סגור

דעה
הפתרון המקומי ליוקר המחיה בחקלאות

תקופת הקורונה הוכיחה כי הצרכנים מעדיפים לקנות ישירות מהחקלאים - ולכן הקמת שווקי איכרים בפיקוח הרשות המקומית מהווה פתרון חסכוני ואקולוגי

גל עליות המחירים במשק הביא לעלייה דרמטית ביוקר המחייה ואיתו תוכניות הממשלה להורדת המחירים. אחת מהן היא הרפורמה בחקלאות שנמצאת בדיונים וצפויה להגיע לאישור בשבועות הקרובים. מי שנכנס לסופר לא יכול להתעלם מהעלייה במחירי הפירות והירקות, ומשפחות מעידות כי הן מוותרות על הקנייה שלהן ועל תזונה בסיסית, דבר שלא יעלה על הדעת במדינה שדואגת לתושביה.
אין ספק כי עליית המחירים דורשת טיפול שורש. מחירי המזון בישראל גבוהים ב-37% בהשוואה לממוצע מדינות ה-OECD והפער בין מחיר הירקות והפירות ברשתות לבין מה שמקבל החקלאי מגיע לעשרות אחוזים. קחו לדוגמא את הימים האחרונים, כמה שילמתם על קילו עגבנייה בסופר? 10 שקל לקילו. החקלאי קיבל 4 שקל. ולא רק עגבניות, תחשבו על השום לרוטב הפסטה? אנחנו קונים אותו ב-30 שקל לקילו שהחקלאי מרוויח עליו 11 שקל לקילו.
גורמים רבים מעורבים בתהליך השיווק והמכירה מהרגע בו זורעים באדמה ועד שהירק או הפרי מגיע לצלחת שלנו: חקלאים מגדלים את התוצרת ומוכרים אותה לסיטונאים, שמוכרים אותה לקמעונאים (סופרמרקטים), שמוכרים אותה לצרכנים. מי שסופג בסוף את המחיר הוא הלקוח והחקלאי - השותפים האחרונים בשרשרת ורווחיהם הם הנמוכים ביותר.
1 צפייה בגלריה
אסיף איזק ראש מועצה אזורית חוף הכרמל
אסיף איזק ראש מועצה אזורית חוף הכרמל
אסיף איזק ראש מועצה אזורית חוף הכרמל
(דודי ארדון)
נושא פערי התיווך נמצא על שולחן מקבלי החלטות כבר מעל עשור. מיד לאחר המחאה החברתית קבעה ועדת קדמי שהוקמה לבחינת התחרות בענף המזון, שיש להקים צוות בין משרדי לבחינת הנושא. הצוות מעולם לא הוקם. כעת, על רקע הרפורמה בחקלאות הקים שר האוצר צוות חדש. פערי התיווך מחייבים טיפול ממשלתי מעמיק וכולי תקווה שכך יהיה. הם גם מייצרים הזדמנות להאיר דרכי פעולה נוספות להורדת המחירים, כאלה שנמצאות בשלטון האזורי.
אותה ועדת קדמי המליצה על אפשרות מעניינת נוספת - הקמת שווקי איכרים ברשויות המקומיות כאחד הכלים ליצירת תחרות שתוביל לירידת המחירים של הפירות והירקות. מדובר ביוזמה שמטיבה עם הצרכנים המקומיים- התושבים, ומחזקת את החקלאות המקומית אבל עד היום יצאו לפועל רק 4 כאלה ברחבי הארץ.
ימי הקורונה הוכיחו לנו כי הצרכן הישראלי מעדיף לדלג על הסיטואנים והרשתות ולקנות ישירות מהחקלאי. תארו לכם מה היה קורה אם היה לכם שוק איכרים ליד הבית, כזה שאתם יכולים לקנות תוצרת טרייה במחיר הוגן? סחורה שמגיעה ישר מהשדה ונמצאת תחת פיקוח מחירים של הרשות המקומית? אני מנחש שהייתם רוכשים משם, נהנים מהמחירים והתוצרת ותורמים לתחרות בשוק הפירות והירקות.
בימים אלה מקימה מועצה אזורית חוף הכרמל שוק איכרים שימכור את התוצרת באופן ישיר מהחקלאי לצרכן ללא פערי התיווך. שוק האיכרים יביא לחיסכון של 30% במחירי הפירות והירקות ואנו, כמועצה, נפקח על כך. זו הפעם הראשונה שרשות בישראל קובעת את מחירים בשווקים כדי להקל על התושבים. מדובר בפרויקט בעל חשיבות כלכלית וחברתית אדירה לאזור שמאפשר לפקח על המחירים לטובת הצרכנים ולחזק את החקלאות המקומית ואת הקשר של התושבים לחקלאים. הפרויקט תורם גם לסביבה כאשר מכירה אזורית מבטלת את הצורך בשינוע סחורות ומאפשרת מכירה של סחורה נקייה ללא צורך בריסוסים ופיקוח.
אפשר גם להתייעל כלכלית וגם לשמור על החקלאות הישראלית. יש עוד פתרונות בשטח שיסייעו להורדת יוקר המחייה ותמיכה בחקלאים. האצת התהליך להקמת שווקי האיכרים בכל הארץ תטיב גם עם החקלאים וגם עם הצרכנים.
אסיף איזק הוא ראש מועצה אזורית חוף הכרמל
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.