סגור
הכלכלן הראשי של רשות ני"ע אילן גילדין (משמאל) בדיון בוועדת הכספים, הבוקר
הכלכלן הראשי של רשות ני"ע אילן גילדין (משמאל) בדיון בוועדת הכספים, הבוקר (צילום: מתוך אתר הכנסת)

"בתחילת המלחמה המשקיעים הזרים הקטינו החשיפה לבורסה ביותר ממיליארד שקל"

כך אמר הבוקר הכלכלן הראשי של רשות ני"ע אילן גילדין בדיון בוועדת הכספים על מצב הבורסה. לדבריו, מי שנכנס במקום הזרים לשוק היו המוסדיים הישראלים. מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב: "הממשלה לא מבינה שחוסן של מדינה, זה לא רק ביטחון אלא גם כלכלה"


המשקיעים הזרים הקטינו חשיפה לבורסה בישראל בהיקף של יותר ממיליארד שקל, ולעומת זאת מי שנכנס במקומם לשוק הם המוסדיים הישראלים, כך אמר היום (ג') הכלכלן הראשי של רשות ני"ע אילן גילדין בישיבת ועדת הכספים שעסקה במצב הבורסה ושוק ההון בעקבות המלחמה.
"המשקיעים הזרים פחות מורגלים במלחמות, ולכן יצאו מהשוק בתחילת המלחמה, זו הייתה הסיבה לירידות בבורסה ולפיחות בשקל שראינו בהתחלה. אולם כאשר הם ראו שהמלחמה הנוכחית לא מתפתחת לזירות נוספות, התחלנו לראות את הזרים חוזרים. בשבועיים האחרונים הם חזרו לרכוש מדדי מניות, אך עדיין לא בהיקפים שמכרו בתחילת המלחמה", אמר בדיון מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב.
גילדין הוסיף, שהיציבות והבגרות של השווקים בישראל בתקופת המלחמה אינה טריוויאלית. "חיפשתי השוואות לאירועים דומים בכלכלות המפותחות. האירוע הנוכחי הוא חסר תקדים ברמה בינלאומית מבחינת ההשלכות הכלכליות שלו בתחומים שונים כמו שוק העבודה, ובכל זאת הבורסה כמעט ולא ירדה, המרווחים בשוק האג"ח לא עלו משמעותית והשקל חזק", הוא אמר.
ישיבת הוועדה כונסה לבקשתם של חברי הכנסת אליהו רביבו (ליכוד), ואורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי), שביקשו לקדם יוזמות שיתמרצו השקעה בבורסה המקומית, בכלל ובתקופת המלחמה בפרט. כך למשל עלתה ההצעה לבצע הפחתה של מס רווחי ההון מ-25% ל-20%. אם כי קשה לראות מהלך של הפחתת מיסים בתקופה זו בה הגרעון צפוי לגדול משמעותית בשל המלחמה. יוזמה אפשרית נוספת שעלתה בדיון הייתה הגדלת רף ההפקדות לקופות גמל להשקעה שעומד כיום על 76 אלף שקל בשנה.
"לצערי הרב הממשלה לא מבינה שחוסן של מדינה זה לא רק ביטחון אלא גם כלכלה. הכסף צריך להיות מושקע פה גם בשוק המניות וגם בשוק החוב. יש עשרות דברים שאפשר לעשות בקלות כדי לשפר את המצב, צריך רק לבחור. אני מאמין שאם תהיה פעילות משולבת עם המדינה והרגולטורים לחיזוק שוק ההון, משקיעים יראו זאת בחיוב והשוק יכול להתחזק ולגדול כבר בשנה הבאה", אמר בן זאב.
בסיום הדיון לא הוחלטו החלטות אופרטיביות, אלא הוחלט לקיים דיון נוסף בתוך שלושה שבועות, שבה אמורה להיות מוגשת תוכנית מסודרת של הרגולטורים ובראשם משרד האוצר לגבי הצעדים להגדלת הפעילות של משקיעים זרים ומקומיים בבורסה המקומית.