פרשנותתוכנית ההפרדה: פערי השכר בין מנהלי בתי הספר למורים צפויים לגדול
פרשנות
תוכנית ההפרדה: פערי השכר בין מנהלי בתי הספר למורים צפויים לגדול
במסגרת הסכם השכר עם המורים העל יסודיים, צפויה רפורמה בתנאי ההעסקה של המנהלים, שלפיה הם ייהנו מטבלת שכר נפרדת, ויזכו לתוספת של עד 4,000 שקל בחודש; כמו כן נבחנת האפשרות להעניק להם אפשרות לבחור את מועד החופשה
הסכם השכר של המורים העל יסודיים אמור לכלול מהפכה בשיטת ההעסקה של 1,400 מנהלי בתי הספר העל יסודיים. הם לא יועסקו יותר כמורים בכירים עם גמול ניהול אלא כמקצוע נפרד עם טבלת שכר נפרדת ופערי השכר בינם לבין המורים יגדלו. אחת התופעות המעניינות במשא ומתן הוא שמי שייצג את דרישת המנהלים להפרדה שלהם היו המעסיקים, בעוד ארגון המורים העל יסודיים דואג בעיקר למורים.
באופן מאוד לא הגיוני למנהלי בתי הספר אין איגוד מקצועי נפרד והם מיוצגים על ידי שני ארגוני המורים. זה גורם לכך שהאינטרסים שלהם משניים במשא ומתן על הסכמי שכר. אחת התוצאות של המצב היא שמורים ותיקים עם גמולי ריכוז מקבלים לעיתים שכר גבוה או קרוב לזה של מנהלים לכן לא היה להם שום עניין לעבור לתפקיד המנהל שהוא תובעני הרבה יותר וכרוך בעבודה לאורך רוב חופש הגדול. לפני 5 שנים הוקם ארגון מנהלי בתי הספר "מנהיגים" שאחת ממטרותיו העיקריות היא הכרה במנהלים כמקצוע נפרד וייצוג האינטרסים המקצועיים שלהם.
בטיוטת הסכם השכר שהושגה ביום רביעי ומנעה את שביתת המורים העל יסודיים יש שלושה סעיפים שמתייחסים למנהלים. הם יקבלו את התוספת של 2,000 שקל בחמש פעימות כמו כל המורים. סכום של עשרות מילוני שקלים יישאר בצד לרפורמת השכר שלהם ולכן הם יקבלו עד 2,000 שקלים נוספים למנהל.
סעיף נוסף קובע ש-10% מהמנהלים יעבוד בחוזים אישיים. אבל בפועל יש כבר לא מעט מנהלים ברשתות החינוך התיכוניות שעובדים בחוזים כך שלא בטוח שזה באמת שינוי גדול. מאחורי ההסכם הזה מסתתרת הסכמה לשנות את מבנה העסקת המנהלים כך שתהיה להם טבלת שכר שונה ונפרדת והפער בינם לבין המורים יגדל.
ביום חמישי שעבר פרסם "מנהיגים" הודעה שבה דיווח על "בשורה למנהלי בתי הספר. לא עוד רק 'גמול ניהול' אלא שכר מנהלים נפרד לפי הגיון וקריטריונים שמותאמים לפרופסיה המובחנת שלנו, תוספת משוערת של 2,000-4,000 שקל לכל מנהל, הרחבת האוטונומיה הניהולית, אפשרויות לתגמל בעלי תפקידים (בבית הספר) הנושאים באחריות ועוד".
אביגיל סאמין, יו"ר משותפת של מנהיגים: "הסברנו וחפרנו שהפירמידה צריכה להתהפך, שהשכר צריך לגדול כדי שישתלם להיות מנהלים ושאנשים הכי טובים ירצו להיות מנהלים. אנשים טובים אומרים היום שלא משתלם להיות מנהל". לדבריה, "זה מצחיק להגיד אבל מי שייצג אותנו זה האוצר, משרד החינוך ומרכז השלטון המקומי, כי הם השתכנעו שמנהל טוב הופך את בית הספר למוצלח".
עוד שני נושאים שאמורים להיות מוסדרים במהלך המשא ומתן הם ימי חופשה וביטוח. הכוונה היא לתת למנהלים אפשרות שאין כמעט למורים לימי חופשה לפי בחירה מאחר שיכולתם לקחת ימי חופשה בחופש הגדול מוגבלת. אחד הנושאים שמסמלים בעיני המנהלים את חוסר ההתייחסות למקצוע שלהם הוא העובדה שאין להם ביטוח אחריות מקצועית.. גם הנושא הזה יעלה במשא ומתן.