סגור

השר כהן בדיון על תחנות כוח: "לי יש פריימריז". השר כהן בפרוטוקול: רק טיעונים מקצועיים

שר הפנים משה ארבל דורש ממזכיר הממשלה יוסי פוקס לתקן פרוטוקול של דיון ממשלה רווי מחלוקות על הקמת שתי תחנות כוח במרכז, מכיוון שלדבריו הוא לא משקף את הנימוקים הפוליטיים ששר האנרגיה אלי כהן העלה. כהן בתגובה: הציטוטים שקריים. השיקולים היחידים הם מקצועיים ולטובת הכלל

שר הפנים משה ארבל פונה למזכיר הממשלה יוסי פוקס בבקשה לתקן פרוטוקול של דיון ממשלתי, כך שהפרוטוקול ישקף את העובדה שטיעוני שר האנרגיה לאי הקמת שתי תחנות כוח היו פוליטיים ולא עניינים. לדברי ארבל: "הפרוטוקול חסר ולקוי ואינו משקף את "הנימוקים" (המרכאות במקור, ש"ט) שהביאו שרי הממשלה המתנגדים לתוכניות (בעיקר כהן ורגב, ש"ט)".
ארבל כותב עוד כי "שר האנרגיה התייחס בדבריו להתנגדותם של חברי הליכוד הבוחרים בפריימריז לתוכניות אלו, ולצורך הפוליטי להתנגד להן". ארבל גם מתייחס לעימות מול דרגי המקצוע וכותב: "שר האנרגיה ביטל בדבריו בבוטות לא ראויה את גורמי המקצוע באופן שפגע ביכולת שלהם להשמיע את עמדתם המקצועית בפני הממשלה". משיחות עם פקידי ממשלה בכירים ביותר שהיו בדיון נמסר כי הפרוטוקול אכן לא משקף את כל הדברים שנאמרו בדיון.
מכתבו של ארבל נסוב על ישיבת הממשלה שהתקיימה באפריל, ובה הוחלט לדחות את הקמת תחנת הכוח OPC, ולהחזיר לדיון בות"ל את ההחלטה על הקמת תחנת כוח ריינדיר. גורמים שנכחו בישיבה תיארו את הדיון כ"מגעיל ברמות קשות, לא ראיתי דבר כזה באף ישיבת ממשלה". החלק "המגעיל" היה השלב שבו החליט אלי כהן להפוך את היוצרות ולתקוף את הדרג המקצועי במינהל התכנון. המתקפה הגיעה לפסים אישיים, כהן אמר: "למה מינהל התכנון מתעסק כל כך הרבה זמן בנושא של תחנת הכוח? אין דברים אחרים להתעסק בהם? משהו מריח כאן לא בסדר".
הניסיון המגושם להטיל את האשמה ב"שקילת שיקולים לא עניינים" על פקידי המקצוע הקפיץ את שר הפנים ארבל, שהחל לתקוף בקול את כהן. רפי אלמליח עצמו, מנכ"ל מינהל התיכנון, גם לא נשאר חייב וקם וקרא: "תראה עם כמה גורמי מקצוע אני הגעתי, אתה הגעת לבד, אין גורמים מקצועיים במשרד שלך שתומכים בעמדתך". בנוגע לסוגיה זו, כהן דווקא לא מתכחש, וגם בתגובתו הנוכחית אומר כי "צריך לבדוק מה פשר העיסוק האובססיבי של ארבל בהקמת תחנת הכוח".
1 צפייה בגלריה
מנכ"ל מנהל התכנון רפי אלמליח
מנכ"ל מנהל התכנון רפי אלמליח
מנכ"ל מנהל התכנון רפי אלמליח
(צילום: מארק ניימן לע"מ)
הזלזול בדרגי המקצוע חשוב, אך השאלה החשובה יותר היא שאלת הענייניות מאחורי קבלת ההחלטה. לדברי גורמים שנכחו בישיבה, הרי שבהתאם לנטען במכתבו של ארבל, בשלב מסוים הודה כהן כי שיקוליו קשורים גם ללחץ פוליטי של בוחריו. לדברי גורמים שנכחו בישיבה, הוא אמר לשרים החרדים: "אני דואג למגזר שלי כמו שאתם דואגים למגזר שלכם". אחרים מדווחים כי הוא אמר לארבל: "לי בניגוד אליך, יש פריימריז", או על ניסוחים אחרים ברוח דומה. כהן מכחיש כי מניעיו פוליטיים וכי אמר את המשפטים הללו. מלשכת השר כהן נמסר: "הציטוטים שקריים, השיקול היחיד שעמד לנגד השר הינם שיקולים מקצועיים וטובת כלל הציבור״.
