בלעדיקרעי זימן את יו"ר הדואר לשימוע לפני פיטורים; וקנין: זה לא חוקי
בלעדי
קרעי זימן את יו"ר הדואר לשימוע לפני פיטורים; וקנין: זה לא חוקי
שר התקשורת שלח ליו"ר הדואר מישאל וקנין מכתב זימון לשימוע לפני פיטורים, בטענה שאינו ממלא את תפקידו כראוי וביקש ממנו התייחסות עד ל-2 ביולי. וקנין: "החלטת השר נובעת משיקולים פוליטיים ולכן אינה חוקית. אם ההדחה תצא לפועל היא תהווה חותמת ברורה להשתלטות הפוליטית על חברות ממשלתיות"
שר התקשורת שלמה קרעי שיגר מכתב שימוע לפני הדחה ליו"ר הדואר מישאל וקנין. לכלכליסט נודע כי המכתב יצא הבוקר. קרעי נימק את הזימון בכך שהיו"ר וקנין איננו ממלא את תפקידו כראוי וביקש ממנו התייחסות לטיעונים עד ל-2 ביולי.
"לאור המידע שנחשפתי אליו עולה כי רמת השירות של החברה לציבור ירודה. ההשלכות ניכרות בירידה באמון הציבור בחברה ובתדמיתה, בירידה משמעותית בהכנסותיה בשנת 2022 וקיים חשש ממשי כי המשך התנהלות החברה בראשותך יפגע בסופו של דבר גם בסיכוי הצלחת ההפרטה והבראת החברה", ציין קרעי במכתב.
במכתבו מתייחס קרעי גם לעובדה שרשות החברות ומנהלת הרשות מיכל רוזנבוים מתנגדים להדחה. "תמוהה בעיניי עמדתה של רשות החברות הממשלתיות, המתעלמים מנורות האזהרה המהבהבות, ומתעלמים מכך שהמוניטין של החברה ושמה הטוב נפגעים כתוצאה מרמת שירות ירודה הנובעת מניהול כושל שעשוי להוריד לטמיון השקעה של 1.8 מיליארד שקלים מכספי הציבור", כתב קרעי.
וקנין שמונה בידי שר התקשרות הקודם יועז הנדל הוביל מהלך של הבראה בדואר והכין את החברה יחד עם המנכ"ל דוד לרון ליציאה להפרטה שאמורה להיות בסוף החודש. הוא מקבל את גיבויים של פקידי האוצר ורוזנבוים, ולמעשה גם של שר האוצר סמוטריץ'.
קרעי טוען כי בתקופת וקנין לא התקבלו החלטות דירקטוריון בנוגע לרמת ואיכות השירות בסניפי הדואר, זמני המתנה וזמינות תורים, ולא ננקטו צעדים לשיפור איכות הטיפול בתלונות הציבור. הוא מוסיף כי בתקופתו הדירקטוריון לא התווה מדיניות להנהלת החברה בנוגע לפיתוח עסקי ומנועי צמיחה בתחומי בנק הדואר ו"מתן שירותי הדפסה".
טענה נוספת היא בתחום הסחר המקוון - קרעי טוען שמדובר בתחום שנמצא בצמיחה בעולם ואילו הכנסות הדואר מהתחום ירדו ב-2022 ב-119 מיליון שקל והיוו את הגורם לירידה כוללת של ההכנסות בכ-135 מיליון שקל ב-2022. יצויין כי ברבעון הראשון של 2023 עבר הדואר לראשונה לרווחיות. קרעי מציין שברבעון הראשון ב-2023 המשיכו ההכנסות מתחום הסחר המקוון לרדת. את העלייה בהכנסות החברה ברבעון הראשון מייחס קרעי לשינויים רגולטוריים כמו עליית הריבית ולא לפעילות עסקית של החברה, וטוען כי חלק מרווחי החברה מגיע מרווח הון בגין מכירת נדל"ן למדינה במסגרת תוכנית ההבראה.
