הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את חוק הג'ובים לרבנים
הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את חוק הג'ובים לרבנים
החוק מאפשר הוספת עשרות משרות של רבנים, מזכירות ובלניות ברשויות המקומיות, שיתוקצבו על ידי משרד הדתות
מליאת הכנסת אישרה לפנות בוקר (ג') בקריאה ראשונה את "חוק הרבנים" המאפשר הוספת עשרות משרות של רבנים ברשויות המקומיות, שיתוקצבו על ידי משרד הדתות. בעד החוק הצביעו 52 ח"כים מהקואליציה לעומת 38 ח"כים מהאופוזיציה. הצעת החוק הוחזרה אל ועדת החוקה כדי לקדמה במהירות להצבעה בקריאה השנייה והשלישית במליאה.
חוק הג'ובים קובע כי השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי (ש"ס) יהיה רשאי לתקצב כמות גדולה של משרות בשכר של רבנים, מזכירות ובלניות. המשמעות: הממשלה תוכל "לייצר" תקני רבנים שיחייבו את המדינה לעשרות שנים.
ההצעה אושרה בתחילת יולי בוועדת חוק חוקה ומשפט להצבעה בקריאה הראשונה, למרות התנגדות חריפה של משרדי האוצר והמשפטים. מי שהגיש את ההצעה היה ח"כ ארז מלול (ש"ס), ששותף עם יו"ר הוועדה שמחה רוטמן גם לחוק הג'ובים המקורי.
החוק מעוכב כבר חודשים ארוכים בשל היעדר רוב - זאת עקב התנגדות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (עוצמה יהודית). האחרון תבע מנתניהו לצרפו לקבינט המלחמה המצומצם בתמורה לתמיכת ששת חברי סיעתו בחוק. נתניהו כבר כמעט הסכים לצרף את בן גביר לפורום מצומצם, אבל אז יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי הטיל על כך וטו. בהיעדר רוב לחוק (הקואליציה בלא עוצמה יהודית היתה משיגה תמיכה של 58 ח"כים) - הוא כלל לא הועלה להצבעה.
בשבוע שעבר, עם צירופם של 4 חברי הכנסת של הימין הממלכתי פחת כוחו של בן גביר, וכעת יכולה הקואליציה להעביר את החוק גם בלעדיו עם 62 חברי כנסת. כך, הושג "דיל" - האחריות על גבעת התחמושת תעבור לשר המורשת עמיחי אליהו, ובן גביר יצורף להתייעצויות ביטחוניות אצל נתניהו (ולמעשה כבר צורף בחודשים האחרונים להתייעצויות אלה).
יוזם הצעת החוק, ח"כ ארז מלול הציג את ההצעה ואמר: "החוק הזה בסך הכל מסדיר את שיטת התקצוב, מי שיקבע מי יהיו הרבנים זה לא שר הדתות אלא היישוב עצמו, ורק אם הוא רוצה רב. לא ייתכן שאתם תנצלו כל מה שקשור ליהדות כדי לנגח ולהסית בצורה פופוליסטית".
השר לשירותי דת ח"כ מיכאל מלכיאלי סיכם לפני ההצבעה את הדיון במליאה ואמר: "הניצחון הוא של נשים צדקניות שרוצות ללכת למקווה ויש פקידים שלא יודעים אם אפשר לאפשר להם את זה או לא. אף אחד מהתוקפים כאן לא הבין את החוק וערבב בין חוקים אחרים. הצעת החוק הזו אין לה עלות. החלטתם שזה חוק ג'ובים ואז אתם שואלים איך זה ייתכן? אתם יודעים שזה לא נכון אבל טוב לכם להצטרף למקהלה שהמציאו. במשך 70 שנה משרד הדתות מעביר כספים לרשויות מקומיות שאין להם מועצות דתיות. הגיע מבקר המדינה ואמר שלמשרד אין סמכות להעביר למועצות מקומיות אלא רק למועצות דתיות.
בתוך כך, ראשי הקואליציה החליטו אמש לקדם את חוק ההשתמטות. אולם עיקר הבעיות לקידום החוק נותרו בעינם. החרדים מתנגדים לגייס בכוח את האברכים, ואת מי ש"תורתו אומנותו". כמו כן, הם מתנגדים להטלת סנקציות אישיות. לכן, לפי שעה לא ברור כיצד תושג הסכמה לחקיקתו של החוק. גם בליכוד וגם בציונות הדתית יש התנגדות לפטור גורף וח"כים דורשים העלאת יעדי הגיוס.
בישיבת ראשי הקואליציה אמר אמש מזכיר הממשלה יוסי פוקס כי (לאחר פיטוריו של יואב גלנט ומינויו של ישראל כ"ץ לתפקיד שר הביטחון-צ"ז) נוצרה הזדמנות חדשה לחקיקתו של החוק. הוא הציע לקיים "שולחן עגול" בו יועלו כל הסוגיות. יו"ר יהדות התורה ושר השיכון יצחק גולדקנופף אמר כי מי שלא לומד יתגייס אבל לא צריך לגייס בכוח.
יו"ר הציונות הדתית שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר כי הציונות הדתית מקריבה המון חללים ויש המון ביקורת (על אי התגייסות של חרדים) ולכן ההנהגה החרדית חייבת לצאת באמירה חיובית. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הציע לגייס את החרדים למשמר הגבול.