הוועדה לביקורת המדינה תוציא צווי הבאה לנציגי המשרד לביטחון לאומי והמשטרה שיישרו קו עם בן גביר
הוועדה לביקורת המדינה תוציא צווי הבאה לנציגי המשרד לביטחון לאומי והמשטרה שיישרו קו עם בן גביר
בפעם השנייה ברציפות ובהוראת השר בן גביר נציגי המשרד לביטחון לאומי והמשטרה נמנעו מלהגיע לדיון בכנסת בנושא הפיקוח על רישיונות הנשק. יו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ מיקי לוי יקיים בשבוע הבא הצבעה להוצאת צווי הבאה מחייבים: "יריקה בפרצוף הרשות המחוקקת. מי שומר חוק במשרד הזה?"
בפעם השנייה ברצף, נציגי המשרד לביטחון לאומי ומשטרת ישראל לא מופיעים, בהוראת השר איתמר בן גביר, לדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בנושא רישיונות הנשק הפרטי שאליה הוזמנו. בעקבות זאת הודיע יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי, כי בשבוע הבא הוועדה תצביע על הוצאת צווי הבאה שיחייבו את הבאתם לדיון של הנציגים, צעד חריג ביותר.
בכוונת ח"כ לוי (יש עתיד), כך הוא הכריז בדיון, להוציא צווי הבאה מחייבים לראש חטיבת אבטחה ורישוי במשטרת ישראל האחראי על כל תחום רישיונות הנשק הפרטי, לסגן ראש אגף רישוי כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי, המכהן בפועל כאחראי על התחום מאז התפטרות ראש האגף בצל המחדלים והכשלים שהתגלו בתחום, ולראש האגף שהתפטר, ישראל אבישר.
לוי הזכיר כי זה כבר הדיון השני ברצף של הוועדה, שבו נציגי המשרד לביטחון לאומי והמשטרה מסרבים להגיע בהוראת בן גביר, דבר שאינו חוקי: "עושים לנו אצבע משולשת ויורקים בפרצוף הרשות המחוקקת, שתפקידה לפקח על הרשות המבצעת. לא ייתכן ששר במדינת ישראל לא שולח נציגים שלו וגם לא את האנשים האמונים על כך במשטרת ישראל, שלצערי השר נתן להם הוראה לא להגיע. זה פשוט זלזול בכנסת ישראל, בפיקוח של הרשות המחוקקת על הרשות המבצעת על פי חוק. מי כאן שומר חוק במשרד הזה?".
ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) ביקר גם הוא את ההחלטה של נציגי המשטרה והמשרד לביטחון לאומי ליישר קו עם בן גביר ולא להגיע לדיון החשוב בוועדה, שעסק בין השאר בדו"ח מחלקת המחקר והמידע של הכנסת (מ.מ.מ), שממצאיו המרכזיים נחשפו הבוקר ב"כלכליסט". הדו"ח הצביע על שורת ליקויים, כשלים ופרצות בכל הנוגע לפיקוח של משרדי הממשלה על התחום ואי יישום המלצות של ועדה ציבורית (ועדת רונן) ומבקר המדינה על ידי הגופים העוסקים בנושא.
לדברי סגלוביץ, "יש שתי אפשרויות לשר לנהוג - לאפשר לנציגים מהמשרד שלו להגיע לדיון או להגיע במקומם. מרגע שזה לא קרה, יש לנו פה עניין עם שר עבריין שמונה לתפקיד רגיש מאוד במדינת ישראל. שוב השר העבריין מצפצף על הרשות המחוקקת ופוגע קשות ביכולת הפיקוח של הציבור על פעולת הממשלה. אני קורא לראש הממשלה וליועצת המשפטית לממשלה להפקיע מידיו את כל הסמכויות הקשורות בחלוקת נשקים, כפי שהופקעו מידיו סמכויות העיסוק בסוגיית הר הבית".
ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר כי "ההוראה הזו של בן גביר לעובדי ציבור ולמשטרה לא חוקית, אני מצפה מגורמי הכנסת הבכירים להתייצב ולטפל בזה, המשטרה צריכה להתייצב כאן. אנו עדים לאירוע של השתוללות רבתי בחלוקת נשקים, כשברור שמה שקורה כרגע מתנהל בצורה מופקרת, חסרת אחריות וחסרת פיקוח. השר בן גביר לא רוצה פיקוח, אלא הם רוצים להתנהל במחשכים, שאף אחד לא יוכל לשאול שאלות קשות והם רוצים לא לתת תשובות, כדי שאף אחד לא יפריע להם בטרוף הזה שמתחולל בחמשת החודשים האחרונים. זה פשוט דיני נפשות".
