"בענף שלנו מלחמה היא תקופה של תותים וקצפת"
"בענף שלנו מלחמה היא תקופה של תותים וקצפת"
הסלון האווירי שנפתח השבוע ליד פריז מתקיים לראשונה מאז 2019, כשברקע המשך הלחימה באוקראינה ושנת שיא לייצוא הביטחוני מישראל. הנציגות הישראליות - התעשייה האווירית, רפאל ואלביט מערכות - משכו תשומת לב רבה
הסלון האווירי שנפתח השבוע ליד פריז מתקיים לראשונה מאז 2019 מחמת השיבושים וסגרי הקורונה. מי שסבר אז שהמגפה תגזור על תעשיית הנשק העולמית סטגנציה ארוכה ותאלץ מדינות להשקיע את המיליארדים שהפנו עד אז להתעצמות צבאית בפיתוח תשתיות בריאות, רווחה או סביבה, לא ידע להביא בחשבון את מה שקורה בין האוזניים של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין.
המלחמה שנמשכת מאז פברואר שעבר עם פלישת רוסיה לאוקראינה בשילוב החשש מפני התלקחות באזורי סכסוך נוספים, מאיצים מרוצי נשק ורשימות ההמתנה מתארכות ככל שבשדה הקרב נחשפת מערכת לחימה או יכולת חדשה. התעשיות הישראליות, שמנועות מיצוא נשק לחזית באוקראינה מתוקף מדיניות מגבילה של הממשלה, מרוויחות מהמלחמה בכל זאת, באמצעות המדינות שמושיטות סיוע נדיב יותר לצבא האוקראיני.
הסיוע למאמצי אוקראינה מול פוטין מרוקן את מחסני החירום של מדינות נאט"ו והן ממהרות לחדש מלאים. על הדרך, הן מעדכנות את הארסנל שלהן ובוחרות מערכות שעונות על איומים שהודגמו בפעם הראשונה באוקראינה, כמו מל"טים מדויקים ש"מתאבדים" על מטרה שהוגדרה להם או טילים היפר-סוניים שמהירים ביותר מפי 5 ממהירות הקול ויכולים להביס מערכות הגנה אוויריות.
למלחמה הזאת אין סיום שנראה באופק, וגם לא נראה שלמישהו דחוף במיוחד לגמור אותה: "קווים עמוסים בחללי ייצור במפעלי נשק בעולם זה הרבה מקומות עבודה והמון כסף. המלחמה הזאת עצובה אבל היא לא אכזרית, אין בה כמויות בלתי נתפסות של הרוגים. במלחמה כזאת יש מרוויחים מאשר מפסידים", אומר איש עסקים ותיק בענף הביטחוני: "בענף שלנו מלחמה היא תקופה של תותים וקצפת".
התעשיות הישראליות יושבות קרוב מאד לקערת הקצפת הזאת. שנת 2022 היתה שנת שיא ביצוא הביטחוני של ישראל, שהסתכם בכ-12.5 מיליארד דולר ועם שיא של כל הזמנים במכירות של החברות הביטחוניות הגדולות. בעוד שאוקראינה משוועת למערכות ההגנה ישראליות ולא מקבלת, פינלנד רוכשת מרפאל את קלע דוד במאות מיליוני דולרים וגרמניה את טילי החץ 3 מהתעשייה האווירית בלא פחות מ- 4 מיליארד יורו. "מלחמה זה דבר טוב" הודה השבוע, ברגע של כנות, בכיר במערכת הביטחון.
מצב הרוח האופורי שבו נמצאת התעשייה האווירית לא הופרע גם כשנשיא צרפת עמנואל מקרון ניצל את אירועי הסלון כדי לבקר את עסקת הטילים הגדולה שבין ישראל לגרמניה. הוא כינס שרי הגנה אירופים ונציגים מנאט"ו שבאו לראות ולהראות בין הטילים והמטוסים כדי להביע את מורת רוחו מהחלטת גרמניה לרכוש טילים כחול-לבן ולא את ה-SAMPT המשותפת לצרפת ולאיטליה. גרמניה לא התרשמה מהטרוניות של מקרון והיא נחושה לרכוש את הטילים של תע"א. בשבוע שעבר הבונדסטאג אישר העברת מקדמה ראשונה של 600 מיליון יורו על החשבון.
