סגור
פטיש בית משפט
פטיש בית משפט (צילום: bigstock)

אושר בקריאה ראשונה: הקלות להסדרי חוב - בלי להיכנס לחדלות פירעון

לפי הצעת משרד המשפטים, תעוגן בחוק באופן קבוע הסמכות לתת צו עיכוב הליכים זמני לחייבים שבכוחם להגיע להסדר חוב מוסכם עם נושיהם. לצד זאת יאומצו הוראות חדשות על מנת לחזק את ההגנה על הנושים

יש לכם חוב ואתם מעוניינים להגיע להסדר עם הנושים מבלי להיכנס להליך חדלות פירעון ותוך כדי לקבל גם צו עיכוב הליכים המספק לכם "שקט תעשייתי"? הצעת חוק ממשלתית שמעודדת הסדרי חוב אושרה אתמול (ד') בקריאה ראשונה.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף לפני כחמש שנים חוקק בין השאר על מנת לתמרץ חייבים פרטיים ותאגידים לטפל בקשיים כלכליים בשלב מוקדם, שכן טיפול בשלב מוקדם משפר את הסיכוי לשיקום כלכלי ואת שיעור החוב שייפרע לנושים. לשם כך עוגנו בחוק שני סוגי הליכים מרכזיים. האחד, הליך חדלות פירעון שבמסגרתו ניתן צו לפתיחת הליכים והשליטה בנכסי החייב ובענייניו הכלכליים עוברת לנאמן חיצוני המגבש תוכנית לשיקומו הכלכלי של החייב ולפירעון חובותיו לנושים; ואם החייב הוא תאגיד, הנהלתו מוחלפת בנאמן אשר לו כלים ייחודיים להפעלת התאגיד ולשיקומו. השני, הליך הרבה פחות דרסטי, הוא בקשת חייב לאישור הסדר חוב שעניינו הגעה להסכמות עם הנושים על שינוי בתנאי הפירעון של החוב, רובו נעשה מחוץ לבית המשפט והוא אינו כולל מינוי נאמן.
בגרסתו המקורית החוק לא כלל סעד של עיכוב הליכים במסגרת הליך הסדר חוב שמציע חייב. צו עיכוב הליכים זמני הוא צו שיפוטי שמקפיא את הליכי הגבייה בעניינו של החייב, בין אם הוא אדם פרטי ובין אם הוא תאגיד, ובכך עוצר את התחרות בין הנושים השונים. עיכוב ההליכים מאפשר להשלים את המשא ומתן בניסיון לאשר הסדר חוב מוסכם.
בשנת 2021 בעקבות משבר הקורונה נחקקה הוראת שעה שעיגנה בחוק באופן זמני סעד זה של עיכוב הליכים במסגרת הסדר חוב. למעשה, הנתונים אודות יישום הוראת השעה מעידים על ביקוש משמעותי לעיכוב הליכים לצורך אישור הסדר חוב. יש לציין כי הוראת השעה עדיין בתוקף אולם אמורה לפוג בקרוב. במשרד המשפטים החליטו לאמץ את הוראת השעה באופן קבוע באופן משופר.
לפי ההצעה שגיבש משרד המשפטים תעוגן בחוק באופן קבוע הסמכות לתת צו עיכוב הליכים זמני לחייבים שבכוחם להגיע להסדר חוב מוסכם עם הנושים שלהם, ולצד זאת יאומצו הוראות חדשות שמטרתן לחזק את ההגנה על הנושים. עיגון הצו החדש בחוק ישפר את סיכוייו של חייב לאשר הסדר חוב בלי לאבד שליטה בענייניו הכלכליים ובלי שייאלץ להיכנס להליך חדלות פירעון על כל השלכותיו. יחד עם זאת מציינים במשרד המשפטים כי בתיקון המוצע כלולות הוראות שנועדו למנוע ניצול לרעה של עיכוב ההליכים ולחזק את ההגנה על אינטרס הנושים.
