סגור
Dun's 100

האם החלטת בג"ץ לאפשר פונדקאות בישראל לחד מיניים תקצר עבורם את הדרך להורות?

החלטת בג"ץ להרחיב את הגדרת 'הורים מיועדים' בחוק הפונדקאות פתחה את האופציה לזוגות חד מיניים וגברים יחידניים להביא ילדים לעולם באמצעות אם פונדקאית בישראל. אולם, האם המהלך אכן יאפשר להם מעשית וכלכלית להגיע להורות תוך עצירת הרכבת האווירית לפונדקאות חו"ל? ובכן, כנראה שלא

פסק דינו של בית המשפט העליון, אשר קבע, בין היתר, כי יש להרחיב את ההגדרה של המונח "הורים מיועדים", כך שיכלול גם בני זוג מאותו המין וגברים יחידניים, פתח את האופציה בפני זוגות מקהילת הלהט"ב וגברים יחידניים להתחיל הליך פונדקאות בישראל.
אם עד כה, זוגות של גברים גאים וגברים יחידניים, שרצו להיות הורים, נאלצו לנדוד בכל רחבי הגלובוס על מנת להפוך להורים, הרי שבעקבות החלטת בית המשפט העליון, החל מחודש ינואר 2022, אמורים אותם אנשים שלא היו חלק מהגדרת "הורים מיועדים" ב"חוק ההסכמים לנשיאת עוברים", להשתמש בשירותי פונדקאות גם בארץ.
"בג"ץ נתן למדינה חצי שנה בכדי שהיא תוכל להיערך לוגיסטית לשינוי והחל מינואר 2022 מערכות הממסד צריכות להיות מוכנות לכך שגברים יחידניים וזוגות בני אותו מין יתחילו לקדם הליכי פונדקאות בישראל", מסביר עורך הדין מתן חודורוב, בעלים ומייסד של 'מתן חודורוב משרד עו"ד', "באופן כללי מדובר בבשורה מצוינת, אם כי אני צופה שיהיו לא מעט מכשולים בירוקרטיים וחברתיים, שיגרמו לכך שהשימוש במסלולי פונדקאות חו"ל ימשכו".
המורכבות של מסלול הפונדקאות יוצרת תהליך לא פשוט ולא זול. התהליך בארץ כולל בקשת אישור עקרוני לוועדה ייעודית, חיפוש יסודי ומציאת פונדקאית מתאימה, העומדת בקריטריונים רפואיים ונפשיים, גיבוש הסכם בין ההורים המיועדים לפונדקאית, הגשת הסכם חתום לוועדה, מבחנים פסיכו דיאגנוסטיים להורים המיועדים ולפונדקאית, אישור הוועדה, ואז מתחיל תהליך ביצוע השתלת העוברים וההפריות, "הנהירה לפונדקאות חו"ל לא תיעצר – אמנם הורים מיועדים ירצו לנסות לבצע את הליך הפונדקאות בארץ אבל זמני ההמתנה הארוכים, ההיצע הנמוך של נשים פונדקאיות - שמצטמצם אף יותר כשמדובר בהסכמה להליך של זוגות מאותו מין דווקא - הבירוקרטיה, והרגולציה, הופכים את המסלול לפחות אטרקטיבי", מסביר עו"ד חודורוב, המכיר את הנושא גם בעקבות עיסוקו כעורך דין המומחה לנושא, וגם בעקבות היותו שותף בחברה המלווה מסלולי פונדקאות בגוואטמלה, "למרות שבארץ מדובר על כך שלפחות בחלק מהמקרים ההליך אמור להיות יותר זול, אנשים עדיין ימשיכו לנסוע לחו"ל ולעשות את המסלול באופן יותר מהיר, טוב ונגיש. המסלולים בחו"ל הינם לרוב מקצועיים וקפדניים לא פחות מהארץ, רק שזמן ההמתנה לאיתור פונדקאית ולהתנעת ההליך הוא קצר יותר באופן משמעותי".

השוני בין מדינה ומדינה מבחינת עלות וזמני ההמתנה של הליך הפונדקאות

לדברי עו"ד חודורוב, התשלום לפונדקאית משתנה בין מדינה למדינה: בישראל הוא נקבע לפי חוזה אישי עם הפונדקאית והמחיר אינו קבוע, באמריקה ובקנדה מדובר על עלות של כחצי מיליון שקלים ומעלה, בדרום אמריקה העלות היא כ 250.000 ₪, ובמדינות כמו גיאורגיה ואוקראינה המחירים יכולים להיות אפילו נמוכים יותר.

1 צפייה בגלריה
עו"ד מתן חודורוב
עו"ד מתן חודורוב
עו"ד מתן חודורוב
(צילום: יח"צ)

כאמור, גם זמני ההמתנה למציאת פונדקאית משתנים בין מדינה למדינה. לדברי עו"ד חודורוב, בעוד בגאורגיה, אוקראינה וגוואטמלה מאתרים פונדקאית להורים מיועדים תוך זמן קצר מאוד, או אפילו באופן מידי, במדינות כמו קולומביה, ארה"ב וקנדה תהליך ההמתנה נע סביב 6 חודשים ואף יותר מכך, "מציאת פונדקאית באופן מיידי או תוך זמן קצר חוסך זמן וכסף רב. מניסיון, קיצור זמני ההמתנה והתחלה מהירה של הפרויקט לא גורע כהוא זה מהמקצועיות והאנושיות שיש בתהליך, ולכן אנשים רבים יעדיפו להתחיל את התהליך בחו"ל ולא לעבור דרך ההליכים הפרוצדורליים והקונקרטיים שקיימים בישראל במסגרת הליך הפונדקאות", מסביר עו"ד חודורוב, "במקביל, חשוב מאוד שהליך פונדקאות ילווה תמיד על ידי עורך דין המתמחה בתחום הפונדקאות. כאשר מדובר בפונדקאות חו"ל, יש חשיבות יתרה לעבוד עם עורך דין שמכיר היטב את חוקי המדינה בה נולד הילד, וגם את האופן שבו מדינת ישראל מתייחסת לנושא הפונדקאות".
מאת עו"ד מתן חודורוב, מייסד מתן חודורוב משרד עורכי דין