סגור
מימין שמחה רוטמן עמית בכר
מימין שמחה רוטמן עמית בכר (צילומים: יואב דודקביץ אוראל כהן)

לשכת עורכי הדין מתכננת לקיים מועד בחינת הסמכה מיוחד נוסף – בספטמבר

המועד הנוסף המתוכנן כפוף לאישור ראש הלשכה עו"ד עמית בכר, מה שיביא לכך שהשנה יתקיימו 5 מועדי בחינות. החל ממועד יוני משרתי המילואים יזכו גם למיקוד בחומרי הבחינה על פי מתווה הקלות שמגובש כעת. בעקבות זאת, ח"כ שמחה רוטמן לא יקדם את הצעת החוק הפרטית שניסתה לכפות הקלות חרף התנגדות הלשכה

בעקבות המלחמה וקיצור ההתמחות של עורכי הדין, לשכת עורכי הדין מתכוונת לקיים בספטמבר מועד נוסף לבחינות ההסמכה ללשכה - כך הודיעו הבוקר (ד') נציגי הלשכה בדיון בוועדת החוקה. בשלב זה התכנון כפוף לאישור סופי של יו"ר הלשכה, עו"ד עמית בכר. בנוסף, החל ממועד יוני הלשכה תאפשר מתווה הקלות מיוחד של מיקוד חומר הבחינה עבור משרתי המילואים.
מדובר במועד המיוחד השני שיתווסף בעקבות המצב המלחמתי, לאחר שכבר נוסף מועד מיוחד לבחינה בחודש אפריל. אם יאושר גם המועד הנוסף בספטמבר, יהיו השנה חמישה מועדי בחינה - כמות חסרת תקדים.
בנוסף, הודיעו בדיון נציגי הלשכה כי החל ממועד הבחינה בחודש יוני יתבצע מיקוד של חומר הבחינה לטובת הסטודנטים למשפטים המשרתים במילואים, וכי בלשכה מקדמים מתווה הקלה מיוחד לצורך כך. ההודעה הזו הגיעה בעקבות הצעת החוק הפרטית שהגיש ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), המשמש גם כיו"ר ועדת חוקה, עם קבוצה של חברי כנסת נוספים, שקראה לאפשר לסטודנטים למשפטים המשרתים במילואים להיבחן בבחינת ההסמכה ללשכת עוה"ד במתכונת מצומצמת יותר.
בהצעת החוק ביקשו רוטמן והחכ"ים לקדם בחקיקה שינוי במתכונת מותאמת ש"תכלול לא יותר ממחצית הנושאים הנכללים בתוכנית הרגילה", ובנוסף ביקשו לקבוע שני מועדים מיוחדים נוספים בהם משרתי המילואים יוכלו להיבחן.
בלשכת עורכי הדין לא אהבו את הניסיון הזה של רוטמן לקדם מעל הראש שלהם עוד הקלות באמצעות חקיקה ותוך התערבות בעניינים מקצועיים של הלשכה, זאת אחרי שכבר הלכו כברת דרך בנושא ההקלות למשרתי המילואים ואוכלוסיות שנפגעו מהמלחמה.
לאחר שהחוק עבר בקריאה טרומית בכנסת לפני כשבועיים בלשכה מסרו ל"כלכליסט" כי היא "מתנגדת לחוק בנוסחו הן מהטעם שהצעת החוק התייתרה עקב התקנות שפורסמו בינואר שכוללות מתווה שמקל על חיילי המילואימניקים, והן מהטעם שמדובר בפגיעה קשה ברף המקצועי. מדובר בחוק רע שמדגים שוב מה קורה כשמנסחים הצעת חוק ללא שיתוף פעולה מלא עם הלשכה".
בהמשך נאלצו בלשכה להגיע להבנות מסוימות, כנראה כדי להסיר את שוט החקיקה מעליהם, וקיימו שיח גם מול משרד המשפטים בנושא לקראת הישיבה היום. נציגי הלשכה בדיון, השופט בדימוס משה יועד הכהן המכהן כיו"ר הוועדה הבוחנת בלשכת עורכי הדין ועו"ד דנה בלום, מנהלת מערך ההתמחות וההסמכה בלשכה, אמרו בדיון כי לאחר שניתנו כבר הקלות קודמות למשרתי המילואים בצל המלחמה, יש לקדם כעת הקלות נוספות אך רק בהסכמה ובאופן מידתי שלא יביא לזילות המקצוע.
לדברי יועד הכהן, "אנחנו לא רוצים שבשל הקלות חוזרות ונשנות נביא לזילות מקצוע עריכת הדין. אפשר במידה זהירה, מידתית ומצומצמת - כשמוכחת זיקה ישרה בין שירות מילואים ממושך לקושי שלהם ללמוד - לתת להם איזו הקלה נוספת בדמות מיקוד הבחינה. אבל אנו לא מוכנים למיקוד בנושאי הבחינה. עורך דין שיוצא לשוק בישראל יכול למחרת היום לייצג בתיק רצח ובכל ערכאה ויש להיזהר מאוד כי ההגנה היא גם על הלקוחות והציבור הרחב שנזקק לעורכי הדין כדי שיקבל שירות מקצועי בסטנדרט שאין לרדת מתחתיו".
יועד הכהן הוסיף עוד ש"יש להגיע להסדר בגדר בית לשכת עורכי הדין ולא דרך בית המחוקקים. מעורבות של הכנסת במיקרו-ניהול של הבחינה המקצועית של עורכי הדין היא דבר לא רצוי ולא נכון".
גם ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד) אמר בדיון בהקשר לכך ש"יש גבול להתערבות של הכנסת בהליכים מקצועיים. אני לא זוכר קבוצה שכל כך מתעסקים בעניינה כמו עורכי הדין. יש גם רופאים ורואי חשבון, ומרוב שעוסקים בנושא של עורכי הדין - זה כבר הופך לזילות המקצוע. יש לובי שלם המתעסק בכך ומספיק זה מספיק".
גם סגן יועמ"ש הוועדה, עו"ד אלעזר שטרן, העיר: "יש פה עניין חריג בכך שהכנסת עוסקת בתוכן המקצועי של מבחן הנוגע לרישוי של מקצוע. יש לנסות להגיע לפתרון שאינו חקיקתי".
בעקבות המתווה המתוכנן שעליו הודיעו נציגי הלשכה, רוטמן הודיע כי לא יקדם את הצעת החוק הפרטית. הוא בירך על ההגעה להסכמות ואמר כי "ככל שניתן לייצר את ההקלה במתווה של הוועדה הבוחנת - זה הדבר הנכון". לאחר הדיון מסר: "חובתנו למנוע פגיעה מקצועית במי שמשרת את המדינה ומסכן את חייו עבור כולנו".