במסגרת עבודת המטה שבחנה את יישומה התגלו תועלות רבות להוראת השעה ולכן הוחלט לעגנה כהוראה קבועה אלא במודל מדויק יותר. כך למשל, מוצע כי תאגיד או חייב פרטי יוכלו לקבל עיכוב הליכים רק אם הם מציעים הסדר חוב שהוא בעל סיכויים טובים להיות מאושר באסיפות נושים, לא יהיה די בהצגת מתווה ראשוני בלבד כפי שנקבע בהוראת השעה. כמו כן , יוגדרו מחדש תנאי הסף להגשת בקשה לעיכוב הליכים. בין היתר, הזכות לבקש עיכוב הליכים תיוחד רק לחייב שבמהלך שנים עשר החודשים שקדמו למועד הבקשה לא ניתן לו צו קודם המורה על עיכוב הליכים; ותאגיד יוכל לבקש צו כזה רק אם הוא מציע שעסקו יישמר כעסק פעיל במסגרת ההסדר. בית המשפט יוסמך לתת צו עיכוב הליכים רק אם שוכנע כי מתקיימת שורת תנאים מהותיים, ובין היתר כי יש סיכוי סביר לאישור ההסדר המוצע וצו עיכוב הליכים זמני נחוץ לשם כך, כי מתן הצו הוא צודק וראוי בנסיבות העניין ואינו פוגע בנושים ועוד.
כמו כן מוצע כי תקוצר תקופת עיכוב ההליכים בעניינו של חייב שהוא תאגיד, כך שבית המשפט יוסמך להעניק עיכוב הליכים שלא יעלה על 45 ימים, ובמקרים מסוימים ניתן יהיה להאריך את התקופה בפעימה נוספת בת 30 ימים לכל היותר. מעבר לכך ניתן יהיה להאריך ב-30 ימים נוספים רק אם התקבלה הסכמת רוב הנושים. זאת בשונה מתקופת עיכוב ההליכים בהוראת השעה שהינה עד שלושה חודשים הניתנת להארכה על ידי בית המשפט בחודש נוסף. קיצור התקופות נועד להבטיח שעיכוב הליכים יינתן רק במקרים בהם יש היתכנות של ממש לאשר הסדר חוב.
כמו כן, מוצע כי יעוגנו באופן קבוע בחוק הגנות על אינטרס הנושים – בהן בין היתר החובה למנות מנהל הסדר שידווח לבית המשפט על ההליך; הסמכה רחבה לבית המשפט להושיט סעד לנושה שנפגע באופן מהותי ועוד.
שר המשפטים, יריב לוין, אישר את קידומה והנחתה על שולחן הכנסת של הצעת החוק החדשה שצפויה בחודשים הקרובים לעבור בקריאה שנייה ושלישית. ההצעה גובשה במערך ייעוץ וחקיקה (המחלקה למשפט כלכלי) בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד מאיר לוין, ועוה"ד לירון נעים ונעם הרצוג, יחד עם אגף הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בראשות הממונה עו"ד ורו"ח אשר (אשי) אנגלמן, ועוה"ד הילה גולברי בר און וחיים זקס.
1 צפייה בגלריה
המשנה ליועמ"ש מאיר לוין
המשנה ליועמ"ש מאיר לוין
המשנה ליועמ"ש מאיר לוין
(צילום: עמית שעל)
עו"ד מאיר לוין מסר בתגובה כי "הצעת החוק היא תוצר של עבודת מטה מעמיקה להפקת לקחים מיישום הוראת השעה. התיקון המוצע הולם היטב את מטרת החוק להביא ככל הניתן לשיקומם הכלכלי של חייבים, הן יחידים והן תאגידים, הוא מגוון את הפתרונות, ומספק כלים משופרים עבור ציבור בעלי הדין להתמודדות עם קשיים כלכליים".