ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את פסקת ההתגברות, האופוזיציה החרימה ההצבעה
ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את פסקת ההתגברות, האופוזיציה החרימה ההצבעה
הוועדה אישרה שניים מתיקוני החקיקה המרכזיים בהפיכה המשטרית: צמצום היכולת של בג"ץ לבצע ביקורת שיפוטית על חוקים רגילים ופסקת התגברות ברוב של 61; עם זאת לפי החלטת היו"ר רוטמן, תיערך הצבעה חוזרת ביום ראשון, "לאחר שנאפשר עוד זמן דיבור אקסטרה"
במקביל ל"יום השיבוש הלאומי" שהכריזו מתנגדי ההפיכה המשטרית, אישרה היום ועדת החוקה לקריאה ראשונה את החלק השני של תוכנית לוין, שעוסק בצמצום הביקורת השיפוטית על חוקים רגילים ופסקת התגברות ברוב של 61. שני התיקונים הם חלק מחוק יסוד: השפיטה. האופוזיציה נעדרה מההצבעה במחאה על התנהלות היו"ר שמחה רוטמן, וההצעות אושרו ברוב של 9-0.
לפי הצעת החוק שהביא לוועדה היו"ר שמחה רוטמן, בג"ץ יוכל לבטל חוק רגיל של הכנסת רק ברוב של 80% - כלומר 12 מ-15 שופטים אם מתכנס הרכב מלא. ואולם הכנסת תוכל לחוקק את החוק שבוטל מחדש ברוב של 61 חברי כנסת בשלוש קריאות.
עם זאת אישור הצעת החוק לקראת קריאה ראשונה בכנסת, כפוף לריביזיה (הצבעה חוזרת) בוועדה שתיערך ביום ראשון, כפי שהודיע היו"ר רוטמן. לדבריו, "מאחר שעלתה טענה לסוגיית תכולת החוקים, ומאחר שחלק מחברי האופוזיציה לא היו אחראים לבלגן ולא קיבלו את ההזדמנות לדבר, את ההצבעה על הרביזיה נקיים ביום ראשון, לאחר שנאפשר עוד זמן דיבור אקסטרה לפני ההצבעה".
רוטמן הוסיף כי "האופוזיציה לא עשויה מעור אחד, יש גורמים שבאו לחרב את הדיון ויש כאלו שיש להם מה לומר ולא ניתנה להם הזכות לדבר. אנחנו עושים זאת לפנים משורת הדין לאחר שמיצינו את הדיון. לא תזיק מחווה של רצון טוב לאותם הח"כים. חשבתי שיש עם מי לדבר ועם חלקם אף סיכמתי את סדרי הדיון באופן שקט ואז זה התפוצץ".
9 חברי הוועדה מהקואליציה שתמכו בהצעת החוק בהצבעה היום הם היו"ר ח"כ שמחה רוטמן והח"כים טלי גוטליב, משה סעדה, אריאל קלנר, חנוך מלביצקי, ארז מלול, יוני מישרקי, יצחק פינדרוס ויצחק קרויזר. בעקבות החרמת האופוזיציה, כאמור, לא היו מתנגדים.
בפתח הדיון היום, כצפוי, התחוללה מהומה כאשר חברי הכנסת מהאופוזציה קראו קריאות ביניים והוצאו בזה אחר זה מאולם הדיונים על ידי היו"ר רוטמן.
רוטמן ביקש לתחום את זמן הדיבור בוועדה לכל סיעה. ח"כ מרב מיכאלי אמרה: "אתה גוזל מכל חבר כנסת את זכות הדיבור שהיא זכות עצמאית שלו ולא של הסיעה. יש פה סתימת פיות גדולה".
לפני ההצבעה צעקו חברי הכנסת מהאופוזיציה שאינם מוכנים להיות נוכחים בעת ההצבעה. ח"כ יואב סגלוביץ אמר: "חברי האופוזיציה לא יצביעו בדיון כוחני כזה", וח"כ יוליה מלינובסקי הוסיפה בצעקה: "זה פוטש שלטוני ואנו לא מוכנים לקחת בו חלק". גם ח"כ עופר כסיף אמר: "אתם עושים פה דיקטטורה של סתימת פיות ולא נותנים לח"כים להשמיע את קולם".
כזכור, שני תיקונים אחרים כבר אושרו בוועדת החוקה לפני שבועיים ובקריאה ראשונה בכנסת בשבוע שעבר - ביטול היכולת של בג"ץ לבטל חוק יסוד ושינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים באופן שמקנה בה שליטה מלאה לקואליציה – 5 מתוך 9 חברים.
במקביל התכנסה לפני שעה קלה ועדה מיוחדת בראשות ח"כ אופיר כץ (הליכוד) שדנה ב"חוק דרעי 2", שנועד לאפשר את חזרתו לממשלה של יו"ר ש"ס אריה דרעי.
בשעות אחר הצהריים תצביע מליאת הכנסת בקריאה טרומית על "חוק הנבצרות" שהגישו סיעות הקואליציה. לפי הצעת החוק, "ההכרזה על נבצרות תיעשה על ידי רה"מ או הממשלה ברוב של 75% מהרכבה. במקרה נדיר שבו ההכרזה על נבצרות תהיה בניגוד לדעת רה"מ, אזי יו"ר הכנסת יעביר לאישור מליאת הכנסת את ההחלטה, וזו תוכל לאשר את ההכרזה ברוב של 90 ח"כים".
חוק הנבצרות אושר בוועדת השרים לחקיקה ביום ראשון חרף התנגדותה של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה. בחוות דעת מטעמה נכתב כי "יש מקום להתנגד לקביעה בהצעת החוק המונעת כל בחינה שיפוטית ובכך יוצרת 'חור שחור' שאיננו נתון לביקורת שיפוטית". עוד נכתב כי "אנו סבורים כי השילוב בין מרכיבי ההצעה בהצטברם יכול להוביל למצבים אבסורדיים".