פגיעה במשק המים? מקורות תחלק דיבידנד למדינה
פגיעה במשק המים? מקורות תחלק דיבידנד למדינה
בלחץ רשות החברות, מקורות תעביר 50 מיליון שקל. רשות המים התנגדה בטענה שדיבידנדים יובילו להעלאת התעריף לאזרחים, יפגעו בפיתוח, ומנוגדים להגדרה של משק כספים סגור. הסכום שהוסכם עליו לבסוף מבטא פשרה
דירקטוריון חברת המים הממשלתית מקורות הודיע כי יחלק דיבידנד של 50 מיליון שקל למדינה "לאור בקשת רשות החברות הממשלתיות". עד כה מקורות לא חילקה דיבידנד למדינה, ומדובר בהחלטה תקדימית ושנויה במחלוקת, שרשות המים מתנגדת לה. טענת רשות המים היא שחלוקת דיבידנדים למדינה תוביל להעלאת תעריף המים לאזרחים, ו"מנוגדת לצורכי הפיתוח של משק המים ולמאמץ הממשלתי בנושא זה, וחורגת מהחלטת הממשלה להגדיר את משק המים כמשק כספים סגור".
רשות החברות לחצה על מקורות לחלק דיבידנד כחלק ממדיניותה של מנהלת הרשות מיכל רוזנבוים, שדורשת דיבידנדים ורווחיות מכל החברות הממשלתיות – גם אלו המתוקצבות באופן מלא על ידי המדינה וגם התעריפיות. למקורות כמות גדולה של מזומן בקופתה לאחר שבאוגוסט מכרה את מתקן ההתפלה באשדוד ב־870 מיליון שקל, שמהם כ־300 מיליון שקל עברו למדינה במעמד העסקה.
בחודשים האחרונים התנהלו שיחות ממושכות בין נציגי רשות החברות, ובהם רוזנבוים, לבין מקורות. רשות החברות דרשה ממקורות דיבידנד גדול בהרבה, אך רשות המים התנגדה נחרצות. חילוקי הדעות בין רוזנבוים לבין מנהל רשות המים חזי ליפשיץ היו כה גדולים, שבשלב מסוים מקורות נאלצה לקיים דיונים נפרדים עם כל אחד מהם כי לא היתה אפשרות שיישבו באותו חדר. בסופו של דבר ההחלטה לחלק 50 מיליון שקל הוגדרה כפשרה, ולפי רשות המים זו צפויה להשפיע על תעריף המים באופן מינורי בלבד, עם עלייה אפשרית של עד כ־1% במחיר לצרכן. אם היו מתקבלות דרישותיה של רשות החברות לחלק דיבידנד מוגדל, הדבר היה משפיע במידה ניכרת יותר על התעריף לצרכן.
רוזנבוים, שכיהנה ב־2021-2018 כדירקטורית במקורות, בקיאה במבנה שוק המים ומבינה היטב את ההשלכות של משיכת דיבידנד על התעריף לאזרח. עם זאת, המדיניות החדשה שהיא מובילה ברשות החברות דורשת דיבידנד מכלל החברות, גם מאלו שמתוקצבות על ידי המדינה באופן מוחלט ואין להן כמעט הכנסות עצמיות כמו חברות הביצוע של משרד התחבורה. רוזנבוים גם הצהירה בעבר שחלוקת דיבידנד תהווה תנאי סף לחברה לחלוקת בונוס לבכירי החברות.
מרשות המים נמסר בתגובה: "רשות המים מתנגדת נחרצות למשיכת דיבידנד ממקורות. הרשות הביעה את עמדתה באופן ברור בפני החברה ודירקטוריון החברה. משיכת דיבידנד מחברה תעריפית מפוקחת, שהרוב המוחלט של הכנסותיה מגיע מתשלומים של האזרחים, אינה תומכת בצורכי הפיתוח של משק המים".
מרשות החברות נמסר בתגובה: "בשנה האחרונה הכריזו החברות הממשלתיות דיבידנדים בהיקף שיא של 1.4 מיליארד שקל, רווחים שמשרתים את תקציב המדינה והולכים לטובת הציבור במדינת ישראל, שהוא הבעלים של החברות הממשלתיות. מדיניות רשות החברות הממשלתיות לעניין חלוקת דיבידנד נקבעה בחוזר הרשות בדצמבר 2018 וקובעת כי ככלל חברה ממשלתית תחלק 50% מרווחיה השוטפים מדי שנה, והכל בהתאם להחלטות הממשלה והחוק. מדיניות זו חלה על כל חברה ממשלתית למעט חברות מעטות לגביהן אישרה הממשלה פטור חריג מתשלום הדיביבדנד".