ח"כ קריב הפנה אצבע מאשימה גם כלפי יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, והזכיר את חמ"ל התגבור לסיוע לאגף כלי הייריה שהוצף במאות אלפי בקשות להוצאת רישיון בתחילת המלחמה, שהוקם בהוראתו בכנסת ואוייש בידי עובדי המשכן. לדברי קריב, "לצערי נראה שיש פה חסינות שהשר לביטחון לאומי מקבל בבית הזה ואני מעלה את השאלה האם רפיון הידיים מול ההתנהגות של השר בן גביר שמזלזל בוועדות הכנסת, לא קשור לשיתוף הפעולה התמוה שנכפה על הבית הזה, שבמרתף שלו פעל חמ"ל לרישוי כלי ירייה, בניגוד לכל דין. ואם המעשה (כלומר: לחייב את בן גביר לשלוח את נציג משרדו לדיונים בכנסת – ע.ק) לא יעשה על ידי יו"ר הכנסת, אנו נגיש עתירה לבג"צ, כי מי שאמון על כבוד הבית הזה לא מגן על כבודו".
במהלך הדיון הציגה נציגת המ.מ.מ אורלי אלמגור לוטן, ממצאים מרכזיים על הכשל המתמשך בנושא הפיקוח על הליך קבלת רישיונות הנשק הפרטי ועל מחזיקי הנשקים: מחוסר הפיקוח על אפסון הנשקים בכפסות ביתיות, דרך ביטול כמעט לגמרי של הריאיון המקדים למבקשים ועד חוסר הסנכרון ואי-שיתוף המידע בין הגופים השונים העוסקים בנושא. היא גם סיפרה על התעלמות משטרת ישראל מהבקשה לקבלת נתונים שהופנתה אליה: "פנינו למשטרה כבר בתחילת נובמבר, ועד עכשיו לא קיבלנו מהם נתונים ומענה לכל השאלות שלנו". היו"ר לוי אמר כי "נוציא אליהם פנייה גם בשם הוועדה". לוי גם אמר בדיון, בתגובה להערה של ח"כ קריב, ש"הוועדה תוציא המלצה למבקר המדינה שיש לקיים דו"ח ביקורת בנושא רישיונות הנשק".
אחת הבעיות עליהן הצביע דו"ח המ.מ.מ הוא שלמרות שמשרד הבריאות ניסח שאלון הצהרת בריאות חדש ומורחב עבור מבקשי רישיונות הנשק (במטרה שיחליף את השאלון הקצר הנוכחי), הוא עד כה לא הוכנס לשימוש. ד"ר רינת יופה, נציגת משרד הבריאות סיפרה בדיון היום: "הנוסח החדש הובא למשרד לביטחון הלאומי בנובמבר, ומאז שמענו שהתקיים דיון אחד וזהו, לא התקדם. ואנו לא מצליחים להגיע להידברות. זה שאלון רחב ומדויק יותר, ושכולל שאלות קריטיות למשל על אובדנות, שהוכנסו בעקבות המלצות מקצועיות. לא פשוט להרים שאלון הצהרת בריאות חדש בשיתוף כל הגורמים המקצועיים, ומאוד חבל שזה המצב שזה לא התקדם, אבל אין לנו מה לעשות כרגע. אנו הגורם הממליץ, אבל המשרד לביטחון לאומי צריך ליישם את זה. אנו בסיטואציה שאנו מוכנים להיכנס איתם לדיון, אבל הם לא מקדמים – לא דיון ולא ישיבות". בתגובה לדברים אמר ח"כ מיקי לוי: "שיענו לכם לפחות, זה טרוף מערכות מה שקורה פה".
נציגת שדולת הנשים, הודיה מויאל, דיברה בדיון על חשיבות הפיקוח על מחזיקי רישיונות הנשק, מההיבט של הסכנה לביטחון האישי של נשים. לדבריה, "אתמול נרצחו שתי נשים, בכל שבועיים נרצחת אשה בישראל. לצערי השר לא פה כדי שאספר לו עד כמה בזמני מלחמה ומשבר הסכנה לנשים גוברת. תהליך רישוי הנשק לא מתנהל בצורה תקינה, הרחבת התבחינים לקבל רישיון והבהלה בציבור יצרו מציאות שמשנה את היקף הנשק הפרטי במרחב הציבורי, וצריך עכשיו לקדם צעדים כדי למנוע את הרצח הבא. הליך רישוי הנשק חייב להיות מקצועי, אבל כרגע הוא פצצה מתקתקת".
נציגת תנועת נעמת, מאירה בסוק, הוסיפה כי "מרגע שהחלה הפצת הנשקים ההמונית בתחילת המלחמה, בקו הסיוע של נעמת התקבלו המון פניות של נשים שחוששות לביטחונן. אפילו עצם ההימצאות של כלי נשק בבית הוא סכנה ואיום. הרעיון של חלוקת אקדח לכל אזרח, זה סוג של אובדן עשתונות של המדינה, כי המדינה צריכה להגן עלינו ולא לחלק לכל אדם נשק כדי שיגן על עצמו. זאת כאשר במקביל המשרד עצר את המימון לפרויקט הגנה על נשים מאוימות של פורום מיכל סלע וגם נושא האיזוק האלקטרוני מתעכב ולא יצא לפועל בזמן. כל עוד זה נמשך כך, זה מסוכן".