ריאיון"לא הייתי מוכן להפוך לחלק מקמפיין חלוקת הנשקים של בן גביר, אז הדיחו אותי"
ריאיון
"לא הייתי מוכן להפוך לחלק מקמפיין חלוקת הנשקים של בן גביר, אז הדיחו אותי"
סא"ל במיל' אורון טל, מארגן כיתת הכוננות בגבעת עדה תחת פיקוד המשטרה, סירב להשתתף בטקס חלוקת נשקים עם השר לביטחון לאומי ולכן הודח יחד עם חבר נוסף שסירב. בריאיון ל"כלכליסט" סיפר כיצד המשטרה וידאה שיתר החברים ילחצו ידי השר - שלבסוף לא הגיע, ואמר: "מסוכן לערב בתהליך פוליטיקה"
סא"ל במיל' אורון טל, שהיה ממארגני ומקימי כיתת הכוננות ביישוב גבעת עדה תחת פיקוד משטרת זכרון יעקב, הודח מהכיתה ביחד עם מתנדב נוסף, זאת לאחר שהודיעו כי הם מסרבים להשתתף באירוע חלוקת נשקים ארוכים לכיתה בנובמבר בנוכחות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ללחוץ את ידו ולהצטלם עמו.
"מאחר שאתה מכניס עמדה פוליטית לכיתת הכוננות בגבעת עדה ואמרת שאתה לא מוכן לפגוש את השר לביטחון לאומי בטקס חלוקת הנשקים ואתה לא מעוניין להגיע לטקס במידה והוא נמצא, הוחלט על ידי פיקוד התחנה שאתה לא ממשיך איתנו בכיתה", הודיעו לטל מהמשטרה ערב חלוקת הנשקים לכיתה, שהוא עצמו איגד את חבריה.
מיד לאחר מכן, הוא מספר, נפתחה קבוצת וואטסאפ חדשה לכיתת הכוננות במקום הקבוצה שהוא עצמו פתח והקים, כחלק מהליך האיתור והגיוס של המתנדבים שהוא היה ממוביליו. המשטרה בדקה עם כל אחד מחברי הכיתה אם הוא מוכן להגיע לאירוע חלוקת הנשק בנוכחות בן גביר וללחוץ את ידו מבלי לעורר בעיות. בין החברים היתה התלבטות כיצד לפעול והשיח היה ער מאוד, אך לבסוף, למעט חבר נוסף שסירב, השאר התרצו, חרקו שיניים ונתנו הסכמתם בלית ברירה. זאת מחשש שסירוב להגיע לאירוע יפגע במטרה החשובה יותר מבחינתם - והיא הקמת כיתת כוננות לישוב. שני מתנדבים אחרים אותרו וצורפו לכיתה במקום טל והחבר הנוסף.
בסופו של דבר הטקס התקיים ללא נוכחות בן גביר, וחלוקת הנשקים ל-10 חברי כיתת הכוננות התקיימה רק בנוכחות מפקד מחוז חוף, ניצב דני לוי.
רק כעת, אחרי שהכיתה כבר הוקמה והנשקים חולקו לחבריה, טל מוכן לספר, מבלי להסתתר תחת שם בדוי, על האירוע, אותו הוא רואה כתמרור אזהרה לתהליך המתרחש כיום במדינת ישראל. "זה מסוכן שזו המציאות שלנו ואסור שהמדינה תלך בכיוון הזה, כאשר שר לביטחון לאומי בעת מלחמה עושה קמפיין פוליטי על גב של מתנדבים שרוצים לתרום ולהגן על הישוב שלהם. לא נראה לי הגיוני שהוא יבוא ויחתים את האנשים על נשקים ויחלק להם אותם פיזית ויצטלם איתם. זה לא תפקידו, ואסור לערב בתהליך הזה פוליטיקה כמו שהוא עושה. עד כמה שזה כאב לי, לא יכולתי לתת לזה יד ולקחת חלק בפסטיבל של בן גביר. צריך לעצור את התופעה הזו".
בשבועות האחרונים נחשפו מקרים שבהם המשטרה הדיחה מתנדבים בכיתות כוננות שסירבו לשתף פעולה עם "אירועי חלוקת הנשקים" בנוכחות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, אשר הפך מעמד שגרתי מבצעי של חתימה על נשק לטקס פוליטי שהוא חלק מהקמפיין האישי שלו - "ישראל מתחמשת". כך למשל, ב"הארץ" פורסם כי מתנדב בכיתת כוננות באזור המרכז שתכנן להביע מחאתו כנגד בן גביר בטקס חלוקת נשקים הודח מכיתת הכוננות. בהמשך, בגל"צ נחשפה הודעה שקיבלו מתנדבים בכיתות כוננות ברמת השרון, לפיה חלוקת נשקים במחוז תל אביב תיעשה רק בנוכחות בן גביר, ומי שלא מוכן לקחת בכך חלק יוחלף במתנדב אחר.
