כשההפיכה המשטרית היא חזות הכל, נמשיך לשלם ביוקר ולעמוד בפקקים
כשההפיכה המשטרית היא חזות הכל, נמשיך לשלם ביוקר ולעמוד בפקקים
לא רק כאוס תקציבי, גם חוק ההסדרים נפל קורבן לבלגן בממשלה. רפורמות משמעותיות כמו המלחמה ביבואנים הגדולים נשארו בחוץ ואלה שאושרו גם צפויות להיות מקוצצות
הכאוס סביב אישור תקציב המדינה מבליט את הכישלון של האוצר והממשלה בחוק ההסדרים. החוק הגיע לממשלה ללא רפורמות משמעותיות, כשהוא כמעט נמנע מלעסוק מסוגיית המאקרו הבוערת ביותר לכלכלה הישראלית - שילוב חרדים במשק. חוק ההסדרים הרזה עבר דיאטה נוספת בממשלה, והוצאו ממנו רוב הרפורמות המשמעותיות, ואלה שנותרו נמצאות תחת איום של קיצוץ משמעותי. האוצר צודק ברמה הטכנית, שרוב סעיפי התוכנית אומצו, אבל מדובר בתיקונים שוליים יחסית.
רפורמת דגל שנעלמה היא "פירוק המותגים" למלחמה ביוקר המחיה, שהייתה כה חשובה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהוא דאג להדליפה לתקשורת עוד לפני שהייתה מגובשת, והתבררה כעת כלא־בשלה והדרגים המקצועיים נסוגו ממנה. בהשוואה לממשלה הקודמת, שהעבירה את רפורמת היבוא ואת רפורמת החקלאות, יוקר המחיה לא זכה הפעם לטיפול מבני. באופן דומה, בגלל התנגדות שרת התחבורה מירי רגב והכלכלן אבי שמחון הוצא מהחוק מס נסועה על רכב חשמלי, שאמור היה לסייע בהתמודדות עם הפקקים. גם כאן ההשוואה לתקציב הקודם זועקת, אז הצליחה הממשלה להעביר את אגרות הגודש העתידיות.
רפורמה משמעותית שנותרה היא שינוי התמריצים לרשויות המקומיות במטרה לעודד בניית דירות למגורים. לפי ההצעה, תוקם קרן ארנונה שאליה יעבירו הרשויות החזקות חלק מהארנונה העסקית שלהן, והכסף יועבר לרשויות שבונות דירות מגורים. ספק אם הרפורמה תצלח את המהמורות בדרך. השלטון המקומי, בהנהגת חיים ביבס, מתכוון להילחם בצעד הזה. צעד נוסף שעשוי לא לשרוד הוא ביטול הפטור ממע"מ על תיירים.
מכל אלו עולה החולשה שהציג אגף תקציבים תחת השר החדש סמוטריץ'. לאן נעלם השר הצעיר, החרוץ ואיש השוק החופשי? איך ייתכן שליברמן, המבוגר , שכיהן בממשלה הטרוגנית בהרבה, הצליח להעביר חוק הסדרים עתיר ברפורמות? זה קשור לחשיבה הפופוליסטית בממשלה שמתמקדת בטווח הקצר. ומעבר לכך, הממשלה מרוכזת כולה בהפיכה המשטרית, ואינה קשובה לנושאים חשובים כמו הכלכלה. יתרה מזו, מול ההפגנות שלא נגמרות, הממשלה עושה הכל במטרה לא לפתוח עוד חזיתות ולא לעורר מרבצם את אלו שעדיין לא מפגינים.