זאת השנה הטובה ביותר ב-70 שנות התעשייה האווירית. המנכ"ל בועז לוי והיו"ר עמיר פרץ נהנו מהחיזורים של נציגי מדינות, גם שר הביטחון יואב גלנט קפץ כדי לברך, ללחוץ ידיים ולחייך למצלמות. ומצלמות לא חסרו שם, כי תע"א הטיסה לסלון על חשבונה קבוצה של עיתונאים מישראל, ושיגרה אל האירוע בצרפת משלחת שכללה עוד כמה עשרות עובדים בחברה, בהם גם יו"ר ועד העובדים יאיר כץ.
לצד דגמים של טילי חץ 3 שהיא הציבה בלה בורז'ה, תע"א הציגה גם את ה"מארס2" - מטוס ביון חדש שצפוי להיכנס בקרוב לפעילות מבצעית בחיל האוויר. היא גם חשפה עסקה עם אסטוניה לאספקה של משוטטים חמושים לטווח ארוך ועסקאות עם שלוש מדינות שחברות בברית נאט"ו, שירכשו ממנה את המשוטט הטקטי "רותם". מדובר במשוטט שפותח עבור כוחות מיוחדים וכוחות חי"ר, הפעלתו מהירה ופשוטה ופגיעתו מדויקת וקטלנית.
לפי המנכ"ל בועז לוי, ההיקף הכספי של העסקה לא משמעותי וגם לא המשתנה הכי חשוב בהתקשרויות האלה. בשיחה עם "כלכליסט" הוא אומר ש"מה שחשוב בעסקה כזאת זה הדלתות שנפתחות לנו במדינות שבהן לא מכרנו עד עכשיו מערכות של משוטטים. אותן מדינות קונות עכשיו משוטטים, אבל בעוד שנה הן יצטרכו משהו אחר ואז יכולות לבוא ההזדמנויות גם למגה-עסקאות. עבורנו זאת דריסת רגל בשוק חשוב ומימוש התוכנית האסטרטגית להעמיק את הפעילות באירופה".
רפאל, שפיתחה את כיפת ברזל וקלע דוד (ליירוט רקטות וטילים), מעיל רוח (לנטרול טילים נגד טנקים) ומגן אור (ליירוט רקטות באמצעות לייזר רב–עוצמה), הציגה את תוכנית הפיתוח של הטיל החדשני "קלע חד" שמבוסס על טכנולוגיה חדישה וסודית ואמור ליירט טילים היפר-סוניים. היא חשפה גם מערכת חדישה שנקראת "פאזל" ומשמשת לניהול מידע מודיעיני שנאסף אליה ונאגר בה באמצעות מגוון רחב של חיישנים. בנוסף היא הציגה את טיל האוויר-אוויר החדש Sky Spear, שמשתייך לדור 6 של טילי האוויר-אוויר ומיועד ליירט מטרות בטווח קצר עד ארוך מאוד. אלביט מערכות שבשליטת מיקי פדרמן ניצלה את הסלון כדי לדווח על הזמנה ראשונה שקיבלה ממשרד ההגנה הרומני למל"ט הטקטי Watchkeeper X בהיקף של כ-180 מיליון דולר מתוך הסכם מסגרת עם תקרה של כ-410 מיליון דולר.
הרקטות והטילים ההתקפיים, בהם לורה וברק MX של התע"א ורמפייג' ואקסטרא של אלביט, משכו תשומת לב בזכות יכולות הדיוק שלהם והטווחים המשתנים. תא"ל (במיל') רוני מורנו, לשעבר בכיר בצה"ל וסמנכ"ל במשרד הביטחון וכיום יו"ר החברה הביטחונית-ממשלתית תומר, מכיר את הטילים האלה מבפנים. כולם מבוססים על מנועים שמייצרת תומר, שמנסה להרחיב כעת את פעילותה לחו"ל ולחדור לשוק האירופי וההאמריקאי תוך שיתופי פעולה עם חברות מקומיות.
בין הטילים, המל"טים, החימושים המשוטטים ומערכות אחרות, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה חתמה במסגרת אירועי הסלון עם איירקאפ על חכירת שני מטוסי בואינג 787 בתצורת דרימליינר, שיהיו המטוסים ה-18 וה-19 בצי המתפתח שלה וייקלטו בשורותיו עד 2026. לדבריה, "אנו נדרשים להתאים את תוכנית ההצטיידות שלנו ליעדים העסקיים שקבענו במסגרת התוכנית האסטרטגית של החברה. המטוסים האלה יאפשרו לנו להרחיב את רשת הנתיבים ולהגדיל את היעדים שאנחנו טסים אליהם". התוכנית האסטרטגית של אל על מדברת על הרחבת צי מטוסיה ל-60 עד שנת 2028 וזאת כשברקע הביקוש החד לתיירות ונופש בחו"ל.