בן גביר מקפיד להגיע כמעט לכל אירוע חלוקת נשקים ארוכים לחברי כיתות הכוננות שהוקמו ברחבי הארץ מתחילת המלחמה, להצטלם עם מפקדי המשטרה במקום ועם חברי כיתתות הכוננות, ואז להפיץ את התמונות בחשבונות שלו ברשתות החברתיות. התמונות האלה ישמשו אותו מן הסתם בקמפיין בחירות של עוצמה יהודית, ובעצם משרתות כבר היום את הקמפיין שהוא מצוי בעיצומו מתחילת המלחמה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", נבו כהן, ששימש כקמפיינר והיועץ האסטרטגי של עוצמה יהודית בבחירות האחרונות, צמוד בתקופה האחרונה לבן גביר ומייעץ לו, ואף שאינו עובד המשרד לביטחון לאומי ולא נושא בתפקיד רשמי השתתף, בהתנדבות לדבריו, בפגישות מקצועיות וביטחוניות עם בכירי המשרד לביטחון לאומי, ודוחף את בן גביר להוציא לפועל מדיניות שתתמוך בקמפיין הפוליטי שלו.
טל, בן 53, העובד כמחנך בחטיבת ביניים, הוא סא"ל במיל', בוגר שירות צבאי קרבי ביחידות מיוחדות, במשך 24 שנה. עם תחילת המלחמה הוא התנדב להתגייס לפיקוד העורף ותחתיו ארגן כיתת כוננות באזור, כדי שזו תפעל תחת הצבא, באמצעות אנשי מילואים לובשי מדים שהתנדבו להתגייס בצו 8 במסגרת פרויקט "בני המקום" שפועל ברחבי הארץ. אלה אותם לובשי מדי צבא שמסתובבים עם נשקים בשכונות ובאזורי הגנים ובתי הספר בערים. "הקמנו את הכיתה הצבאית בישוב, גייסנו מתנדבים, ופיקדתי עליה", מספר טל. "עשיתי את השירות הזה כלובש מדים במשך שלושה שבועות עד שהחלטתי לחזור לחנך וללמד. לאחר שהשתחררתי מונה מפקד אחר והכיתה ממשיכה לתפקד גם היום".
עם זאת, לטל היה חשוב להמשיך ולהתנדב. הוא חבר לעוד כמה תושבים פעלתניים והחבורה יזמה הקמת כוח תגובה בישוב של בעלי רישיונות נשק פרטיים. כאשר הובהר להם שעליהם לפעול אך ורק תחת המשטרה, הם קיימו פגישה מסודרת במשטרת זכרון יעקב, והחליטו להוציא לפועל את הקמתה של כיתת כוננות מוסדרת תחת פיקוד המשטרה, במודל שמזכיר את המשמר האזרחי - מהלך שקורה במקביל בישובים ובערים רבות בישראל כיום.
טל היה אחד המנועים המרכזיים לנושא, ביחד עם חבריו. לדבריו, הם איתרו את התושבים המתאימים להתנדב לכיתת הכוננות, עודדו חברים לקחת חלק ביוזמה, ארגנו רשימות שנשלחו למשטרה לבדיקה וסינון של המועמדים ופעלו בשיתוף פעולה מלא עם משטרת זכרון יעקב והשיטור הקהילתי. זאת כדי לארגן, להקים ולהכשיר את כיתת הכוננות. "שלחתי למשטרה 36 שמות של אנשים מהישוב כדי שיבחנו מי מתאים, ויערכו את הסינונים שלהם. גם היה לי חשוב שבכיתה יהיו תושבים שנמצאים הרבה בישוב, לכן חיפשנו בעיקר אנשים שעובדים מהבית וכדומה, כדי שתמיד לפחות 70% מחברי הכיתה יהיו בישוב ויוכלו לתת מענה בשעת חירום. הרעיון הוא שהם מנהלים את חייבים כבשגרה, אך יש להם נשקים בבית, ובעת אירוע פח"ע הם מוקפצים ונותנים מענה ראשון. אחרי שהתארגנה קבוצה של חברה איכותיים עברנו 5 שעות של הדרכה והכשרה מסודרים במשטרה".
