סגור
מתקני אגירה
מתקן לאגירת חשמל ( צילום: ארז עוזיר)

כץ החליט: הרשויות המקומיות יוכלו למכור חשמל ירוק

יום לפני שהוא עוזב את תפקידו, החליט השר כץ כי הרשויות המקומיות יוכלו להקים תאגידי אנרגיה; הדבר יאפשר להן להקים מתקני אגירה, פאנלים סולאריים ועמדות טעינה לרכבים חשמליים וליהנות מהכנסות נוספות ממכירת חשמל

יום לפני שהוא עובר למשרד החוץ, שר האנרגיה ישראל כץ, יחד עם שר הפנים משה ארבל יאפשרו לרשויות המקומיות להקים תאגידי אנרגיה.
תאגידי האנרגיה יאפשרו לרשות המקומית להקים מתקני אגירה, פאנלים סולאריים ועמדות טעינה לרכבים חשמליים בשטחה. מדובר ב"פרס" לרשויות המקומיות שיוכלו למכור חשמל לחברת החשמל וללקוחות פרטיים - ובכך ליהנות מהכנסה נוספת.
במשרד האנרגיה מעריכים שהמהלך יאפשר קידום של מעבר לאנרגיות מתחדשות בערים, שכן עד היום היו החברות הכלכליות אחראיות על פעולות אלו. המטרה של ההחלטה החדשה היא לייצר תאגידים שמומחיותם היא קידום האנרגיה המתחדשת ברשויות המקומיות. הרשויות המקומיות יוכלו לבחור אם להקים את התאגיד החדש בצורה עצמאית, או יחד עם חברה מסחרית שמתמחה בנושא.
במקביל ועם פרסום ההנחיה החדשה, חברת האנרגיה המתחדשת דוראל מקימה תאגיד שיעבוד בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות תחת ניהולו של יואב קצבוי שכיהן בממלא מקום ראש רשות החשמל בשנים 2020-2022, שתפעל תחת השם "דוראל מוניציפל".
כבר כיום מתקיים שיתוף פעולה בין חברות אנרגיה מתחדשת לרשויות מקומיות, לרוב באמצעות מכרזים משותפים. כך למשל שיתוף הפעולה בין חברת נופר אנרגיה לעיריית אופקים, שם פועלים יחדיו להקמת מתקנים סולאריים ברחבי העיר, תחת נופר מילגם שבניהולו של עופר ברקוביץ'.
גם חברת האנרגיה EDF ישראל, המרכזת את הפעילות של חברת החשמל הצרפתית בארץ ויצרנית החשמל הסולארי הגדולה במדינה, פועלת בשיתוף פעולה להקמת מתקנים סולאריים ברחבי העיר נתניה.
בראיון ל"כלכליסט" באפריל האחרון אמר מנכ"ל EDF ישראל אילון וניש: "זכינו במכרז של עיריית נתניה כדי להתקין מערכות סולאריות על גגות של בתי ספר, האצטדיון בעיר ומבני ציבור נוספים. נקים גם קירוי מעל מגרשי ספורט בעיר. אנחנו בונים את המגרש מחדש ונוסיף תאורה חכמה שפועלת רק כשיש שחקנים במגרש. המטרה היא להגיע ל־350 מתקנים רק בנתניה לבדה. ראשי הערים מאוד מודעים לפוטנציאל שבפרויקטים האלו, וזכינו במכרזים נוספים לפרויקטים דומים בגליל התחתון ובנהריה".
דנה כהן, ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל, אמרה על החלטת משרד האנרגיה: "הקמת תאגידי אנרגיה מקומיים יכולה להוביל לפריצת דרך בהתמודדות של ישראל עם שינוי האקלים והפחתת פליטות על ידי מעבר נרחב לאנרגיה מתחדשת, אגירה והתייעלות, תוך העצמת הרשויות המקומיות, חיזוק עצמאותן ומעמדן, והאפשרות להפחתת יוקר המחייה עבור תושביהן".