סגור
מעצר חשודים בגניבת כספים ב טירה משטרה מפלג הואה
המשטרה תקבל סמכויות חיפוש מורחבות, כניסה למקום עבודה ועוד (צילום: דוברות משטרת ישראל)

אושר חוק המאפשר הגבלות נגד חברים בארגון פשיעה - רק על סמך מידע מודיעיני

הצעת החוק תאפשר לביהמ"ש להוציא צווים רק על פי "הערכת מסוכנות מודיעינית" של המשטרה וללא הצגת ראיות. למשטרה יינתנו סמכויות חיפוש מורחבות, כניסה למקום עבודה ועוד

מליאת הכנסת אישרה אמש (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק שמאפשרת הוצאת צווים מגבילים נגד אזרחים החברים בארגון פשיעה. הצעת החוק הוגשה על ידי יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) ולפיה הוצאת הצווים אפשרית גם על סמך מידע מודיעיני בלבד ובלי להציג ראיות.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בפעילות הפשיעה המאורגנת בישראל, ובפרט במוקדים מסוימים ביישובים שבהם מתגוררת אוכלוסייה ערבית. התרחבות פעילות זו, בצד ההחרפה באלימות של ארגוני הפשיעה והצטיידותם באמצעי לחימה מתקדמים, יוצרת סכנה ממשית לשלום הציבור וביטחונו".
החוק קובע כהוראת שעה למשך שנתיים, להקנות לבתי המשפט המחוזיים סמכות להוצאת צווי הגבלה שיפוטיים אם שוכנעו, לאחר שקיבלו הערכת מסוכנות מודיעינית, כי הוצאת הצו, בהתחשב ברמת הסיכון הנשקפת מאותו אדם, חיונית למניעת פגיעה חמורה בביטחונו של אדם, וכי לא ניתן להשיג את מטרת הצו באמצעות הדין הפלילי ובדרך שפגיעתה פחותה.
החוק קובע שבית משפט מחוזי יוכל להוציא את הצווים המגבילים על סמך מידע שתציג לו המשטרה, והוא יוכל למשל להורות על שהייה של אדם במקום מסויים, איסור על כניסה לישוב, איסור יציאה ממקום מגורים, איסור לקיים קשר בעל פה או בכתב עם אנשים מסויימים, הגבלת על איסור יציאה של האזרח, שימוש באינטרנט ועוד. החוק גם מאפשר למשטרה קבלת סמכויות לצורך הוצאת הצווים, אישור כניסה למקום העבודה של האדם שקיבל את הצו. יובהר כי הסמכות האמורה תופעל רק כנגד בני אדם הפועלים במסגרת ארגון פשיעה, כהגדרתו בחוק מאבק בארגוני פשיעה.
בחוק מוצע כי לצורך הבטחת הצווים יהיו נתונות למשטרת ישראל סמכויות כגון: סמכויות חיפוש מורחבות, כניסה למקום עבודה ועוד. המפר צו הגבלה שיפוטי דינו מאסר ארבע שנים אשר לא יפחת משנה אלא אם כן החליט בית המשפט, מטעמים מיוחדים, להקל בעונשו.
בדיוני הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת בהכנת הצעת החוק לקריאה הראשונה, הציגה משטרת ישראל את הקשיים בהתמודדות עם האמור באמצעות הדין הפלילי והכלים שבידיה. לדברי גורמי משטרת ישראל, אומנם יש בידי המשטרה מידע מודיעיני, ובכלל זה מידע מודיעיני קונקרטי על איומים לחיי אדם ולשלום הציבור מצד פעילים בארגוני פשיעה, אך ברוב המקרים אין בידיה תשתית ראייתית מספקת להפעיל כלים מתחום המשפט הפלילי לשם מניעת עבירות פשיעה חמורות שיש בהן כדי לסכן חיי אדם.
עוד נכתב בהצעת החוק, כי "הקושי לבסס תשתית ראייתית נובע, בין היתר, מהחשש לתת עדות במשטרה אם ברקע המעשה מעורב ארגון פשיעה, חשדנות בסיסית כלפי המשטרה ואי־שיתוף פעולה מצד מקורות, בייחוד במגזר הערבי. לכן, גם כאשר יש בידי המשטרה מספר רב של ידיעות מודיעיניות, לא אחת לא די בהן לבסס תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום, והדבר עלול להביא לאובדן חיי אדם".
משרד המשפטים התנגד להצעת החוק במהלך הדיונים בהצעת החוק בנימוק שהוא מכין הצעת חוק ממשלתית. אולם פוגל סירב להמתין להצעת חוק ממשלתית ולטענתו יש לתת למשטרה כלים לפעול נגד הפשיעה בחברה הערבית.