בשלב הבא היו אמורים 10 חברי כיתת הכוננות של גבעת עדה שעברו את ההכשרה לקבל נשקים ארוכים, רובי סער, וכבר נקבע מועד לחלוקה ולמחרת מטווח. אלא שאז במשטרה עדכנו את טל כי טקס חלוקת הנשקים צפוי להיות בנוכחות השר בן גביר. "אמרתי: אני לא מוכן ללחוץ את היד לבן אדם הזה ולהצטלם איתו. אני לא מוכן שהתמונה שלי ביחד איתו תהיה בעיתון או באינטרנט ומחר תופיע בקמפיין שלו".
ככל הנראה על רקע זה חלוקת הנשקים נדחתה בשבוע, במהלכו הסוגייה "גם עלתה להתייעצות בהערכת מצב אצל מפקד מחוז חוף", אומר טל. שבוע לאחר מכן קיבל טל את הודעת הוואטס אפ שמודיעה לו על ההחלטה להוציא אותו מכיתת הכוננות.
"מיד גם הוקמה קבוצת וואטסאפ מקבילה בלעדיי כמובן. ואז המשטרה התקשרה לכל אחד ואחד מהחברים לבדוק אם הוא מוכן להגיע לטקס החלוקה בנוכחות בן גביר וללחוץ לו את היד - שזה דבר מדהים ומחריד בעיני. שהמשטרה בודקת נאמנות".
טל מספר שכמה מחברי הכיתה התקשרו אליו בתדהמה. "הם היו נסערים כי גם הם לא היו מוכנים להיות חלק מהקמפיין של בן גביר. בסוף כל אחד החליט בעצמו כיצד לפעול. חלק אמרו שהם מוכנים ללחוץ לבן גביר את היד אבל לא להצטלם איתו, כדי לא לגמרי לפוצץ את כיתת הכוננות. החשש היה שהיא לא תקום בכלל או שיגייסו עכשיו אנשים אחרים שיהיו כמו מיליציה של בן גביר. היה רק חבר אחד נוסף מלבדי, שכמוני החליט שהוא הולך עד הסוף, והודיע שאינו מוכן ללחוץ לו את היד ויצא מהכיתה. בשבוע שעבר הגיעו כל חברי הכיתה למשטרה לחתום על נשקים והתקיים טקס, אבל בסוף בן גביר לא הגיע בכלל, אלא זה היה רק בנוכחות מפקד המחוז".
העדות האמיצה הזו של טל, מצטרפת למקרים נוספים שאירעו ברחבי הארץ. על רקע זה, בתחילת השבוע עתרה התנועה לאיכות השלטון לוועדת הבחירות המרכזית לכנסת בראשות השופט נעם סולברג נגד בן גביר והמשטרה. התנועה דרשה מוועדת הבחירות להוציא צו שיאסור "לפרסם קמפיין תעמולתי לשר בן גביר, ובו נעשה שימוש רציף ותדיר בנכסי המשטרה והמשרד לביטחון לאומי, תוך התניית חלוקת כלי הנשק לחברי כיתות הכוננות בצילום עם השר בן גביר". התנועה גם דרשה מהוועדה להורות על הסרת הפרסומים התעמולתיים מכל הפלטפורמות ו"לחדול מלעשות שימוש אסור בנכסי ציבור" לקידום תעמולת בחירות לכאורה בניגוד לחוק.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל לא הדיחה אף מתנדב בכיתת כוננות בשל אי רצונו להשתתף בטקס במעמד השר לביטחון לאומי. יחד עם זאת, בהתאם לפקודות המשטרה, נקבעו היתרים ואיסורים הנוגעים לשוטרים ולמתנדבי יחידות המשמר האזרחי השונות ובהליך הגיוס המתנדב חותם על כך. בנוסף, מתחייב המתנדב לפעול על פי פקודות המשטרה ומשכך, על מתנדב, כמו גם על שוטר, חל איסור על הבעת עמדה מדינית או תמיכה פוליטית.
משטרת ישראל מברכת את כל האזרחים המצטרפים לכיתות הכוננות תחת משטרת ישראל והמשרד לביטחון לאומי, אך יחד עם זאת יש על המתנדב לעמוד בקריטריונים והכללים שנקבעו. מאז פרוץ הלחימה הקימו המשטרה והמשרד לביטחון לאומי מאות כיתות כוננות מדן ועד אילת. זו זכות להיות חלק מכיתת כוננות ולהגן על הבית במסגרת תחנות המשטרה המחוברות לקהילה".