סגור
תחנת כח אשכול שבבעלות דליה
תחנת כוח פרטית של דליה. עוד תחנות פרטיות יגבירו את ההיצע לספקיות (צילום: תומר שונם הלוי)

ניתוח
קצר ברפורמה בחשמל: הספקיות נתקלות ביותר מכשולים מהקלות

רשות החשמל שינתה את המודל הכלכלי של ספקיות החשמל הפרטיות וגם לא מאפשרת להן לרכוש מספיק חשמל כדי להציע ללקוחות. הן, בתגובה, החלו לצמצם את ההנחות שהן מעניקות. הפתרון לקידום הרפורמה עובר דרך הקמת עוד תחנות כוח 

לפני כחצי שנה זמן הושקה הרפורמה בחשמל בקול תרועה רמה, ובמשרד האנרגיה ורשות החשמל התגאו בפתיחת שוק החשמל לתחרות. אלא שהשבוע הפחיתה פזגז את ההנחה ללקוחות. פזגז הצטרפה לבזק, שביצעה מהלך דומה בשבוע שעבר. שתי החברות צמצמו את ההנחה מ־7% ל־6% לעומת תעריף חברת החשמל.
בשוק האנרגיה תולים את האשמה בהפחתת ההנחות ברשות החשמל – שגם משנה את המודל הכלכלי של הספקיות וגם לא מאפשרת להן לרכוש מספיק חשמל להציע ללקוחות. ברשות החשמל נראה שמכירים בחלק מהבעיות ופועלים לפתור אותן, אך השינויים איטיים מדי ובינתיים הצרכן נאלץ להתמודד עם הנחות שפוחתות.
כבר לפני שבועיים הזהירו ספקיות החשמל ששינוי שמבצעת רשות החשמל במנגנון קביעת תעריפי החשמל עלול להוביל לפגיעה בהנחות המוצעות לצרכנים. הספקיות פרטנר, בזק, אלקטרה פאוור, אמישראגז, פזגז ו־HOT כתבו לרשות החשמל: "מעיון בשימוע מתקבל הרושם כי הרשות לא שקלה את השפעת המוצע בו על מספקים וירטואליים בכלל ועל מגזר אספקת החשמל לצרכנים ביתיים בפרט (וגם אם שקלה, לא טרחה לפרט את נימוקיה)", והזהירו כי "תונחת מכה קשה על פעילותם של המספקים הווירטואליים". הצמצום בהנחות על ידי פזגז ובזק מראה במידה מסוימת שלא היה מדובר באיום סרק.
הספקיות התייחסו לשינוי שביצעה רשות החשמל בעדכון תעריף החשמל השנתי, שנכנס לתוקף עם תחילת השנה. רשות החשמל מעריכה את סך עלויות הייצור ופיתוח רשת החשמל, ומכך מחשבת את תעריף החשמל לאותה שנה. התעריף מחולק לכמה רכיבים שונים, בהם תעריף ייצור החשמל והתעריף "המערכתי", הכולל רכיבי עלות שונים ברשת החשמל.

מכיוון שתחנות הכוח הפרטיות חדשות ויעילות מאלו של חברת החשמל, הן יכולות להפיק חשמל בעלות נמוכה יותר ומחלקות את המרווח בין התעריף של חברת החשמל לבין הלקוחות, על בסיס רכיב הייצור. ברשות החשמל העבירו חלק מהעלויות שהיו עד היום מוגדרות בייצור החשמל לתעריף המערכתי – מה שהוביל לצמצום המרווח של ספקיות החשמל הפרטיות. ברשות החשמל טוענים שעדכון התעריף המערכתי הוא חלק מהפעילות של שוק החשמל, ושמדובר בשינוי שהיה ניתן לצפות אותו מראש, בין היתר כי ב־2024 היתה הנחה משמעותית בתעריף לאחר מכירת תחנת הכוח באשכול. כמו כן, ברשות מקדמים שימוע בימים אלה שיש בו שינוי משמעותי שמסדיר את ההבחנה בין רכיב הייצור לרכיב המערכתי לטווח הארוך.

