מ"מ הממונה על התחרות: "שוק המשכנתאות ריכוזי, נוצר שיווי משקל לא תחרותי"
מ"מ הממונה על התחרות: "שוק המשכנתאות ריכוזי, נוצר שיווי משקל לא תחרותי"
מיכל כהן אמרה את הדברים במהלך דיון בנושא שקיימה ועדת הכלכלה; לדבריה, "בשנים האחרונות הבנקים מתחרים באופן פחות אגרסיבי ולא פועלים להגדיל את חלקם. אין רעב להציע הצעות אטרקטיביות ללקוחות"; מנכ"ל איגוד הבנקים: "ביטול מגבלת הפריים גולגלה לצרכן, המחירים נמצאים בירידה. אם זו לא תחרות - אני לא יודע מה כן נחשב לתחרות"
ועדת הכלכלה מקיימת כעת (א') דיון בנושא התחרות בשוק המשכנתאות. הדיון מתקיים שבוע לאחר הכרזת בנק ישראל על רפורמה צרכנית בהנגשת המידע הפיננסי לשוק זה, ולאחר פרסום נתוני המשכנתאות הגבוהים של חודש אוקטובר.
יו"ר הוועדה מיכאל ביטון פתח את הדיון במילים חריפות ואמר כי "המצב כיום הוא איום ונורא, אין תחרות, אין שיטה ואין פשטות. 54% בכלל לא מבקשים הצעה למשכנתא מגוף בנקאי נוסף". המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, דחה את הטענות ואמר: "ראשית, להגיד שאין תחרות זו טעות - נתחי השוק במשכנתאות שונים מנתחי השוק בחשבונות העו"ש. שנית, יש עלייה עצומה בהיקף המשכנתאות, אז מן הסתם יש פעילות ערה. ושלישית, יש ירידה במחירי המשכנתאות, וזה נתון שמלמד על תחרות".
מ"מ הממונה על התחרות, מיכל כהן, לא הסכימה עם התמונה שהציג אבידן: "בסוף מדובר בשוק ריכוזי. חמש הקבוצות הבנקאיות מחזיקות ב-95% משוק המשכנתאות, ושלושת השחקנים החזקים (הפועלים, לאומי ומזרחי) מחזיקים ב-80% מהשוק. בשנים האחרונות אנחנו מזהים שהם מתחרים באופן פחות אגרסיבי, ואנחנו חושבים שנוצר פה שיווי משקל לא תחרותי. הבנקים לא פועלים להגדיל את חלקם, התחרות היא צוננת, אין רעב להציע הצעות אטרקטיביות ללקוחות".
אבידן ניסה להעביר את הדיון אל הרפורמה הצפויה בשוק, שעיקרה הגברת שקיפות המידע ללקוח, והציג אותה באריכות - אך הודה כי מדובר בתהליך ארוך עד שזו תיכנס לתוקף. כהן אמרה על כך כי "הרפורמה אכן מבורכת, אבל היא לא משנה את מבנה השוק. מבנה השוק יישאר ריכוזי, הרפורמה דואגת לכך שבמבנה השוק הנוכחי, יגדל הכח של הצרכן".
בראיה ארוכת טווח הסכימו כהן ואבידן כי יש לפעול לשינוי מבנה שוק המשכנתאות ולהכניס לתוכו גם את השחקנים החוץ בנקאיים - המוסדיים וחברות הפינטק.
כהן התייחסה לבעיות המבניות בשוק המשכנתאות שמראות על רמת ריכוזיות גבוהה. בבנקים ובפיקוח על הבנקים מתמקדים דווקא בשורה התחתונה - ברמת המחירים ובמגמתם; כך לדוגמה, אמר מנכ"ל איגוד הבנקים איתן מדמון: "בהשוואה בינלאומית מחירי המשכנתאות בישראל זולים, ביטול מגבלת הפריים גולגלה לצרכן, המחירים בכל המסלולים נמצאים בירידה. אם זו לא תחרות - אני לא יודע מה כן נחשב לתחרות".
"מחירי הדיור עלו בגלל בעיות היצע"
אבידן ניצל את הופעתו הפומבית בכדי לדחות את הטענות לפיהן מגבלת הפריים היא זו שתדלקה את מחירי הדיור ואמר כי "מחירי הדיור עלו בגלל בעיות היצע שהבנק לא מטפל בהן, וגם בצד הביקוש יש הרבה גורמים לכך - סביבת הריבית הנמוכה בעולם, ביטול מס הרכישה על משקיעים, ההכרזה על ביטול מחיר למשתכן, שינוי טעמים בעקבות הקורונה, הגדלת החסכון של משקי הבית - וגם ביטול מגבלת הפריים".
אבידן גם הציג את הפילוסופיה של הפיקוח על הבנקים תחת הנהגתו, ואמר: "אנחנו לא מקדמים רק יציבות, אלא גם צרכנות. זה מה שעמד מאחורי ביטול מגבלת הפריים, מאחורי הרפורמה שהכרזנו עליה בשבוע שעבר, וגם מאחורי דו"ח היחידה לתלונות ציבור שחילקנו לחברי הוועדה".
אבידן הדגיש כי תיק המשכנתאות של הציבור הוא איכותי מבחינת מדדי אשראי ורמות הסיכון בו נמוכות מאוד בהשוואה בינלאומית. כך לדוגמה, שיעור האשראי הפגום בהלוואות לדיור נמוך בהרבה מהאשראי הפגום בעולם המסחרי ובעולם האשראי הצרכני. כמו כן, השיעור המופרש להפסדי אשראי בעולם המשכנתאות זניח, ועומד על כ-0.03% בלבד.
עם זאת, טען אבידן, יש עלייה קלה במספר מדדי סיכון בתיק המשכנתאות של הציבור, ביניהם ביחס שבין ההחזר החודשי לבין ההכנסה (PTI), שעומד כעת על 26.5%. כמו כן, יש עלייה קלה ביחס המימון (גובה המשכנתא) לגובה הנכס. עם זאת, לפי אבידן בדיקת ה-LTV (יחס ההלוואה לשווי הנכס) מתבצעת רק בזמן החתימה על המשכנתא, כך שבהתחשב בכך שיש עליית מחירים גדולה ואנשים פורעים את חובם, יש להניח כי שיעור ה-LTV בפועל נמוך בהרבה.