סגור
המפכ"ל דני לוי ויועמ"ש המשטרה אלעזר כהנא
המפכ"ל דני לוי ויועמ"ש המשטרה אלעזר כהנא. "המפכ"ל לא מוסמך לפטור את עצמו מהדין" (צילומים: שלו שלום, יואב דודקביץ)

פרשנות
הדחת יועמ"ש המשטרה: המפכ"ל עשה היכרות עם גבולות הכוח שלו

מאבק האיתנים של גלי בהרב מיארה נגד דני לוי הוביל לנסיגתו מההחלטה להדיח את יועמ"ש המשטרה, שגילה עמוד שדרה מקצועי. החזית הבאה שנכונה לה היא כוונת הממשלה להדיח יועמ"שים ותיקים שאינם מיישרים קו עם עמדות השרים  

בתוך בליל האירועים החדשותיים נבלע אירוע שקשה להפריז בחשיבותו – נסיגתו ביום חמישי בערב של מפכ"ל המשטרה דני לוי מכוונתו להדיח את יועמ"ש המשטרה תנ"צ אלעזר כהנא, באמצעות הזזתו לראש חטיבת התביעות במשטרה, בניגוד לרצונו. "ככל שתעלה שוב על הפרק שאלה בעניין תפקיד יועמ"ש המשטרה, החלטה זו תתקבל על ידי המפכ"ל, בהיוועצות עם היועמ"שית, כמקובל", מסרה באותו ערב המדינה בשם המשטרה בתגובה לעתירה לבג"ץ בעניין.
הנוסח הזה הוא למעשה הודאה של המפכ"ל בגבולות הכוח, התייצבות מחודשת לצד שלטון החוק והכרה בסמכות היועמ"שית, שניהלה בשבועיים וחצי האחרונים מאבק איתנים מולו נגד הדחת שומר הסף המשפטי במשטרת ישראל. כל זה רגע אחרי שכהנא "העז" לגלות עמוד שדרה ולהתייצב נגד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בסוגיית קידומו הלא חוקי של רפ"ק מאיר סוויסה, שנבלם. וכשמישהו "לא בא טוב" לשר, שסימן את כהנא כחוליה עצמאית מדי, מהר מאוד זה השפיע גם על פעולת המפכ"ל שהוא מינה – ובאמתלה של סבב תפקידי רוחב, כהנא נבעט מעמדת שומר הסף.
אולם מול לוי התייצבה גלי בהרב מיארה, שדרשה ממנו להקפיא את המהלך עד לבחינת חוקיותו. לוי סירב והפיץ לשוטרים איגרת לפיה "לא נאפשר התערבות חיצונית הפוגעת בעצמאות הארגון". כאשר "השמירה" הזו על עצמאות היא מפני הפרשנית המוסמכת של החוק בישראל, זו למעשה הפיכה משטרית על סטרואידים. לא בתיאוריה או בחקיקה אמורפית אלא בפועל, בשטח. למעשה, חזינו באירוע חריג שבו האיש שעומד בראש גוף האכיפה של ישראל סירב להכפיף את הארגון למרות הדין.
בהרב מיארה לא הרפתה והבהירה שוב למפכ"ל שהוא "אינו מוסמך לפטור את עצמו מקיום הדין", במכתב שהיה אולי החריף ביותר שלה מאז תחילת ההפיכה המשטרית. למרות זאת, לוי המשיך בשלו, בטוח שיצליח לדלג גם על העתירות שהוגשו לבג"ץ, שהיה ברור שהיועמ"שית תתמוך בהן. "בחלומות שלך, גלי", צייץ גם בן גביר, מבהיר למפכ"ל מה הוא מצפה ממנו.
בלשכת היועמ"שית הבינו שאסור להם לתת לאבן הזו בחומה ליפול, והמשיכו להפעיל לחץ על לשכת המפכ"ל והתנו פגישה בין השניים בהודעה פומבית של המפכ"ל שהוא מקפיא את המהלך זמנית. הדחת יועץ משפטי מתפקידו מכיוון שהביע עמדה מקצועית היא מימוש החלום של שוחרי ההפיכה המשטרית. לכן היה זה מקרה בוחן בעל השפעה קרדינלית על כל שומרי הסף בשירות הציבורי. אם המפכ"ל יצליח להזיז מדרכו יועץ משפטי שלא יישר איתו קו, מה מונע לשכפל את ה"הצלחה" הזו ולרמוס גם את היועמ"שים בשאר משרדי הממשלה. רק אז לוי הבין כנראה שהוא מדלג אל תוך שדה מוקשים, ושהוא לא יצא טוב מהפיצוץ הזה – והסכים להקפאה הזמנית. אחרי פגישה בשבוע שעבר עם היועמ"שית, הוא התקפל סופית. הוא הבין שהוא לא יכול להתנער מהנחיות משפטיות מפורשות, בטח כאשר מעל ראשו תלוי הליך אחר בבג"ץ שמבקש לפסול את מינויו למפכ"ל והוא זקוק שם להגנת היועמ"שית. אם היה ממשיך בקו שהחל בו, הסיכוי לפסילתו היה גובר.
קרב הבלימה המוצלח הזה הפיח מעט תקווה בקרב גופי המחאה אחרי האכזבה שהפגנות "ליל גלנט 2" לא יצרו את הסחף המצופה. אבל בממשלה לא שוקטים על השמרים, ומתכננים בקרוב להוציא לפועל החלטת ממשלה מ־2009, קציבת כהונת היועמ"שים במשרדים לשבע שנים, כאשר היישום הוא מיידי – כלומר להביא לסילוקם עד סוף 2024, ולהחליפם בשלב ראשון בממלאי מקום כנועים שיישרו קו. גם החזית הזו תזמן ליועמ"שית קרב עיקש נוסף.