פרשנותרפורמה בחופשת לידה לגבר? יותר הצהרת בחירות
פרשנות
רפורמה בחופשת לידה לגבר? יותר הצהרת בחירות
אין סיכוי להעביר את חופשת הלידה לגברים בלי רוב בכנסת. מלבד זאת חופשת לידה בת שבועיים לגבר אינה רפורמה ממש, אלא יותר ניסיון להרגיל את הגבר הישראלי לכך שהוא יכול להישאר עם התינוק
כשפוליטיקאים מציגים רפורמה למרות שאין להם רוב בכנסת ובחירות נראות באופק, זו בעצם לא רפורמה אלא הצהרת בחירות. לכן גם אם היתה מהפכה בהכרזה של שר האוצר אביגדור ליברמן ושר התחבורה מרב מיכאלי היום על שבועיים חופשת לידה לגברים, זו היתה מהפכה על הקרח.
חופשת הלידה לגברים, כמו רוב השינויים הקשורים לקצבאות מחייבים שינוי בחוק הביטוח הלאומי. הקואליציה הזו לא מצליחה לשכנע את הליכוד להצביע בעד נושא כל כך מוסכם בציבור מימון לימודים אקדמאים לחיילים קרביים. הסיכויים שתצליח לשכנע בעד נושא הרבה פחות בהסכמה כמו חופשת לידה לגברים כמעט לא קיימים.
למען האמת הסיכוי היחיד שהחוק הזה יעבור בכנסת הזו הוא אם יושג מחדש רוב קואליציוני של 61, וזה כרגע נראה אוטופיה. לכן גם הוויכוח שנחשף במסיבת העיתונאים של ליברמן ומיכאלי, אם החופשה תהיה לשבועיים או לחודש ריאלי כמו הוויכוח אם יקצרו את החופש הגדול בשבועיים או בחודש – משחקים בנדמה לי.
הרפורמה עצמה רחוקה מלהיות מהפכה. עד עכשיו היתה לאבות אפשרות לקחת עד 8 שבועות מחופשת הלידה של האישה. ב-2018 ניצלו את האפשרות פחות מאחוז מהגברים. אחרי שהבינו שלציבור הישראלי או לפחות לציבור הגברים, אין שום רצון לקחת חלק מחופשת הלידה מהנשים, הפתרון של מיכאלי וליברמן היא להציע לו פיתוי בדמות שבועיים חופשה לגבר אחרי האישה.
זה יכול לעבוד טוב יותר אבל זו לא מהפכה. אם עד עכשיו תקעו אצבע בדלת עכשיו מנסים לתקוע את כל כף הרגל. הרעיון הוא להרגיל את ציבור לכך שהגבר יכול להישאר לבד עם התינוק בדרך לחופשת לידה באמת יותר שוויונית. לכן טוב היא היתה עושה מיכאלי אם במקום לדבר על "הגשמת חזון של 15 שנה" היא היתה מדברת על צעד חשוב בדרך ארוכה.