משרד האוצר: מימון הוצאות העצמאים עבור יום בידוד יעלה מ-430 ל-570 שקל
משרד האוצר: מימון הוצאות העצמאים עבור יום בידוד יעלה מ-430 ל-570 שקל
לפי החוק שאושר בעבר בקריאה ראשונה בנוסף להוראת שעה מינואר, כל עצמאי זכאי לארבעה ימי בידוד. שר האוצר אביגדור ליברמן ויו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אפרת רייטן, בשיתוף שר החוץ יאיר לפיד סיכמו על העלאה של 33% לסכום המקורי. כעת העלות הכוללת של החוק תגיע ל-220 מיליון שקל
שר האוצר אביגדור ליברמן ויו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אפרת רייטן (העבודה) סיכמו על השתתפות במימון הוצאות העצמאים בזמן ימי הבידוד. גם ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד היה מעורב בקידום המהלך.
ההחלטה תאושר בוועדת העבודה והרווחה, וחוק ימי הבידוד לעצמאים שאושר בכנסת בקריאה ראשונה יעלה לקריאה שנייה ושלישית.
לאור ההוצאות שסופגים העצמאים בזמן ימי הבידוד, סיכמו שר האוצר אביגדור ליברמן, יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אפרת רייטן, וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד על תוספת למתווה ימי הבידוד לעצמאים באמצעות הגדלת התעריף היומי הניתן עבור יום בידוד לסך של 570 שקל - תוספת של 33% לסכום המקורי, שעמד על 430 שקל, שמתבסס על הסכום שנקבע במבצע "שומר החומות".
עלות ההטבה מוערכת ב-50 מיליון שקל, שתתווסף לסכום המקורי שעמד על 170 מיליון שקל, כך שכעת יעלה מימון הוצאות העצמאים בזמן ימי בידוד 220 מיליון שקל.
חוק ימי בידוד לעצמאים כולל את הרכיבים הבאים:
א. תשלום רטרו החל מחודש יולי (החודש בו פסקו המענקים הייחודיים לאוכלוסייה זו).
ב. זכאות למימון שלושה ימי בידוד (בדומה למודל השכירים שבמסגרתו המעסיק משופה עד 75% על עלות 4 ימי בידוד).
ג. זכאות למימון יום רביעי בהוראת שעה לחודש ינואר (הוראת השעה לגבי מימון יום על חשבון המדינה תקפה גם לשכירים).
בעבר ציין אורי כ"ץ, מהלשכה המשפטית במשרד האוצר, כי החוק יחול על כ-700 אלף עצמאים וכי החוק מציע פיצוי למי שהוא או ילדו נמצא בבידוד, עד שלושה ימי בידוד, לכל תקופת בידוד. כעת, לפי הוראת שעה שתקפה מ-1 בינואר ועד סוף חודש פברואר הקרוב, לעצמאים ושכירים כאחד ישולם יום בידוד נוסף – כלומר בסך הכל ארבעה ימי בידוד.
הזכאות המוצעת כעת היא 570 לכל יום בידוד, לא משנה מה גובה ההכנסה, וההצעה היא הוראת שעה שתחול רטרואקטיבית מחודש יולי 2021, כי עד מועד זה שולמו מענקים על ירידה בהכנסות.
יו"ר הוועדה אפרת רייטן-מרום (העבודה) אמרה בעבר כי החוק "מגיע אחרי מאבק ארוך של העצמאים, שמחזיקים עסקים, משפחות והוצאות קבועות – אך המדינה טרם קבעה להם פיצוי. אני דורשת את העלאת הסכום כי הפיצוי יחול גם בדיעבד, ונפעל לשיפור המתווה כולו".
מאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי, הוסיף בעבר כי המוסד נאבק כבר מתחילת המגפה להכרה בעצמאים כזכאים לפיצוי, ואגף התקציבים נאבק בעמדה זו, ורק עתה הכיר בכך. לדבריו, "עצמאים ומעסיקים הם הבסיס לכל חברה, וחייבים להעניק להם ביטחון סוציאלי. התיקון כיום הוא רק כתוצאה מעתירה לבג"ץ. בשעת משבר צריך להתייחס לעצמאים כמו שכירים. יש עדיין אפליה בין עצמאים לשכירים, וגם תיקון החוק שבו ישלמו לעצמאים בידוד הוא תולדה של בג"ץ, ומלכתחילה הציעו לשלם להם רק יום אחד. למה לבזות את כולנו? או שייתנו או שלא. צריך להקשיב לצרכים האובייקטיביים של העצמאים. חבל שזו ההתנהלות בכלל, ובעת משבר בפרט".