לספקיות חסר חשמל זמין

אחת הטענות בשוק האנרגיה היא שמצד אחד המדינה מקדמת את הרפורמה בשוק החשמל, אך העיכוב בקבלת ההחלטות וביצוען מכשיל אותה. כך למעשה ביד אחת המדינה משפרת את התנאים לתחרות, אך ביד השנייה מערימה מכשולים בפני ספקיות החשמל הפרטיות. בשוק האנרגיה טוענים גם שהשינוי שביצעה רשות החשמל בתעריפים הוא למעשה פגיעה בתחרות, שכן כך חברות השוק הפרטי מממנות את חברת החשמל.
השינוי שביצעה רשות החשמל בתעריף אינו המכשול היחיד שאיתו מתמודדות ספקיות החשמל. בעיה נוספת היא מחסור בחשמל זמין לספקיות החשמל הפרטיות. נכון להיום מתקנים סולאריים יחד עם אגירה רבים בישראל (2,000 מגה־ואט) לא יכולים למכור את החשמל לספקיות החשמל הפרטיות. עם זאת, ברשות החשמל מקדמים שימוע שיאפשר לכל המתקנים הסולאריים והאגירה להיכנס לשוק ולמכור את החשמל לספקיות החשמל הפרטיות. עם זאת, ברשות החשמל כללו בשימוע רק מתקנים סולאריים עם אגירת חשמל, וללא מתקני אגירת חשמל עצמאיים (ללא סולארי). ברשות החשמל טוענים שאישור כל מתקני האגירה עלול להוביל לעודף היצע בשוק, אך לא פוסלים אפשרות של בחינה מחודשת של הנושא בעתיד.
מגבלה נוספת על ההיצע של הספקיות בשוק היא שלא כל תחנות הכוח יכולות להשתתף במכירת החשמל לספקיות הפרטיות. תחנות הכוח שהופרטו מידי חברת החשמל – חגית מזרח, אלון תבור, רמת חובב ואשכול – וגם תחנות הכוח העתידות לקום בשורק ובמחלף קסם מחויבות למכור חשמל לחברת ניהול מערכת החשמל נגה. נגה מבצעת מכרזים חצי־שעתיים, שבמסגרתם היא בוחרת ממי לרכוש חשמל ואילו תחנות להפעיל וכמה. בשוק החשמל עולה הטענה שפתיחת השוק לתחרות באופן מלא תאפשר לייצר תחרות גדולה יותר בין היצרניות ולהפחית מחירים.
עם זאת, יש מגוון תהליכים בשוק החשמל שיכולים להוביל להתפתחותו ולאפשר לו להמשיך לספק הנחות לצרכנים. ראשית, כבר בשלבים הראשונים של שוק האספקה מרבית ההערכות בשוק היו שבהתחלה ייכנסו שחקנים רבים, ובסופו של דבר ייוותרו 3–4 שחקנים בלבד יחד עם חברת החשמל. נכון להיום, יש 7 חברות שמציעות למכור חשמל למשקי הבית. יציאה של כמה שחקנים יכולה להגדיל את סך הלקוחות ולאפשר לספקיות שיישארו בשוק יתרונות משמעותיים לגודל. השפעה נוספת היא שבשנים הקרובות, אם יאושרו, צפויות להיכנס תחנות כוח חדשות לשוק החשמל ואלו יגדילו את ההיצע הזמין לספקיות.
משר האנרגיה אלי כהן נמסר: "אנו פועלים להסיר חסמים נוספים בשוק על מנת שהתחרות תגבר והמחירים יירדו".

הצרכן לא מרגיש בהבדל

רוב הציבור פגש את הרפורמה של ספקי החשמל הפרטיים, כלומר האפשרות להתחבר לחברה פרטית במקום חברת החשמל, רק ביולי 2024. אז החלו חברות התקשורת וגז הבישול להציע למשקי הבית לרכוש חשמל דרכן. עם זאת, הרפורמה של ספקי החשמל החלה במידה מסוימת כבר ב־2018, אז בוצעה הרפורמה בחברת החשמל, שמטרתה היתה פתיחת שוק החשמל לתחרות.
שוק החשמל מחולק לארבעה מקטעים: ייצור חשמל, הולכה וחלוקה (שני חלקי רשת החשמל) והאספקה – כלומר הקשר עם הלקוח – ומערכי החיוב. ברשת החשמל אין כדאיות כלכלית בהקמה של שתי רשתות מתחרות ולכן חברת החשמל היא מונופול טבעי בתחום. בייצור החשמל ובאספקה התמונה שונה. בתחום הייצור הוחלט שחברת החשמל תמכור 5 תחנות כוח לשוק הפרטי. עד היום נמכרו 4 כשהתחנה החמישית, רידינג, הושבתה. נכון להיום, חברת החשמל מחזיקה בערך ב־30% משוק ייצור החשמל בגז טבעי.
המקטע השני שנפתח לתחרות הוא אספקת החשמל. יצרנים פרטיים גדולים החלו למכור את החשמל שהן מפיקות ישירות ללקוחות עסקיים גדולים בתמורה להנחות על חשבון תעריף החשמל. היצרניות הפרטיות יכלו להציע את ההנחות לציבור מכיוון שתחנות הכוח שלהן היו חדשות ויעילות יותר מאלו של חברת החשמל, מה שאיפשר להן לייצר את החשמל בעלות נמוכה יותר. את הפער בין היעילות של התחנות החדשות והפרטיות לאלו של חברת החשמל חילקו היצרניות בינן לבין הלקוחות.
בתחילת 2024 החלו להיכנס החברות גם למשקי הבית הפרטיים, אך רק לאלו שמחזיקים במונה חכם. השינוי האמיתי החל ביולי 2024. רפורמה שקידמו משרד האנרגיה ורשות החשמל איפשרה לכל משקי הבית בישראל, גם ללא מונה חכם, להתחבר לאחד מספקי החשמל הפרטיים. מכמה מאות אלפי משקי בית, שוק אספקת החשמל נפתח ליותר מ־3 מיליון משקי בית בישראל – והחברות הפרטיות החלו להיכנס לשוק בצורה משמעותית. חשוב להדגיש, מדובר במעבר "על הנייר" – כלומר כל יצרניות החשמל בישראל מעבירות את החשמל לרשת של חברת החשמל, ולצרכן הסופי אין הבדל. אלא שמאחורי הקלעים נעשה חישוב של כמה חשמל הזרימה לרשת כל תחנה וכמה כל משק בית צרך, ובהתאם לכך החישוב.
מכירת החשמל למשקי בית שונה ממכירתו ללקוחות עסקיים. הלקוחות הביתיים דורשים מערכי שירות לקוחות וחיוב רחבים, וגם חברות עם ניסיון בשיווק למשקי בית. לכן לשוק נכנסו חברות התקשורת – סלקום, פרטנר, HOT ובזק – וחברות גז הבישול הביתי – פזגז, אמשיראגז ואלקטרה פאוור. אלו רוכשות חשמל מיצרניות קיימות או לחילופין הקימו מיזם משותף עם יצרנית אנרגיה.