דעהאזרחים או נתינים
דעה
אזרחים או נתינים
תזכיר החוק מבקש לתת למשטרה סמכות לפרוס מערכת של מצלמות זיהוי פנים ביומטריות, שהיא תוכל להציב ולהפעיל על פי שיקול דעתה בלבד, ולשתף מידע ממנה עם צה"ל, השב"כ וגופים אחרים ללא פיקוח מינימלי
הכי טוב להכניס דברים בדלת האחורית. ככה יש יותר סיכוי שהכל יעבור בשקט בלי שאף אחד יעצור אותך לבדיקה. וזה בדיוק מה שהמשטרה מנסה לעשות עם תזכיר הצעת חוק שפורסם בסוף השבוע להערות הציבור.
התזכיר נועד להסדיר את פעילות מערכת זיהוי לוחיות הרישוי, "עין הנץ", שספגה ביוני ביקורת בבג"ץ אחרי כעשור שבו המשטרה מפעילה אותה ללא חקיקה או שקיפות מינימלית. אבל על הדרך, בדלת האחורית, הוא גם מבקש לתת למשטרה סמכות לפרוס במרחב הציבורי מערכת של מצלמות זיהוי פנים ביומטריות, שהמשטרה תוכל להציב ולהפעיל על פי שיקול דעתה בלבד, ולשתף מידע ממנה עם צה"ל, השב"כ וגופים אחרים ללא פיקוח מינימלי על סוגיות כמו איפה יוצבו המצלמות, מה ייעשה במידע ומי יקבל גישה אליו.
נכתב כבר רבות על הסכנות של הפעלת מערך זיהוי ביומטרי בהיקף כזה או על כך שבעולם המגמה היא דווקא להפסיק שימוש במערכות זיהוי פנים במרחב הציבורי, במיוחד על ידי כוחות אכיפת חוק. אבל כדאי לשים לב לדברים החריפים שכתבו שופטי בג"ץ: למערכת עין הנץ "יש השפעה ממשטרת וממשמעת... הפוגעת בחופש שלנו במובנו הבסיסי ביותר... כוחו הממשטר של מנגנון מעקב... אינו מבוסס בהכרח על מעקב בפועל, אלא גם על כך שהפרט יודע שהמדינה שולטת במידע האישי שלו ויכולה לעקוב אחריו בכל עת שתחפוץ בכך. די בהכרה זו כדי לגרום לנעקבים לדכא את התנהגותם".
ואת זה אמרו השופטים על מערכת שאוספת רק מספרי לוחיות רישוי. קחו זאת, תכפילו במערך מצלמות זיהוי פנים שנפרס ברחבי ישראל, שהפיקוח עליו רופף ושיקול הדעת של השוטרים שמתפעלים אותו רחב, וקיבלתם מדינה שבה כל אזרח חש היטב שכל פעולה שלו מחוץ לביתו מצולמת, שכל תנועה שלו מבוקרת, שיש אח גדול שתמיד בולש אחריו. זה אזרח שלפני כל פעולה, אפילו התמימה ביותר, יעצור מנטלית וישאל עצמו, האם יש מישהו שרואה אותי ברגע זה ממש או יבדוק אותי מאוחר יותר, ומה הוא יחשוב על מעשיי, מה הוא יעשה לי בעקבותיהם? אדם כזה כבר אינו אזרח במדינה דמוקרטית. הוא נתין במדינת משטרה.