שאלת הקמת תחנות הכח בישראל היא שאלה רוויית יצרים ואינטרסים שונים. היא מערבת כוחות פוליטיים ועסקיים, וברור כי החלטת הממשלה שלא לקדם את תחנות הכח תותקף בבג"ץ, ושאלת הענייניות של קבלת החלטת הממשלה עשויה להיות דרמטית. זו הסיבה שארבל דורש לתקן את הפרוטוקול, וכפי שהוא כותב: "הפרוטקול לא מציין את האמירות הקשות והדבר חמור במיוחד לאור הצפי הסביר שההחלטה הזו תיתקף בבג"ץ על ידי יוזמי הפרויקטים או על ידי עותר ציבורי". יש לציין כי גם אם פוקס לא ייעתר לבקשת השר ארבל, הרי שייתכן שבעקבות מכתבו של ארבל, ידרוש בית המשפט מהממשלה להציג את הסטנוגרמה (תמלול) או את ההקלטה של ישיבת הממשלה בכדי לוודא מה נאמר שם.
בתוך כך, שיגרו עשרה ראשי רשויות מכתב ובו הם קובלים על טענת ארבל כי עמדת כהן "נשענת על אינטרסים של פריימריז בליכוד". הם אינם עוסקים בסוגיית הפרוטוקול, אבל טוענים כי העובדה שרק ש"ס ויהדות התורה תומכות בהקמת תחנות הכוח מלמדת כי "לא ברור איך ניתן להאשים את השרים המייצגים מספר מפלגות באינטרסים זרים". ראשי הרשויות חותמים את מכתבם בבקשה לפגישה עם השר ארבל.
על המכתב חתומים ראשי הערים ברשויות המשיקות לתחנות הכח, וחתימתם תומכת בטענה של גורמי המקצוע בממשלה כי ההתנגדות היא טבעית ומבטאת את הכשל ידוע בתכנון תשתיות ומוסדות ציבור, הידוע בכינוי נימב"י (ראשי תיבות של "Not In My Back Yard"); כלומר מקרים בהם אף אחד אינו מעוניין כי תשתיות חיוניות יוקמו בסמוך אליו. במקרים כאלו, השלטון המקומי מפעיל לחץ על השלטון המרכזי, אך השלטון המרכזי מחויב להתעלות מעל הלחצים הללו, ולמנוע מצב שבו ההחלטה על מיקום הקמת התשתית מתבססת על כוחה הפוליטי של רשות מקומית מסוימת.
בין ראשי הרשויות ניתן למצוא את יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון שיש לו כוח פוליטי משמעותי בליכוד; ראשי רשויות מהתנחלויות נוספות מהשומרון (אלפי מנשה, עמנואל, קדומים, וקרני שומרון); שתי ראשי רשויות ערביות (טירה, וג'לג'וליה); ושלושה ראשי ערים שאינם מזוהים עם הקואליציה (דרום השרון, כפר סבא, וכוכב יאיר-צור יגאל).
מהשר אלי כהן נמסר בתגובה: "הפרוטקול נערך על ידי מזכירות הממשלה ואכן חשוב שייצג את הנאמר בדיון. ההחלטה בעניין תחנות הכח נסובה על שיקולים מקצועיים בלבד. ראוי שהשר ארבל שעוסק בנושא תחנות הכוח באובססיביות ייתן התייחסות מדוע רצה לקדם תוכנית בניגוד לתקנות שקובעות שחייב להיות קו סולר לשעת חירום ומדוע תמך בהקמת תחנת כוח נוספת בחדרה, שתפגע בתושבי העיר ותגביר את זיהום האוויר כפי שנטען על ידי המשרד להגנת הסביבה".