סגור
תחנת כוח תחנת הכוח אורות רבין בחדרה חברת החשמל
תחנת הכוח אורות רבין. צריכת הדלקים של החברה צנחה ב-25% (אלעד גרשגורן)

החוב של חברת החשמל תפח מתחילת השנה ב-2.3 מיליארד שקל

החברה פרסמה את דוחותיה לרבעון השני - חובותיה מסתכמים ב-37 מיליארד שקל. המעבר ליצרנים פרטיים ואנרגיות מתחדשות הוביל לירידה של 15% בהיקף החשמל שהחברה מייצרת. הרווח הנקי ירד ב-12%. מכרז אשכול: החברה בוחנת אפשרות להליכים משפטיים נוספים כנגד דליה

החוב הפיננסי של חברת החשמל מסתכם ב-37 מיליארד שקל. החוב תפח מתחילת השנה ב-2.3 מיליארד שקל, וב-3.5 מיליארד שקל לעומת סוף הרבעון השני של 2022. כך עולה מדוחות החברה לרבעון השני שהתפרסמו הערב (ה'). היחס של חוב פיננסי ריאלי נטו ל-EBITDA עומד על 6.6, לעומת יעד של 5.4. הגדלת החוב של חברת החשמל עלולה בעתיד להתגלגל לתעריף החשמל, עקב תשלומי הריבית.
ההכנסות של חברת החשמל ברבעון השני של 2023 עמדו על 5.4 מיליארד שקל - עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2022, שנבע בעיקר מעליית תעריף החשמל בין התקופות. במקביל לעלייה בהכנסות, הירידה במחירי הפחם שזינקו עם תחילת המלחמה באוקראינה הובילו לירידה של 6% בעלות הפעלת מערכת החשמל שעמדה על 4.7 מיליארד שקל ברבעון השני של השנה, ירידה של 306 מיליון שקל.
צריכת הדלקים של חברת החשמל צנחה ב-25% ל-1.477 מיליארד שקל - בעיקר עקב ירידה של 334 מיליון שקל בעלות הפחם: 175 מיליון עקב ירידה בצריכה ו-159 מיליון שקל עקב ירידה במחיר הפחם. הרווח של חברת החשמל לתקופה עמד על 400 שקל, ירידה של 12% שנבעה בעיקר מגידול של 270% (ל-326 מיליון שקל) בהוצאות המימון של החברה. כמו כן, ההכנסות ממכירת תחנת הכוח חגית ברבעון השני של 2022 היוו הכנסה חד-פעמית גבוהה לתוצאות החברה.
הייצור של חברת החשמל ירד במחצית הראשונה של 2023 ב-15% לעומת הייצור במחצית הראשונה של 2022. הירידה נבעה מהגדלת הייצור של אנרגיות מתחדשות ומעבר ליצרני חשמל פרטיים.
ביחס להפרטת התחנה באשכול, הודיעה חברת החברת החשמל כי החליטה שלא לקבל את עמדת דליה ביחס להחזר חילוט הערבות בגובה של 100 מיליון שקל. כמו כן החברה כתבה בדוחות הכספיים כי היא בוחנת את האפשרות להליכים משפטיים נוספים כנגד דליה, בהתאם לנזק שייגרם למכרז ממשיכת ההצעה הגבוה של דליה על 12.375 מיליארד שקל.
על פי הדוחות, חברת החשמל ממשיכה בניסיון לסגור את החברה-הבת נתיב האור שהוקמה במסגרת הרפורמה בחברה משנת 2018. דירקטוריון חברת החשמל אף נטל חלק מסמכויות דירקטוריון החברה-הבת. חברת נתיב האור אחראית על הבנייה וההקמה של יחידות ייצור החשמל 80-70. המטרה בהקמת החברה-הבת הייתה החשש ב-2018, עם החתימה על הרפורמה, שחברת החשמל תקשה על ההפרטה של תחנות הכוח החדשות שהיא בונה, ובמידה ויופעלו במסגרת חברה נפרדת ההליך יהיה פשוט יותר. גם היום, עם ניסיונות הסגירה העלו גורמים את החשש שיהיה קשה למכור את התחנות בעתיד. עם זאת, יש לציין כי חברת החשמל מכרה כבר שלוש תחנות כוח, ולא נשמעו טענות כנגדה על עיכובים בהליכי המכירה.
כמו כן, לאחר הביקורת על השהיית פרויקט הסבת התחנות הפחמיות בדוחות הקודמים של החברה בשל חוסר ודאות אם רשות החשמל תכיר בעלויות הפרויקט, כעת החברה מקדמת את הליכי ההסבה ביחידות ייצור החשמל שלה, אך בהשקעה מינימלית. הסיבה לחוסר הוודאות היא שבהחלטה מ-2019 להסב את היחידות הפחמיות לגז טבעי, עד סוף 2025, הוחלט כי בשלב הראשון חברת החשמל תסב שתי יחידות, תיבחן העלות והכדאיות הכלכלית של הפרויקט ובהמשך יוחלט על ההסבה של ארבע יחידות נוספות. מכיוון שחל עיכוב של יותר משנה בהסבה של התחנות הראשונות (לפני חודש הושלמה הראשונה), לא בוצעה הבחינה הכלכלית של היחידות.