סגור

"יש סכנה לעשור אבוד - גרוע בהרבה ממה שהיה אחרי מלחמת יום כיפור"

יו"ר קרן ויולה, שלמה דברת, דיבר בכנס השנתי של מכון אהרון אותו ייסד; לדבריו, המשבר שהחל בישראל עם ההפיכה המשטרית הביא אותה למציאות "חסרת תקדים"; "השווקים מראים לנו שאנו לא בכיוון ושהם לא כל כך מאמינים לנו"

"ישראל נמצאת במשבר ביטחוני שהתחיל עם הרפורמה המשפטית. היא נמצאת במציאות חסרת תקדים –מציאות שלא הכרנו עד היום", כך אמר היום (ג') שלמה דברת, יו"ר קרן ויולה ומייסד מכון אהרון בכנס השנתי של המכון שהתקיים באוניברסיטת רייכמן, "כלכלת ישראל נכנסה (למשבר) עם חוסן יוצא דופן אבל המצב כרגע הוא רווי סיכונים באופן כזה שאם לא נתעשת ולא נפעל בצורה נחושה יש סכנה לסחרור ולעשור אבוד כמו מלחמת יום כיפור, אבל הרבה יותר עמוק וגרוע כי החברה הרבה יותר שסועה". הוא התריע כי "השווקים מראים לנו שאנו לא בכיוון ושהם לא כל כך מאמינים לנו".
דברת ציין כי המלחמה וההפיכה המשטרית חשפו חולשה עמוקה במוסדות המדינה והמערכת הפוליטית: "ב-7 לאוקטובר המוסדות לא תפקדו. התוצאה היא פגיעה קשה באמון האזרחים ובתחושת הביטחון"
לדברי דברת, ישראל כבר מזמן אינה סטארט-אפ ניישן, שכן האימפקט המאקרו-כלכלי הנוכחי הוא הרבה מעבר לסטארט-אפ. לדבריו, "(תעשיית ההייטק) היא כבר לא הקטר - היא המסילה של כל הרכבת, אך היא נמצאת בסיכון".
דברת הסביר כי האתגר הכי חשוב מבחינת ההייטק הוא איך אנו משמרים את היתרון היחסי בבינה המלאכותית. לדבריו, "זה חסר תקדים ולא ראינו תופעה כזו לפחות ב-50 שנים האחרונות אם בכלל. כל התעשיות יעברו שינויים דרמטיים בגלל AI. יש לנו אתגר אדיר בהון האנושי. זה מעבר לסוגייה של ערבים וחרדים. ישראל לא בהכרח חזקה בתחום. 8200 לאו דווקא רלוונטית ל-AI. יש היעדר תשתיות בישראל שהיא הכרחית לחדשנות בתחום. התשתית המדעית שלנו חלשה. אבל יש פוטנציאל ואנו יכולים להיות בטופ. ההשקעות בעולם מתאוששות אבל לא אצלנו".