פשרה עם האוניברסיטאות: יעניקו פטורים לחיילי מילואים - בלי חקיקה
פשרה עם האוניברסיטאות: יעניקו פטורים לחיילי מילואים - בלי חקיקה
ראשי האקדמיה וקצין מילואים ראשי הגיעו לפשרה: בין השאר, סטודנטים שהיו יותר מ-100 ימים במילואים יקבלו עד 10 נקודות זכות ואפשרות לציון עובר בשלושה קורסים. הפטור יחול גם על בני זוג
הושגה פשרה בעימות חוק הפטורים לסטודנטים משרתי מילואים בין הכנסת לאקדמיה. במשא ומתן בין ראשי האקדמיה לקצין מילואים ראשי תא"ל בני בן ארי נקבעה טבלה מתונה של פטורים וציוני עובר לסטודנטים ולבני/בנות זוג. הטבלה תאושר על ידי המועצה להשכלה לגבוהה ולא ע"י הכנסת כך שלא תהיה התערבות של הכנסת בעצמאות האקדמיה. עם זאת, אין ספק שהלחץ הכבד שהפעילו יו"ר ועדת החינוך של הכנסת ח"כ יוסי טייב מש"ס וח"כ מיכאל ביטון מיש עתיד אילץ את ראשי האקדמיה להסכים לטבלת פטורים מינימלית אחידה.
ועדת החינוך של הכנסת דנה בהצעת חוק שיזמו 85 חברי כנסת לסיוע לסטודנטים אנשי מילואים ולהקלות באקדמיה. בשבועות האחרונות צורפה לטבלה הצעה שמשמעותה מתן פטור של עד שנת לימודים לתואר. ועד ראשי האוניברסיטאות פרסם לקראת הדיון גילוי דעת בו הבהיר שלא יקיים את החוק אם יעבור בשל הפגיעה בעצמאות האקדמיה ובאיכות הלימודים.
הטבלה מחלקת את הסטודנטים במילואים ל-3 קבוצות. סטודנטים שהיו במילואים מעל 100 יום יקבלו 10 נקודות זכות (ולא 15 כפי שהוצע) ואפשרות לציון עוובר בעוד 3 קורסים (ולא 4). הערכה חלופית במקום מבחן תהיה אפשרית ב-4 קורסים. יוחרגו מההסדר לימודי רפואה, הנדסה ומקצועות נוספים שיש בהם שאלת רישוי.
הקבוצה השנייה שכוללת סטודנטים שהיו 61-100 יום במילואים ובנות זוגם יקבלו 8 נקודות זכות, אפשרות לציון עובר בשני קורסים ואפשרות להערכה חלופית בשלושה. הקבוצה השלישית של סטודנטים ובנות זוג שהיו 30-60 יום במילואים יקבלו פטור מ-6 נקודות זכות, אפשרות לציון עובר בקורס אחד ואפשרות להערכה חלופית בשניים. בשל בעיה חוקית ההסדר לא יחול בינתים על אנשי ונשות קבע ובני זוגם. ההסכם יועבר לכל נשיאי המוסדות האקדמיים לאישור.
קודם לכן היו בישיבת וועד החינוך חילופי דברים קשים מאוד בין הצדדיים. יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא אוניברסיטת בר אילן פרופ' אריה צבן אומר שטבלת הפטורים של ועדת החינוך "תפגע בראש ובראשונה בסטודנטים. דופקים להם את החיים". הוא שאל: "למה לתת לא תעודה סוג ב'"? נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון אמר ש"הנזק האקדמי שהדבר יעשה הוא נזק נורא למי שרוצים לעזור. זו טעות נוראית יהיו נזקים לשנים".
ועם זאת, הסכמת האוניברסיטאות למינימום אחיד של הקלות שתחייב את כל המוסדות היא ללא ספק הישג של חברי הכנסת. יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב האשים ש"האקדמיה בישראל חטאה בחטא הגאווה והגיע הזמן לשנות את זה". ח"כ מיכאל ביטון מיוזמי החוק פנה לראשי האקדמיה: "אל תביאו אותנו להכריע בין חופש אקדמי למשבר של עשרות אלפי סטודנטים. תביאו לנו טבלה מוסכמת ושוויונית. אני מתחנן". ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד אמר ש"גילוי הדעת של ראשי האוניברסיטאות עורר בי שאט נפש. זה מסמך מנותק ויהיר. המצפון האקדמי הזה לא שווה שום דבר".