סגור
הפגנה מול הבית של בנימין נתניהו ב קיסריה 2020 מושחתים נמאסתם
הפגנה מול הבית של רה"מ בנימין נתניהו בקיסריה, 2020 (צילום: אלעד גרשגורן)

דברים שלא ידעתם
מי המדינה המושחתת ביותר בעולם, ואיפה אנחנו בדירוג העולמי?

כיצד השפיע המונדיאל על הדירוג של קטאר, כמה אנשים בעולם שילמו שוחד לשלטון - ומהו ממוצע השחיתות בעולם? דברים שלא ידעתם על שחיתות

נחים באמצע ההידרדרות. ישראל טיפסה ב-2022, בתקופת ממשלת בנט-לפיד, מהמקום ה-36 למקום ה-31 במדד תפיסת השחיתות העולמי שהתפרסם ביום שלישי. זאת לאחר שש שנים של הידרדרות בתקופת ממשלות נתניהו. היא עלתה מציון 59 לציון של 63. יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, נשיאת בית הדין הארצי לעבודה לשעבר נילי ארד, הסבירה שהדבר "נובע מההתנהלות השלטונית בישראל במהלך שנת 2022 כדמוקרטיה ליברלית המקפידה על מערכת משפט חזקה ועצמאית".
העולם בממוצע מושחת. הקו האדום של מדד תפיסת השחיתות שמתחת אליו נחשבת מדינה למושחתת הוא הציון 50 - ושני שלישים ממדינות העולם קיבלו ציון נמוך ממנו. הממוצע העולמי הוא 42, כלומר העולם בממוצע מושחת.
זה הכל הכלכלה. המטרה העיקרית של מדדי שחיתות עולמיים היא לבדוק את הסיכון בעשיית עסקים במדינות שונות. לכן הידרדרות במדד שחיתות יכולה לגרום נזקים כלכליים. בין המדינות שנתפסות כמושחתות ישנן מדינות שנחשבו דמוקרטיות בעבר וכיום נחשבות למדינות אוטוריטריות, כמו הונגריה (עם הציון 42), פולין (35), טורקיה (28) ורוסיה (28).
בתחתית המדינות המפותחות. בסך הכל ישראל נעה בעשור האחרון במדדי השחיתות העולמיים השונים בין המקומות 25 ל-40 מתוך קרוב ל-200 מדינות. מצד אחד זה לא רע ויכול להיות הרבה יותר גרוע, למשל אם נפסיק להעמיד לדין פוליטיקאים מושחתים. מצד שני זה מקביל לתחתית של המדינות המפותחות - ומשם קל מאוד לרדת. בין מדינות ה-OECD ממוקמת ישראל במדד תפיסת השחיתות במקום ה-26 מתוך 38, וחייבים להודות שזה לא מאוד מכובד.
הציפייה לשוחד נמוכה. ב-2014 ישראל היתה במקום ה-40 במדד השוחד הבינלאומי של ארגון TRACE לקידום מינהל תקין. זה היה המקום הגרוע ביותר שלה במדד הזה עד כה. ב-2018 היתה במקום ה-30, הטוב ביותר עד כה. ב-2022 באמצע – 34. החלק בדו"ח המוקדש לישראל מסביר שהסיכון לציפייה לשוחד בממשלה נמוך, ויש גבולות רגולטוריים ברורים. ישראל מקבלת ציון גבוה גם על אכיפה ודיון ציבורי בנושא שוחד.
לא רואים שקוף. מדד שקיפות בינלאומית מפרסם גם דו"ח שמדרג את מידת השקיפות של חברות ביטחוניות, שמטבען חשופות במיוחד לסכנת שחיתות. לאור העובדה ששקיפות היא ממש לא שאיפה של התעשיות הביטחוניות בישראל, לא מפתיע שהציון הטוב ביותר שקיבלה חברה ישראלית בדו"ח האחרון ב-2020 הוא "בינוני" - לרפאל. אלביט והתעשייה האווירית קיבלו ציון "מוגבל". תעש קיבלה ציון "נמוך".
שוחד של אחרים. במדד אחד ישראל יצאה ממש טוב. מדובר בדו"ח על יצוא השחיתות הבינלאומי של ארגון שקיפות בינלאומית. ישראל בין ארבע המדינות המובילות בעולם (עם ארצות הברית, אנגליה ושווייץ) שבהן מתבצעת אכיפה פעילה במסגרת המלחמה בשוחד בעסקאות בינלאומיות. ב-2015 עוד היינו בדרגה הגרועה ביותר D. בין פעולות האכיפה של ישראל: קנסות כבדים לחברת טבע על מתן שוחד לקידום תרופת הקופקסון במספר מדינות וחקירת פרשת השוחד של שיכון ובינוי באפריקה.
המונדיאל נגמר בתבוסה. אירוח מונדיאל נועד לשפר תדמית של מדינות. אבל קטאר, מארחת המונדיאל ב-2022, הידרדרה לציון 58 הנמוך בתולדותיה במדד תפיסת השחיתות ולמקום ה-40. סביר להניח שתרמה לכך העובדה ששמה של המדינה נקשר לפרשיות שחיתות על רקע קבלת הזכות לאירוח התחרות ולמוות של אלפי פועלים במהלך בניית האצטדיונים.
אלופת השחיתות. מדד השחיתות העולמי (The Global Corruption Index) של Global Risk Profile מודד שחיתות ופשעי צווארון לבן, דוגמת הלבנת כספים ומימון טרור. מתוך 196 מדינות, ישראל ממוקמת במקום ה-27 עם ציון 23.5 ורמת סיכון נמוכה. ארצות הברית ממוקמת במקום ה-31. אבל במבט לעתיד תמיד חשוב לבדוק את הונגריה - שממוקמת במקום ה-71. מתוך 10 המדינות הראשונות, שמונה מאירופה והשתיים האחרונות מאוקיאניה. אגב, המדינות הפחות מושחתות באסיה הן סינגפור, יפן והונג קונג - לא אנחנו. אחרונה במקום ה-196 סוריה. אפילו צפון קוריאה לפניה.
אחד מכל ארבעה. ב-2019 הכריזה מנכ"לית ארגון שקיפות בינלאומית, דליה פרריה רוביו הארגנטינאית, בראיון ל"כלכליסט" כי "כמעט אחד מכל ארבעה אנשים ברחבי העולם שילם שוחד כדי לגשת לשירות ציבורי בשנה הקודמת". לדבריה, "שחיתות מערערת הכל: חינוך, שירותי בריאות, גישה למים נקיים ותברואה, תשתיות". היא ציינה ש"מערכת משפט עצמאית ויעילה היא חשובה ביותר במלחמה נגד שחיתות".