסם מחר בדוח התעסוקה ומה שזה יאמר מבחינת פאוול - תהייה השפעה מכרעת, מהמכריעות שראינו בשנים האחרונות, על התנהלות שוקי המניות בעולם.
רונן מנחם הוא הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.