"לשיטתך הענקת שירותים ושירות לציבור הם בגדר עול על צווארי החברה, במקום שהדבר יהיה מוקד לפיתוח עסקי של החברה. אינני סבור שכך מכינים חברה להפרטה באופן הנכון", כתב קרעי והוסיף: "בנוסף לכל האמור, אני ער להשתלחויות שלך ושל גורמים מטעמך בגורמי מקצוע בכירים במשרד ועל כך אף הוער לך ע"י מנכ"ל משרד האוצר דאז, מר רם בלניקוב".
וקנין: "שיקולים פוליטיים"
במכתב חריף שנשלח היום מטעם וקנין לקרעי, כותב יו"ר הדואר: "עמדת שר התקשורת מבוססת על שיקולים פוליטיים ושיקולים זרים". המכתב נשלח היום לאחר זימונו לשימוע, אולם ניכר שהוכן מבעוד מועד ונשלח ללא קשר לזימון.
המכתב שנשלח ממשרד ארדינסט בידי עו"ר גיורא ארדינסט, עמיחי וסרטיל ואוהד מייזליק, הוא יוצא דופן בחריפותו ותקדימי ביציאה של חברה ממשלתית נגד הדרג הפוליטי. הוא מתפרס על פני לא פחות מ-26 עמודים וטוען שהחלטת קרעי אינה חוקית ודורש בו לחזור ממנה לאלתר. הוא נפתח בזימון של קרעי לוקנין ללשכתו ב-14 במרץ כשכבר אז הודיע לו כי החליט להדיחו ולמנות תחתיו איש אמון שלו. בחודשים שעברו מאז חזר קרעי על עמדתו.
עורכי הדין טוענים במכתב שכל גורמי המקצוע - החל ממנכ"ל משרד האוצר, רשות החברות, הממונה על התקציבים, החשכ"ל, הבנקים ועוד, ומנכ"ל החברה דוד לרון שהודיע שיתפטר בעצמו אם וקנין יודח - חזרו והתריעו על השלכות המהלך החמורות על טובת החברה. רשות החברות הציגה עמדה חד משמעית נגד ההדחה.
בניגוד לרשות החברות ופקידי האוצר, נטען במכתב, השר מעולם לא עמד בקשר עם הנהלת הדואר ואופן הניהול וההתקדמות. הוא מבסס את ידיעותיו על שמועות ומקורות זרים, חלקם מוטים ומעורבים בשיקולים פוליטיים מובהקים. החלטתו של השר להדיח את יו"ר הדואר רצופה פגמים מהותיים, נכתב.
"משרת יו"ר איננה משרת אמון והשר אינו מוסמך להדיח יו"ר בשם אבדן אמון. המשרה איננה פוליטית. והחלטת השר נובעת משיקולים פוליטיים ולכן איננה חוקית. מדובר בהחלטה חריגה ביותר וחסרת תקדים למעשה של הדחת יו"ר חברה ממשלתית".
לדבריהם החלטה כזו יכולה להתקבל רק בהיוועצות עם רשות החברות והפנייה של השרים אמסלם וקרעי לרשות נעשתה למראית עין בלבד. הליך ההדחה התנהל בצורה פסולה מיסודו. הדחה של יו"ר הדואר תסכן השקעה של 1.8 מיליארד שקל של המדינה בחברה, נטען במכתב.
אם ההדחה תצא לפועל, מציינים עורכי הדין, היא תהווה חותמת ברורה להשתלטות הפוליטית על חברות ממשלתיות, בניגוד לחוק ולהנחיות היועץ המשפטי לממשלה. החלטה שרירותית שהתקבלה משיקולים פוליטיים זרים.
מדואר ישראל נמסר: "דירקטוריון החברה, ההנהלה והעובדים ממוקדים ומחוייבים להבראת החברה וליציאה להפרטה. צר לנו על כל עיכוב שעשוי להיגרם כתוצאה מהתערבות פוליטית, ושיביא לפגיעה ישירה ביציבות החברה, בעובדים ובציבור".